torstaina, heinäkuuta 07, 2005

Luonto on itseohjautuva systeemi ilman johtajaa ja puolue ei ole mitään ilman sitä


Tämä 7.7. on edesmenneen ajattelijan ja elämänfilosofin Pekka Suonisen syntymäpäivä; Rauha hänen muistolleen. Pexi oli yksi syvällisimmistä ihmisistä, joita olen tuntenut.

Ja sitten päivän mielipide:

Vihreät käyvät puheenjohtaja kamppailuun värittömämpänä kuin koskaan aikaisemmin. Nykyinen pj. on perin selvästi älykkö ja ajatuksellisesti nokkela. Viherrys on elollisen Suomen merkittävin asiakokonaisuus, vaikka itse asiaa ajava puolue on pelkästään silloin tällöin paikallinen pienvaikuttaja.

Kuten on tunnettua, lähtee elinvoima ihmisille vihreästä kasvustosta. Ihmisen elämänkierto on ainoastaan itsensä ja tavaroiden siirtelyä paikasta toiseen; väliajat nukumme, syömme ja myymme aikaamme yhtiöille tai virastoille. Suuri osa ei onnistu myymään aikaansa ja ei tee muuta kuin siirtelee itseään, syö ja nukkuu. Ihmisen rytmit eivät ole ympäröivän luonnon kanssa harmoniassa.

Ihmiskunta kuin myös Suomen kansa on kulkemassa kohti suurempia perusongelmia kuin koskaan. Vihreillä on merkittävä asema jakaa ymmärrystä kuinka vinoutuneesti elämme ympäristössämme tuhlaten sitä energiaa ja materiaa jolla muutoin järjestyisi elinvoimaa miljooniksi vuosiksi. Nykyihminen on tuhlaamassa varantonsa kiihtyvällä tahdilla ja kaiken lisäksi aikaansaanut harmoniassa elävään ympäristöönsä todellisen hallitsemattoman kaaoksen sotkemalla "leikkikehäänsä" asumiskelvottomaksi.

Vihreys ja sen kannatus ei ole ihmiskeskeistä vaan kokonaisvaltaista. Vihreä ajatus ei ole ihmisen ajatus; se ajatus luonnon hyvinvoinnista, jossa ihminen on vain yksi osa. Maapallollemme joutaa vihertymään enemmän. Suomi voi huolehtia osuudestaan olemalla tiennäyttäjä; tuo rooli voisi työllistää meitä tässä kaoottisesti maapalloistuvassa markkinarahakierrossa tuoden aitoa elämisen voimaa ja -tasoa.

Vihreä liike tarvitsee uskottavuutta sekä tiennäyttäjän roolia. Jokainen ihminen on halukas turvaamaan elämänsä; nyt tarvitaan karismaattista johtajaa nostamaan Vihreät tuoreille oksille näyttämään esimerkkiä luonnon harmoniasta, josta on löydettävissä elämisen tasoa. Vihreä aate ei ole mikään outo asia ihmiselle, se on maaperä josta ponnistaa kaikki elollinen. Muut puolueet ovat myös huomanneet vihreät elämän arvot; vihreä ajatus ei ole Vihreän puolueen yksinoikeus, pioneeriasemastaan huomimatta.

Jokainen puolue menestyy johtajansa viitoittamana. Keulakuva, joka osaa olla vaikuttaja, saa joukot liikkeelle. Ympäristömme tila on jo nyt sellainen, että vaikuttaminen pitää alkaa nyt eikä huomenna. AamuTV:ssä (31.3.) ollut vihreiden puheenjohtajakandidaattien haastattelu toi aiheellisesti esille veturin, joka perässään joko vetää tai raahaa vaunuja. Vaunun veto on johtajaveturin ominaisuus; kysymys on siitä kuinka moni jää asemien kohdalla nousematta junaan. Hyvin hoidetussa junassa veturi ja vaunut ovat niin hyvin kiinnitetty toisiinsa, että on vaikea erottaa vaunujen liitoskohtaa, silti matkustajat ovat yksilöitä, jotka tyytyväisinä tutkivat ikkunoista tervettä luontoa matkallaan kotiin.

Ei kommentteja: