sunnuntaina, heinäkuuta 23, 2006

Vastine: Libanonissa taistellaan vallasta Lähi-idässä, HS 23.7.-06


Avoin ja rakentava kirje toimittajalle ja tutkijalle:


Tutkija Heidi Huuhtanen toimii Ulkopoliittisessa instituutissa ja on lähi-idän erityisasiantuntija. Hän on tekemässä väitöstä Syyrian ulkopolitiikasta.

Vastinetta kirjoitukseen "Libanonissa taistellaan vallasta Lähi-idässä"

Hei,

Sunnuntain HS 23.7. viestitti länsimaalaisin silmin tapahtumia, arvioita sekä johtopäätöksiä Lähi-idästä. Juttu oli herättävä ja askarrutti mieltä kuinka länsimaalainen käsittää, ymmärtää, kokee ja oivaltaa erilaiset muut kulttuurit kuin omansa.

Meillä länsimaalaisilla on moralistava ja asioihin sekä vaikuttimiin puuttuva tapa "tunkeutua" tavallamme selittelemään joskus meille ymmärtämättömiä tapahtumia. Valkoinen, siis useasti ristiretkeläisten ja "löytyretkeilijöiden" jälkeläinen kovin herkästi unohtaa omia tapojansa ja mallejansa historiasta. Meille oli tyypillistä tunkeutuminen ja opin tuputus ymmärryksellä, että se on se ainut oikea valinta.

Voisi hyvin olla, että tämä "pappina" ja "lähetyssaarnaajana" olo vaikuttaa vieläkin alitajunnassamme antaessamme arvioita ja kaltaisiamme selityksiä vieraista kulttuureista. Joskus länsimaalaista markkinamekanistista ja kulutukseen orientoitunutta pintauskonnollista kiipijää innostaa ihmettelemään vieraan kulttuurin "väkivalta", kiihkeys ja impulsiivisuus. Unohduksemme on myöskin kätkenyt omat tapamme ja mallimme toimia maailmanhistorian suurimmissa sodissa, jotka olivat paljolti Eurooppa lähtöisiä.

Tämä polemisointi on tarkoitettu ravistelijaksi näkemään myös vaihtoehtoisia näkökulmia omillemme. Olen oheen liittänyt kolme kirjoitusta suunnilleen samasta aiheesta, mikä oli HS:ssa 23.7.

Mielestäni länsimaalaisuus tarvitsee herkkyyttä huomiointiin ja kykyä kokea "iholla" vastaanottavaisemmin myös muiden kulttuurien perinteitä ja ominaisuuksia kuinka toimia ihmisenä, ryhmänä ja yhteenkuuluvuutena. Arabit, islamilaisuus ja kiinalaisuus tuntuvat olevan meille "vaikea pala" ymmärtää :-)

Ei meidän silti tarvitse olla käännynnäisiä. Voimme mainiosti pitää omat tapamme ja perinteemme omien toimintareviiriemme sisällä, hyväksyen silti erilaisuuden, joka meille suomalaisille ei ole niitä helpoimpia "rasteja".Tutkimuksillenne ja journalistiikallenne menestystä, kriittisyyttä ja herkkyyttä laaja-alaiseen havainnointiin.

Terveisin,

Ilkka Luoma
konsultti ja näkökulmamarkkinoija

Ei kommentteja: