tiistaina, tammikuuta 04, 2005

Meille niin ihmeellinen Kiina ja tämän päivän uutisointi

2005 - 01 - 03

Meille niin ihmeellinen Kiina ja tämän päivän uutisointi

Meitä suomalaisia varoitellaan innokkaista kiinalaisista, jotka vievät kaikki meidän aivotuotoksemme omia pyrkimyksiään edesauttamaan omaan kaukaiseen maahansa. Kiinalaiset voivat olla ratkaisu meidän tulevaan työvoimapulaan, jos me osaisimme tehdä maamme haluttavaksi asumiseen ja työskentelyyn.

Viimeaikoina on uutisoinnissa puhuttu ja kirjoitettu kiinalaisten teollisuusvakoilusta ja epärehellisyydestä. Tuntuu siltä kuin tämä uutisointi olisi tietoista ja päämäärähakuista. Suomessa on paljon kiinalaisia henkilöitä niin opiskelemassa kuin työnteossa, he ovat aiheellisesti huolissaan omasta tulevaisuudestaan täällä.

On kohtuutonta ja hyvin epäoikeudenmukaista näin yleistää suurta osaa maailman ihmisistä. Ensinnäkin historian sivu on ollut esimerkkejä lähes kaikkien maiden harjoittamasta tiedustelutoiminasta. Toisekseen historia kertoo paljon esimerkkejä liioitelluista väitteistä, esimerkkinä amerikkalaiset olivat vakaasti sitä mieltä, että Irakissa tehdään joukkotuhoaseita. Kiinalaiset ovat nyt joutuneet Suomessa turhan suuren yleistyksen kohteeksi.
Voin käytännön kokemuksesta todeta aivan erilaisia asioita: mm. ahkeruus ja täsmällisyys työtehtävissä ovat erinomaista luokkaa, samoin heiltä ei kuulu turhaa nurinaa, jonka voisi joskus sanoa olevan meille suomalaisille ominaista. Työtehtävissämme on ollut useita kiinalaisia niin opiskelijoita kuin jo työiässä olleita ja työn jälki on ollut esimerkillistä eikä mitään ristiriitoja ole ollut, lisäksi he ovat olleet poikkeuksetta rehtejä, joustavia sekä avuliaita.

Eräs silmiinpistävä asia on ollut se, että kiinalaisilla ei ole tarvetta puuttua meidän sisäisiin asioihin, voisin myös todeta, että ei meidänkään tulisi puuttua muiden sisäisiin asioihin. Antaa kunkin kansan tehdä omalla tavallaan omat asiansa. Voimme puuttua niihin seikkoihin missä olemme oleellisesti mukana ja mitkä meihin suoraan vaikuttaa. Kysymyksenä voisi asettaa: Kuinka jonkin suomalaisen parin tuhannen asukkaan kunnan kunnanjohtaja antaa neuvoja kuinka Helsinkiä hoidetaan...

Kaikissa kansoissa on joukko epärehellisiä ihmisiä; meidänkin vankiloissa on yhden hengen huoneet muuttuneet kahden asuttaviksi. Vain muutamien esimerkkien pohjalta on väärin tehdä voimakkaita yleistyksiä; se on epäoikeudenmukaista ja sillä voi olla vaikutuksia kaupankäyntiin. Tänä päivänä suomalaisten on syytä tunnustaa maailmantalouden realiteetit: siellä missä kuluttajat siellä myös kaupalliset aktiviteetit. Suomalaisten kannattaa olla innokkaita kauppahenkilöitä, meillä on osaamista ja sen myötä vientikykyä. Meidän ei tulisi puuttua liiaksi muutamiin yksittäisiin tapahtumiin, puhumattakaan asioiden liioitteluun, vaan oppia tuntemaan erilaisia kulttuureita, pyrkiä olemaan vilpittömiä ja uteliaita. Avoin suhtautuminen ja kauppakumppanin arvostus ja heidän kulttuurin kunnioitus avaa neuvotteluovia, joista voi olla reitti taloudelliseen ja kulttuurilliseen menestykseen. Jätetään turha yleistys ja asioiden paisuttelu pois ja keskitytään oleellisiin asioihin: huolehditaan omastamme ja kuunnellaan mitä toiset voisivat haluta sekä katsotaan mistä yhteistyöstä on molemminpuolista hyötyä.

Ei kommentteja: