perjantaina, marraskuuta 17, 2006

Fortum, sähkö, erityisasema ja kansalaistahto

Sähkö on perusenergia koko yhteiskunnalle. Suomi on hyvin riippuvainen ydin- ja tuontisähköstä. Omavaraisuus puhuttaa Talvisota-hengessä - Suomi on niin pieni peluri maailmalla, että ehdoin tahdoin emme voi jättäytyä vieraiden käsiin. Nyt osa tästä erinomaisen tärkeästä sähköstä tuotantolupana tulee hakuun. Fortum Power and Heat Oy hakee ydinvoimaloilleen jatkolupaa Loviisa 1:lle ja 2:lle.

Linkki keskusteluun ..........[DD75/1723445763718JJ]................. TIEDE

Paljon puhuttu Fortumin erioikeus puolimonopolinsa kautta operoida hinnoittelulla, alalla vallitsevilla keskinäisjärjestelyillä sekä arveluttavilla ylimmän johdon ansaintatavoilla on kirvoittanut sähkönkuluttajien keskustelun oikeutuksesta, kohtuullisuudesta ja kansalais- ja yhteiskuntaeduista.

Kauppa- ja teollisuusministeriö antaa mahdollisuuden ottaa kantaa ja antaa mielipidettä Loviisan 1 ja 2 yksiköiden osalta sellaisilta toimijoilta ja ihmisiltä, jotka katsovat lupien myöntämisen voivan vaikuttaa elinympäristöönsä, työntekoonsa tai muihin oloihinsa. Kaikki nämä ihmiset voivat ilmaista mielipidettään toimiluvasta, sen haltijasta ja muustakin joka liittyy oleellisesti Loviisan ydinvoimayksiköiden jatkotoimintaan.

Kansalaismielipide on sekin, että ilmaisee kriittisyydellä onko nimen omaan Fortum oikeutettu hallitsemaan puolimonopolina niin tärkeää yhteiskuntasektoria energian osalta kuin saastevapaa ydinvoima (kuin myös vesivoima). Voisi olla tarkoituksenmukaista mielipiteistää Kauppa- ja Teollisuusministeriötä (KTM) kansalaismielipiteillä, joilla arvioidaan nimenomaan Fortum Power and Heat Oy:n oikeutta tähän sähköntuotantoon.

Nyt on asian omaksi tuntevilla kansalaisilla mahdollisuus näyttää tahtoaan ja mielipidettään paljon puhuttaneesta Fortum syndroomasta. KTM pyytää mielipiteitä Loviisa 1 ja 2 asiasta mm. sähköpostitse:
ydinenergia@ktm.fi . KTM lupaa lehti-ilmoituksessaan julkaista lausunnot ja mielipiteet ministeriön internet-sivuilla ( http://www.ktm.fi ). Nyt on suoran kansalaisvaikuttamisen aika.

Ilkka Luoma



Kuva:
DSC_1452.JPG. 27. lokakuuta 2004. Kuvaa ei saa käyttää missään kaupallisissa tapauksissa, eikä sitä sa kopioida mihinkään muuhun tarkoitukseen. Kuva otettu Tamminiemi museon luvalla ainoastaan ei-kaupalliseen käyttöön talon toisesta kerroksesta läpi kaari-ikkunan, jonka keskeltä näkyy nykyinen Fortum Oyj:n pääkonttori.

Kuvateksti:
Tarkkaan katsoen kuvan keskeltä kaari-ikkunasta näkyy kuuluisa 'Raaden hammas', joka nykyisin on Fortumin pääkonttori. Aikoinaan kun isäntä oli valtakunnassa - oli Raaden hammas ystävän "tarkan silmällä pidon alaisena", siksi suuri ja vaikutusvaltainen yhtiö Neste Oy oli vuorineuvos Uolevi Raaden aikana. Isäntänä oli valtakunnassa tuolloin presidentti Urho Kaleva Kekkonen. Raaden ja Kekkosen aikana ei ollut optiokriisejä.

Ei kommentteja: