sunnuntaina, elokuuta 21, 2005

Heidi Hautala tuo luonnollisen vaihtoehdon uudeksi presidentiksemme

Uutinen Heidi Hautalan ryhtymisestä presidenttikisaan oli merkittävä, koska nykypäivänä Vihreiden ääni saa kuulua enemmän. Suomalainen yhteiskunta on ajautumassa näennäisestä hyvinvoinnista huolimatta pahoihin ongelmiin. Ikäpyramidin vinoutuminen, krooninen työttömyys erityisesti pitkaikaistyöttömien osalta. Paisunut kulutusjuhla on vakava uhka raaka-aineiden entisestään kallistuessa lähetessään loppumistaan. Kierrätys ja tuhlaamisen estäminen ovat Vihreille elämänarvoille luontevia.

Tuleva presidentti ei juurikaan päätä, mutta hän edustaa, edesauttaa kaupankäyntiä (mm. Kiinan kauppa saa tuntuvaa potkua "vihreillä kestävän kehityksen" kauppateeseillä) sekä toimii mielipiteen muodostajana. Maapalloistuva maailma kulkee kohti ennennäkemättömiä ongelmia ja niitä ei enää ratkaista markkinatalouden ja kiihkokulutuksen keinoin. Jatkuvan kulutuskasvun mandra ei enää toimi. Puuduttava puhe kysynnän muodostamista työtilaisuuksista on loppuun haalistunut. Raaka-ainevarojen hyödyntämisen tehokkuus ja kierrätys säästämisen ohella on Vihreille ominaista. Kaikkea ei tarvitse enää hankkia ja autojen kokoa ei tarvitse kasvattaa.

Heidi Hautala on ansioitunut niin kotimaassa kuin Brysselin neuvottelukäytävillä. Hän on myös nuorekas ja fiksu ihminen, jolle luonnonharmonia on itsestäänselvyys kuin myös kestävä kehitys. Heidi Hautalalle ei ole myöskään vierasta olla esimerkkinä alenevan kulutuksen sanansaattajasta. Yhteiskuntamme rattaita voidaan hallitusti hidastaa ja luoda tilalle elämisen tasoa tasapainossa luonnon kanssa. Helpompaa on elää puhtaassa ympäristössä pienemmällä kulutuksella kuin olla kasvavien päästöjen ja lisääntyvän energiankulutuksen kourissa ympäröivän tavarameren keskellä.

Vihreä liike voi nyt ottaa irtioton tässä poliittisen pysähtyneisyyden ajassa. Aatemaailma on kadonnut niin vasemmalta kuin oikealta. Perinteellistä poliittista jargoniaa ei enää tarvita. Vasemmistolaisuus ja oikeistolaisuus ovat menneen tuotoksen ja kulutuksen jäänteitä. Tulevaisuutemme on tasapainoistua luontoon ja elää siinä synergisenä osana rasittamatta sitä liiaksi. Vihreiden aate on luonnonaate, jolla on juuri nyt tilaus ja kansalaiset ovat herkkiä kuuntelemaan myös ikävämpiä tosiasioita, mitä valtapuolueet karsastavat viimeiseen saakka. Vihreä liike on vedenjakajalla; se voi nousta suurimmaksi liikkeeksi aatteella, joka nyt nostetaan selkeästi parrasvaloihin ilman korulauseita. Vihreät voivat mobilisoida teesinsä kansalaismuotoon ja viedä ne läpi kokonaisvaltaiseen tajuntaan elinympäristömme systeemeistä, missä me olemme vain yksi osa, emmekä sen pääkuluttaja.

Heidi Hautala on nyt asemassa, josta on hyvä ponnistaa kansalaiskeskustelun aloittajaksi. Nyt voidaan tuoda esille täysin uusi näkökulma elämisen laadusta ja luonnollisesta osallistumisesta. Päämääränä on aikaansaada hyvin luontoomme istuva pienin mahdollinen ihmisen "jalanjälki", joka meille vain yhtenä osatekijänä luontevasti kuuluu. Menestystä Heidille tulevissa presidentinvaaleissa, voittakoon vastuunkanto ja elämisen huolehdinta. Vihreän liikkeen kasvun aika on koittanut nyt kahden auringonvalovoimaisen naisen kautta.

Ei kommentteja: