torstaina, kesäkuuta 22, 2006

F-1 legenda Ayrton Sennan uskomaton ajo vuonna 1993

Nyt Juhannuksena 2006, 13 vuotta myöhemmin Suomen Kimi Räikkönen taistelee jälleen vajaa-tehoisella F-1 autolla MM-osakilpailussa, vastassa ovat saksalainen Michael Schumacher ja espanjalainen Fernando Alonso, mutta ei enää brasilialaista. F- 1 maailman suurin legenda elää vain väkevissä muistoissa; alla kertomus eräästä aivan uskomattomasta F- 1 kilpailusta 1993:

Kausilla 1992 ja 1993 Ayrton Senna da Silva joutui taistelemaan ylivoimaista Williamseja vastaan. Muutamista osakilpailuvoitoista huolimatta hänellä ei ollut todellisia mahdollisuuksia mestaruustaistoon.

Näiltä vuosilta klassisimmaksi kisaksi on jäänyt Euroopan GP Doningtonissa 1993, jossa Ayrton Senna, ajaen välillä slikseillä sateessa, taituroi voiton epävakaisessa englantilaissäässä.


Doningtonin kisan ensimmäinen kierrosta pidetään formulahistorian hienoimpana:

Ayrton Senna putosi startissa viidenneksi Alain Prostin, Damon Hillin, Michael Schumacherin ja Karl Wendlingerin taakse. Ayrton Senna ohitti heidät kaikki yhden kierroksen aikana.

Ensin Senna meni Schumacherin ohi Redgate-mutkassa, seuraavaksi nöyrtyi Wendlinger. Hillin Senna ohitti Coppice-mutkassa. Kun Senna saapui kierroksen päättävään Melbourne-hiusneulaan, oli kärjessä ajanut Prost jo liipaisimella. Senna otti mutkaan sisälinjan ja siirtyi kärkeen. Senna voitti kisan ja ajoi myös nopeimman kierroksen, joka syntyi erikoisesti Sennan ajettua varikkosuoran läpi. McLarenin miehistö ei ollut valmiina renkaidenvaihtoon, joten Senna kaasutti täysillä läpi varikon (tuolloin ei olut nopeusrajoituksia varikkoalueella). Koko kisassa Senna ohitti kaikki muut kilpailijat vähintään kierroksella.


Ayrton Sennan muisto elää vahvana alan piireissä, Schumacher oli pitkästä aikaa mieltei liikuttuneena kun saavutti Sennan paalupaikkaennätyksen vasta tänä vuonna Sennan ollessa taivaallisissa ajajajoukoissa jo yli 10 vuotta. Senna voitti Monacossa useammin kuin kukaan muu; kuusi kertaa.

Toivomme Kimi Räikköselle sitkeyttä ajaa vähän huonommallakin autolla hyviä sijoja.

Hyvää ja turvallista Juhannusta kaikille lukijoille,

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: