lauantaina, helmikuuta 12, 2005

Etelä tarvitsee sähköä ja lohet vapaita ikimuistoisia kutupaikkojaan

Helsingin Vanhan kaupungin koski katsottuna idästä ja kohti Espoota. Alempana on kalastajien suosima narrauspaikka fairyn lailla kuohuvasta vedestä huolimatta. Vedenvirtauksen vaihtelut tällä pääkaupunkiseudun ainoalla kosken virkaa tekevällä luomuksella ovat suuria. Kuvattu tokokuussa 2006. DSC_12114.JPG. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.

Kuvan keinotekoisesta koskesta ei mikään lohi nouse, vain ainoastaan harmi pääsemättömyydestä kutuamaan. Kuvassa Helsingin Vanhassa kaupungissa oleva Vantaan joen pääteasema ennen merta. Koskesta tehdään hiukan sähköäkin museogeneraattoreilla. Vesi on luonnottoman ruskeaa, johtunee erityyppisistä päästöistä. Lapin harvat vapaana olevat kosket ovat puhtaampia ja kalastajien sekä lohien suosiossa. Kuvattu toukokuussa 2006. DSC_12107.JPG. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.

Jo Kekkosen aikaan luotiin työllisyyttä Lapin kairoille rakentamalla etelän loputtomaan sähkönnälkään voimalaitoksia erämaihin, joissa lohi ja muut villinä elävät luontokappaleet ovat kuteneet ja sukuansa lisäännyttäneet. Tämä lohen menettämä luonnollinen naintioikeus on eliminoitu, jotta etelän mies on saanut sähkövalossa työntänsä tehdä otsansa hiessä.

Aikoinaan voimalaitoksia tehtäessä oli sovittu lohen nousemiselle portaat. Ihminen on tämän sopimuksensa luonnolle unohtanut. Lohi on kuulemma parveillut kuohujen alapuolella ihmeissään liian korkeasta hypystä. Lohi joutui hölmistyneenä jättämään luonnon kiertokulun riemukarkelot väliin ja suntaamaan keulansa kohti meren ulapoita pussit täynnä.

Tämä asia alkoi kiinnostamaan, kun pohjoisen mies vakavissaan kertoi luonnolle järjestetyistä esteistä vapaan suvunjatkamisen hankaloittamiseksi. Teinpä tutkimusta kalastuksesta ja huomasin sen olevan eniten ihmisiä kiinnostava harrastus. Lapissa on Suomen suurimmat joet ja vapaana kihisee enään jotkut könkäät, kuten Molkoköngäs. Lohi on itseoikeutettu Lapin asukki poron ja saamelaisen kaverina. Poro ja saamelainen kulkee vapaana ja jatkaa sukuaan. Saamelaisilla on vieläpä oikeutetusti ns. ikimuistoinen nautintaoikeus luonnon harmoniaan ja liikkumiseen. Eivät taida tarvita kulkulupia Ruotsin ja Norjan osalta. Hyvä näin.

Lohi osaa kuulemma tulla koskesta alas jopa turbiinien potkurien lapojen välistä ikäänkuin karusellissa pää pöyrällä, mutta ehjänä. Lisätutkimukset kertoivat, että nousuportaat lohille ja muillekkin kaloille maksaisi n. 17M euroa. Tuo on pieni raha kalastusmatkailua piristävästä vaikutuksesta. Myös tuo 50-luvun Sopimus tulisi täyttää. Ennenkaikkea lohikin on ansainnut naintilupansa jokien alkulähteille sen luonnollisessa ympäristössä.

Lapin sähkövoimamiehet perustakoot ryhtiliikkeen lupauksien saattamiseksi voimaan. Kaikki etelän kalastajat ottakoot osaa näihin kinkereihin, jossa lohelle suodaan sen ikimuistoinen kutuoikeus raikkaiden tunturipurojen syntysijoille. Lohi oli Lapissa kun meitä ei vielä ollut. Kulutusinnostunut elintapamme vaatii entisestään sähköä, ja Kekkos-operaatioilla Lapin kouhuvat kosket taltutettiin. Meillä ei kuitenkaan ole oikeutta yrittää taltuttaa lohen lemmenkipeyttä. Nousuportaat kuntoon ja lohelle vapaa pääsy lastenkammareihin kalastajien iloksi ja paikallisen elinkeinon onneksi.

Ilkka Luoma

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/09/inarijarven-erakkokalastaja-tiesi-paremmin -