keskiviikkona, heinäkuuta 27, 2005

Vahva puolustaa heikkojen velkoja anteeksi

USA:n presidentti George W. Bush vetoaa rikkaisiin länsimaihin antamaan velkoja anteeksi Afrikan edistyksellisille maille. Mitä Bush ja Englannin pääministeri Tony Blair tarkoittavat edistyksellisyydellä, jää hämärän peittoon. Itse periaate on uskonnolliselta elämän puolustajalta Bushilta valtiomiesveto hänen toisen kautensa kruunuksi.

Velan anteeksianto ei tarkoita pyyhekumilla poistettua lukua tilikirjoista. Mitään velkaa ei jätetä maksamatta, anteeksiannetulle velalle etsitään vain uusi maksaja. Kansan karttuisa käsi ottaa sen USA:ssakin hoitaakseen, siis liittovaltio.

Bush toi esimerkillisesti esille kuuluisassa Floridan "aivokuollut" tapauksessa periaatteensa, jossa "vahvan tulee puolustaa syytöntä heikkoa lähimmäistään". Lause kuulostaa politisoinnilta, mutta Bushin tapauksessa se voi pitää paikkansa, vaikka tuhannet syyttömät ovat kuolleet Irakin, Afganistanin ja Serbian pommituksissa. Bush perustelee syyttömien kuolemaa ikäväksi ja surulliseksi tapahtumaksi, kun vapauden estäjiä kuritetaan vapauden aikaansaamiseksi.

Tiettyjen Afrikan maiden velkojen poispyyhkiminen tuo mukanaan varmaan tiettyjä ehtoja ja toimintamalleja. Bushin tarkoitusperä on viedä hänet suureen valtiomiesluokkaan Amerikan presidenttinä, joka inhimillisti vapaan kaupankäynnin amerikkalaisin ehdoin. Edellinen valtiomiesluokkaan noussut USA:n presidentti oli Ronald Reagan, joka luhistutti pahanakselista Neuvostoliiton.

Amerikkalainen filosofia on meistä suomalaisista ihmeellistä kaksimielisyyttä. Keskilännen amerikkalainen tyypillinen valkoinen jenkki on harras kirkossa kävijä ja perheturvallisuuden vaalija, joka ei epäröi kieltää mustien miehittämää armeijaa opettamasta uppiniskaisille vapaudenriistäjille kovalla kädellä, mitä vapaus merkitsee.

Heti pommien ja ruumiiden jälkeen annetaan edistyksellisille Afrikan maille velkoja anteeksi. Suomessa voitaisiin tätä sanoa miltei kaksinaismoraaliksi, mutta USA:ssa se on arkipäivää. Lopputuloksena afrikkalaiset saavat ostaa säästyneillä varoilla amerikkalaisia tuotteita ja palveluita. Anteeksiantajalla on USA:laisittain neuvojan oikeus, kuinka menetellä velanmaksusta säästyneiden varojen käytössä.

Ei kommentteja: