lauantaina, heinäkuuta 02, 2005

Lomailumme Suomessa parantaa kansantalouttamme

Talvinen Rukatunturi Kuusamossa 16. helmikuuta 2004. Hiihtoloma. Photo by Ilu-04Suomessa käyneet kiinalaiset ovat ylistäneet meidän luontoamme, hiljaisuutta ja yksin olon mahdollisuutta ylivertaisena ominaisuutena. Tosin suurin osa kiinalaisista näkee ainoastaan Helsingin ja Ruotsin laivat, siksi yksioikoisiksi valmismatkat on tehty jo tilanteenkin pakosta. Suomalainen taas singahtaa kesälläkin aurinkorantojen täpötäysille hiekkarannoille varmistaen rusketuksen ja nahan käristyksen pötköttäessämme vieri vieressä hiekalla kuin hylkeet laumavietin sanalemana.

Suomi on ulkomaalaisten mielestä harvinainen maa; meillä on lääniä, meillä on puhtautta ja rauhaa. Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. Hintamme ovat tosin korkeat, mutta meillä ei juurikaan viilata linssiin ja useimmissa lomapaikoissa saa vielä hyvää palveluakin, emmekä koe olevamme kuin sillit suolatiinussa.

Jokainen Suomessa vietetty lomapäivä kierrättää euroja omassa kansantaloudessamme, joilla sitten luodaan työtilanteita kansalaisillemme.

Suomi on harvinaisen maisemarikas maa; meiltä löytyy uskomaton määrä erilaisuutta, ajatellaanpa vaikkapa Turun saaristosta Lapin Sevettijärvelle; kirjo on mahtava ja kaikille löytyy luonnon eksotiikkaa, erämaita ja muutakin vauhdikkaampaa, jos vain mieli tekee.

Meillä ei ole kieliongelmia, mitä nyt Rauman murre voi aiheuttaa ihmetystä sanan käytön rikkaudessaan. Suomalaisuuden luonne- ja toimintaerot ovat vertaansa vailla; löytyy savolaista vastuun siirtymistä kuulijalle, pohjalaista suoruutta ja vähäpuheisuutta ja esim. karjalaisten sanallista vilkkautta.

Suomalainen voisi asettaa oman maan lomailun ykköskohteeksi suosi suomalaista -mentaliteetilla. Suomen matkailun ongelmana on sesongin lyhyys. Heinäkuun kolmena viikkona kaikki paikat ovat täynnä ja sitten muu kesä huutaakin tyhjyyttään. Kesälomakausi tulisi saada pidemmäksi porrastamalla koulujen kesälomia. Lämmintä aikaa kesällä on kuitenkin keskimäärin 3,5 kuukautta.

Suomalaisuuden suosiminen sekä tasaisempi ja pidempi sesonki laskisi hintoja ja näin kotimaan loma tulisi myös kilpailukykyisemmäksi lisääntyvien käyttöasteiden myötä. Suomalainen työ maksaa paljon verrattuna moniin mm. kaukoidän kohteisiin. Monet matkailukohteet ovat yrittäjävetoisia ja lyhyen sesongin aikana koetetaan tehdä täysi tulos omin voimin, jotta hiljainen aika saataisiin katetuksi. Kansallinen suomalaisuuden talkoohenki voisi lähteä liikkeelle kotimaisuuden suosimisesta kesälomalla.

Ei kommentteja: