perjantaina, marraskuuta 04, 2005

Bryssel vastineeseen vastine (lähialueruokatuotanto)

...ote Taloussanomat -lehden keskustelupalstalta, koskien ruoan lähialuetuotantoa:

Ralf Grahnin vastine kertoo erinomaisesti EU - Bryssel mielipiteen, jossa huokuu idealistinen ja vapaa kauppapolitiikka välittämättä ekotaseesta, joka vinoutuu liiasta ja "ekokokoomme" nähden ylisuuresta energian käytöstä ja turhista materiamuutoksista, jota kulutukseksi kutsutaan.

Vakava ekologinen epätasapaino ei ole enään herttainen asia, kuten EU-virkamies Ralf Grahn ilmaisee ajatuksesta ruoan lähituotantoasia.

Maailman nälkää näkevät olisivat todennäköisesti historiaa tai sitten ilmiötä ei olisi lainkaan, mikäli me, eli valkoinen mies olisi jo Kolumbuksesta lähtien jättänyt "ristin ja voiman" oikeutuksella tapahtuneen maailman valloituksen väliin, ryöväten vieraat kulttuurit ja ihmiset omiin itsellisiin ja ahneisiin tarkoitusperiin.Vapaa kauppa on aivan eri asia kuin ekojäljellä merkitty tuote, raaka-aine, materia ja ruoka niin raaka-aineena kuin lopullisena ruokana. Länsimaalainen tehotalous köyhdyttää maaperän ja turha tavararalli tukkii tiet ja aikaansaa haitallisia päästöjä sekä suuntaa energian käyttöä oleellisesta oleettomaan.

Ruokahuolto on paikallinen ilmiö koko kasvuympäristömme osalta; ihminen on ekomassaltaan häviävän pieni osuus kokonaisuudesta. Me ainoina luontokappaleina siirtelemme pihvejä puolen maapallon yli. Tosin ihmisen kyky elää tasapainossa on kehityksensa alkuvaiheessa, me emme yksinkertaisesti ole oppineet lyhyen historiamme vuoksi luonnon miljoonia vuosia vanhoja ja varmaankin hyväksi "havaittuja" menetelmiä.

Pitäisikö Brysselin keskittyä enemmänkin omien nurkkien siivoamiseen; kts. ja seuraa Pariisin mellakoiden kehitystä...

Brysselille kuuluu kuitenkin kiitosta voimistuvasta tutkimus- ja kehityspanoksiin sijoittamisista sekä huipputeknologian kehityksen edellytysten turvaamisesta. Kunhan vielä huolehditaan niiden hyötyjen siirtymisestä sovelluksina mm. käytännön ekotasapainoajattelun tarpeisiin. Keskustelu jatkuu...

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: