tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Paperimies, työtön ja starttirahayrittäjä

Kaukaa haettu kuva paperitehtaan savuista; kuva Raumalta 11. helmikuuta 2006. Taivaanrannassa savuaa UPM:n tehtaiden piiput, jotka ovat olleet kesällä 2005 savuttomia ja nyt toukokuussa 2006. Paperin kohtalo sinetöidään lähivuosina Suomessa. Suomessa ei kannata valmistaa peruspapereita, meillä on korkeat tuotantokustannukset, niin raaka-aineena, palkkoina kuin muunakin logistiikkana. 

Kuvan varjot eivät varjosta paperiteollisuutta, vaan aurinko paistoi mukavasti kuvaushetkellä takaa. Varjot kuuluvat yhdelle asunnonvälittäjälle, yhdelle atk-ammattilaiselle, yhdelle yrittäjälle sekä kuvaajalle, joka on oikeassa reunassa. Koiran nimi on Raffe ja tämän isäntä on Tomi. DSC_10213.JPG. 1/500s, f11, 27 mm. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.


Paperiliitto, puheenjohtajansa Jouko Ahosen johdolla tekaisi pienet lakot ja laskun maksaa suomalainen paperiteollisuus sekä uskottavuutemme maailmanmarkkinoilla. Työvoimaviranomaiset ovat kehittäneet oivan tavan työttömille työnhakijoille löytää paikkansa uudelleen yhteiskunnassa. Mikä näitä kahta asiaa yhdistaa? 

Yhdiste on sama hinta: noin 30 euroa. Metsäteollisuutta edustava työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen mainosti paperiväen tienaavan keskimäärin yli 30 euroa per tehty työtunti. Työtön starttirahalainen, joka saa tehdä työtä, ansaitsee työvoimahallinnon varoista noin 30 euroa per kokonainen työpäivä.


Paperi on saanut ansaitusti palstametreittäin tilaa uutisoinnissa 


Siihen on syynsä; paperiteollisuuden supistukset, siirrot ja tuotantosuunnan muutokset näkyvät paperipaikkakunnilla uusina työnhakijoina vapailla työmarkkinoilla. Keskimäärin paperilaiset ovat tienanneet paremmin kuin keskiarvosuomalaiset. Paperiteollisuudessa on ollut ennätyksellisen pitkä vakauden ja kasvavan palkkakehityksen aika. Voidaan sanoa, että paperiväki voi hyvin ja kinkkua on riittänyt leivän päälle.


Suomessa on jo ilman paperimuutoksia ollut satoja tuhansia työttömiä, 


 ... joista monet ovat saaneet tyytyä peruspäivärahaan, joka on reilu 20 euroa per päivä miinus verot. Työvoimahallinto on kehittänyt erinomaisen mahdollisuuden ihmisille yrittää uudelleen. Virkamiehemme ovat tuotekehittäneet starttirahan halukkaille työttömille/työttömyysuhan alla oleville. Tärkeimpänä ominaisuutena starttiraha antaa mahdollisuuden yrittää ja tehdä paluun yhteiskuntaan.


Yhteiskunta on mm. starttirahan myötä ottanut ratkaisevan askeleen kohti yrittämisen mentaliteettia 


Jokainen tämän päivän pätkätyöläinen on huomisen mahdollinen yrittäjä. Viime kädessä me aina myymme omaa osaamistamme ja työpanostamme. Myös paperiväki on myynyt työaikaansa tehtaille erinomaisin tuloksin. 

Kymmenen vuotta sitten alkoivat jo paperiteollisuudessa toimialamuutokset. Raaka-ainevarat ovat muualla kuten suurempi kulutuskin. Tehtaat menevät lähelle markkinoita tai raaka-ainelähteitä. Tehtaat menevät myös sinne, missä tuotantokustannukset, mm. palkat (myös johtajien palkat/palkkiot), ovat pienemmät. 

Suomalainen paperiväki, luovuttaessaan paikkansa kehittyvien maiden paperilaisille, ottaa osaa ansiokkaasti kansainväliseen työn uudelleenjakoon ja ostovoimasiirtotalkoisiin huonommin tienaavan toverinsa eduksi. Jokainen suomalainen ilman työtä jäävä paperilainen voi olla huomisen yrittäjä.


Paperiliitto - vastuuta ja solidaarisuutta!

Paperiliiton peräänkuuluttama työnantajien ja omistajien vastuu ja yhteiskuntaymmärrys kasvaa myöhemmin, kun he oppivat näkemään, että kuluttajat tekevät heillekin kaikki rahat ja palkkiot kuten osingotkin omistajille. Kuluttajien valta tulee informaatiologistiikan myötä kasvamaan uusiin mittoihin lähivuosina.Yrittäminen on luonnollisin tapa tehdä työtä 


Siinä jokainen saa juuri ansioidensa mukaisesti. Yrittäminen panee oikeasti yrittämään, koska joukkovoima ei ole työtoverit, vaan markkinat, jotka ostavat yrittämisen hedelmiä. Kilpailukyvyn on aina oltava kunnossa, ei ole varaa ylimääräisiin sairaspäiviin eikä rapula-aamuihin.


Motivoituminen alkaa nyt 


Huomisen työ on yrittäjän maailma ja nyt valtio antaa siihen erinomaisen mahdollisuuden. Ohjatusti, opastaen ja kannustaen työtön voi saada starttirahan, 30 euroa per työpäivä. Palkinto on suuri; olet itsesi herra, päätät juuri itse, kuinka paljon haluat ansaita, päätät työpäiväsi pituuden. 


Sinun ei tarvitse osallistua lakkoiluun, koska sinä itse päätät 

Lakkoilu ei sovi yrittämiseen, koska se on heti pois sinun omasta tuloksesta. Sinä päätät tulevaisuutesi ja nyt valtio ojentaa siihen käden; tietyin edellytyksin voit saada noin 6-12 kuukautta starttirahaa ja saat jälleen tehdä haluamaasi työtä. 

Maailma on nyt uudestaan avoin työttömälle, päätökset tehdään nyt, ei huomenna.


....
Tätä kirjoitettaessa jääkiekon maailmanmestaruuskilpailussa Latviassa television välityksella soi komeasti Maamme - laulu; kiekkoilijamme olivat yrittäneet, he olivat voittaneet ja kansallinen tuntu katsomossa suomalaisten keskuudessa nousi kattoon yhteenkuuluvuudesta ja keskinäisestä voimasta kuten kuuluisassa Talvisodan hengessä. 


Yrittäminen on myös joka lailla osallistumista, päämäärän asettelua , kohtuullisen voiton tavoittelua ja itsensä huolehtimista asiakkaidensa eduksi. Näillä eväillä menestyy, kuten Suomen joukkue kaataessaan USA:n.


Ilkka Luoma...
PS Tekstin kappalejaottelu ja väliotsikointi on uudistettu 14. huhtikuuta 2016 - 10 vuotta alkuperäisen artikkelin jälkeen, mitään muutoin muuttamatta, lisäämättä tai vähentämättä. Muutama kirjoitusvirhe on tosin korjattu.

Ei kommentteja: