maanantaina, heinäkuuta 25, 2005

Nokia ja sen voima

Moni oli vuosi sitten ennustamassa suuria vaikeuksia Nokialle, tuolle Suomen kruununjalokivelle, joka tahkoaa rahaa amerikkalaisille eläkeläisille. Nokia ei ollut riittävän herkkäkorvainen uusille markkinatarpeille. Nokia ei kuunnellut kuinka erityisesti kaukoidän kännyilijät halusivat kääntyviä läppäpuhelimia. 

Nokia otti onkeensa ja mobilisoi ehkä maailman parhaan tuotekehityskoneen. Vuosi kului ja Nokia jatkaa omaa vakaata linjaansa palaten aikaisempaan asemaansa.


Nokia on oppinut herkkäkorvaiseksi? 


Wlan ja myöhemmin Wimax ilmestyvät puhelimiin; nuo sanahirviöt mahdollistavat mm. ilmaiset puhelut paikka paikoin. Nokia kuuntelee nyt asiakaskuntaansa. Automaailman nokiaksi pyrkivä Toyota kuuntelee herkästi koko asiakasketjua markkinoinnista viimeiseen huoltoon saakka. Toyota on jo maailman toiseksi suurin autonvalmistaja.


Nokia on uskomattoman vahva linnoitus, 


 ... joka ei hötkähtänyt parin johtajan poistumisesta, vaikka suomalainen media kaikkensa yritti. Nokiassa kerrotaan elävän edesmenneen vuorineuvos Kari Kairamon tahto ja henki. Nykyinen pääjohtaja Jorma Ollila oli Kairamon aikaan taustavaikuttaja ja on pitänyt kaiken tietämänsä omassa mielessään ja vienyt vakaasti yhtiötä eteenpäin. Muistaako joku milloin Nokia tuotti viimeeksi tappiota?


Nokian insinööritaitoa ihaillaan kaikkialla ja se onkin pelottavan vahva joukkue, 


 ... joka pystyy siihen mihin se haluaa. Suomalaiset voisivat olla ylpeitä sinivalkoisesti johdetusta Nokiasta, joka on tulouttanut röykkiöittäin rahaa valtiolle, kunnille, seurakunnille ja ansioituneille työntekijöilleen. Nokian merkittävät osat pysyvät tasan niin kauan Suomessa, kun sillä on vahva suomalainen ylinjohto.


Nokia on suorittanut maihinnousun kaikkiin merkittäviin tulevaisuuden maihin 


Nokia rynnistää Kiinassa brandipuhelimena ollen merkittävin yksittäinen merkkituote alallansa. On huomattavaa, että Nokia teki vasta 21 vuotta sitten ensimmäiset telekommunikaatiokaupat Kiinaan. Kiinalaiset muistavat vieläkin edesmenneen pääjohtajan, karismaattisen Kari Kairamon, joka neuvottelujen kiihkeytyessä kääri vain hihojaan ylemmäksi lisäten vauhtiaan.

Nokia on maailmanluokan yhtiö, jonka tuotekehitys- ja markkinatutkimustaito edustavat huippua. Nokian kyky tehdä maailmanlaajuista markkinamenestystä on vertaansa vailla.Nokian pörssikurssi on kykyyn ja odotuksiin nähden alhainen 


Nyt on suomalaisten yritysten, laitoksien, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden aika aloittaa kansallinen operaatio hankkimalla takaisin sinvalkoiseen omistukseen Suomen arvokkaimman kansallispääoman osakkeita. Maailma on nyt oikeasti astumassa langattomaan aikaan ja Nokia on siinä merkittävä vaikuttaja ja veturi. 

Kuriositeettinä on mainittava, että Jorma Ollila peräänkuulutti suomalaista yleistiedon nostoa uuteen luokkaan, jolloin olemme parempia ja kansainvälisempiä neuvottelijoita. Aikanaan Kari Kairamo halusi nostaa suuren osan Nokiaa pykälää ylemmäksi kunkin alkuperäisestä koulutustasosta.

Lopuksi on todettava, että Nokia ei ole julistanut juurikaan työsulkuja eikä nokialaiset ole pahemmin lakkoilleet.Ilkka Luoma

Huom! Kappalejaottelu on uusittu 9. heinäkuuta 2015 ja lisätty nämä asiaan liittyvät linkit:

~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=963131  [X] - [9923] 
~ http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1436261317363.html  [X] - IS


Ei kommentteja: