tiistaina, toukokuuta 09, 2006

Pääministeri Vanhanen avasi oikeasti energiapelin

Tässäkin Fingridin siirtoverkkoa Kehä III:en varrella Lahden moottoritien risteyksessä IKEAn tontin vieressä. 28.5.2006, klo 18:58. DSC_12481.JPG. Photo by Ilu 2006. Nikon D70. Koko sähköntuotanto, siirto ja välitys pitää saada yhteiskunnan haltuun. Tuotekehityksestä ja säästömenetelmistä voisi teknistä tutkimusta ja tuotekehitystä suorittaa teknilliset korkeakoulut.

Sähkö siirtyy Suomessa Fingrid yhtiön verkossa, Fortum on yksi Fingridin suurista omistajista. Sähkö on sinänsä puhdasta helposti siirrettävää, mutta vaikeasti varastoitavaa energiaa. Uraanista atomivoiman kautta sähköä on tätä päivää. Rautatiet toimivat sähköllä ja yhä suurempi osa ihmisistä ja tavaroista voisi siirtyä ydinsähköllä rautateillä. Kuvan suuret sähkölinjat ovat Vantaalla Kehä III:en varrella IKEAn tontin vieressä. DSC_12478.JPG. 28.5.2006, klo 18:56. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.

Suomen maaperässä on uraania ja kansalaiset eivät vielä oikeasti halua aloittaa energian säästöä. Suomessa rakennetaan uutta ydinvoimalaa sen antaessa merkittävästi työtä rakennuspaikkakunnallensa. Suomi oivalsi jo vuosia sitten aloittaa suunnitelmat ydinjätteen loppusijoituksesta. Nyt pääministeri Matti Vanhanen oivalsi avata oikeasti ja ratkaisevasti energiakeskustelun. Ydinenergia on toistaiseksi turvallisin tapa tyydyttää kulutusorientoituneen elämäntapamme energiatarve.

Ensimmäiseksi tulee kartoittaa maamme uraanivarat ja niiden käyttökelpoisuus jatkojalostukseen. Uraani säteilee kaikissa vaiheissaan, kuten nyt pääministerillä; vaatii poliittista silmää avata oikeasti omavaraisen energihuollon keskustelu. Nyt se on tehty. Välittömästi asiantuntija arvioi, että uraanin rikastaminen maksaa miljardeja ja rikastuslaitokset ovat tarkoitetut vain suuriin mittakaavoihin. Osoittaa samaa näköalattomuutta torpata heti energiakeskustelun ratkaiseva avaus tunnusluvuilla, joista herää epäilys, kuten Venäjän sähkökaapelin kustannushaitareista.

Ensin uraania pitää löytyä riittävästi omasta maaperästä, tämän jälkeen kaivosoikeudet pitää saada yhteiskunnan haltuun. Uraanimalmi täytyy jalostaa ja sitten rikastaa. Nopeasti ajatellen ketju on erityisen mielenkiintoinen tutkimuksellisesti ja työllistäjänä niin asiantuntijoille kuin toteuttajille. Suomalainen insinööri on kehittänyt pitkäjänteisellä työllä maailman parhaita konstruktioita. Nyt voisi olla edessa uusi aluevaltaus seuraavalle 20-40 vuodelle, kunnes fuusio mahdollisesti helpottaa energianälkäistä ihmistä, ellei säästämisen ymmärrys kohtaa kysyntäämme jo aikaisemmin.

Suomalainen teknologiaosaaminen voisi kohdata uraanin jalostuksessa ja rikastuksessa yhteistyön uusien kehittyvien maiden kanssa. Suomi voi myöhemmin viedä osaamistansa ja suorittaa rikastusta myös ruotsalaisille. Länsinaapurimme joutuvat pitkittämään atomivoimaloidensa käyntiä saman energiasyöppyisyyden takia, kuten mekin joudumme rakentamaan kuudennen voimalan lähivuosina.

Oma uraani, louhinta, jalostus ja rikastus on hyvin houkutteleva ratkaisu. Se on enemmän kuin energiaratkaisu, se on myös ratkaisua suomalaiselle osaamisen nostolle, työllistymiselle ja korkeateknologian viennille. Pääministerin ei tulisi tyytyä pelkkään VTT:n yhteen asiantuntijalausuntoon, vaan asettaa laajan ja osaavan työryhmän arvioimaan kokonaisratkaisua uraanin ja fissioenergian ympäriltä. Kyseessä on merkittävin teknologia-avaus Suomessa kahteenkymmeneen vuoteen (edellinen avaus oli edesmenneen, vuorineuvos, pääjohtaja Kari Kairamon (Nokia) oivallus, kuinka kännykät tulevat muuttamaan maailmaa).

Vanhasen pohdinta Vappuna oli senkin takia merkitsevää, koska se ei voinut syntyä Vapputunnelmaisesta teekkarihengestä, siksi tunnettu raittiusmies pääministeri on (olisiko avauksessa ollut vaikutteita Tatu Vanhaselta, pääministerin isältä :-) Ajatus on ehdottomasti tutkimisen arvoinen ja asiantuntijaryhmään voisi valita myös sopivia kansainvälisiä asiantuntijoita tulevan yhteistyön alkua silmällä pitäen. Mikäli fissioryhmä päätyy uraanisuositukseen, olisi samantien tutkittava koko ydinenergiaketjun siirtäminen täysin omaan yhtiöönsä, jossa valtio ottaa yksiselitteisen omistusaseman. Energia on asia, joka tullaan niukkuuden myötä kansallistamaan muuallakin. Energialla ei voi tehdä yksinapaisesti ja -silmäisesti rahaa ansiottomasti omiin taskuihinsa. Energia on kansallinen kysymys, josta optioähkyntä tulee karkoittaa kilpailuhenkisen kerskakulutuspuoskaroinnin puolelle.

Energiapolitiikalle on nyt luotu lähtökohta, johon on syytä tarttua. Uraani, fissiovoima ja siihen liittyvä teknologiaosaaminen kohtaavat lisääntyvän kysynnän maailmalla, Monille maille ei jää kuin yksi vaihtoehto tyydyttää energianälkä; se on ydinenergia. Suomi voisi nyt mobilisoida osaamisensa, tuotekehitystaitonsa, projektointikykynsä ja yhteistyöhalunsa. Maailmalta löytyy kumppaneiksi aivan uusia pelaajia; kaikki eivät aina lähde lännen laboratorioista. Vanhanen kävi osuvasti juuri äsken Kiinassa, ja hän tietää, että Kiina rakentaa noin 30-40 atomivoimalaa seuraavien 30 vuoden aikana. Uusi teknologia-alue voisi olla kansakuntaamme yhdistävä voima, josta saadaan ammennettua sitä käyttövaraa, mitä yhteiskuntamme muutosprosessit tarvitsevat mm. tulontasaukseen ja yhteishengen luontiin.

Ilkka Luoma

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

~ https://areena.yle.fi/1-4158510 - Uraani nouseaa ...!