perjantaina, marraskuuta 01, 2013

Linnunpönttömies

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö peräänkuulutti intohimoa 1] – siis jotain sellaista, missä teemme ”täysillä” jotain, itsemme likoon laittaen. Jotain hyödyllistä itselle ja yhteiskunnalle, ja nykyään voimme myös sanoa ympäristöllemme.

Linnunpöttömies Urpo Koponen on pyhittänyt vapaa-aikansa linnuille ja pöntöille 2]. Pähkinänakkelia ei Urpo ole vielä onnistunut pesityttämään tekemäänsä pönttöön – mutta intohimoinen yrittäminen jatkuu – ja pähkinänakkelikin vielä ”taipuu” Urpon tekemään linnunpönttöön.

Tunnemme paljon intohimoisia vaikuttajia – on elämän perusarvo-viherhiukkanen Pentti Linkola 3], joka laittaa liikenevät roposensa metsäkauppoihin ja laittaa nämä metsät samantien luonnonsuojelualueiden hakemuslistalle. Pentti tuli kuuluisaksi lausahduksella - ”Irakin sota jäi kesken ...”.

Professori Eero Paloheimo 4]syntymättömien eurooppalaisten puolesta5] puhuu city-apostolina ecocity 6] -aatteesta, jossa teknologia on valjastettu vihreän ”omillaan toimeen” kaupunkielämän käyttöön. Eero on eräs tunnetuimmista suomalaisista Kiinassa.

...
Linnunpönttömies

Miksi Urpolle on luonnistunut intohimo linnunpöntöistä? Onko pontimena elämän jatkuminen, onko sittenkin intohimona säilyttää (yrittää säilyttää) luonnon tasapainoa, biosfäärin kokonaisvaltaisuutta, kestävyyttä ja jatkumoa tässä ihmisten masinoimassa ja hallitsemassa kulutusmateriaalistäyteisessä kasvuhuutomaailmassa?


Millaisia intohimoja me vanhempina istutimme ja ”kasvatimme” lapsiimme,

kun tuloksena on nyt 65.000 syrjäytynyttä nuorta – kuulemma saman verran kuin jo 1990 -luvun hulabaloojälkimainingeissa. Juoksimme intohimoissamme liiaksi materian, näyttö- ja vertailutalouden 7] perässä. Unohdimmeko toiseksi tärkeimmän, perusintohimoksi tarkoitetun kasvatuksen? Ensimmäinen intohimohan on jatkaa yhteisliitossa isänä ja äitinä sukua, sitä perimää, joka lähti liikkeelle jo miljoonia vuosia sitten.


...
Nyt näyttää intohimona olla pienvähemmistöjen puolestapuhuminen –

on puhetta rasismista, vaikka kyseessä on evoluution perusintohimo – reviiripuolustus 8]. Tänään myös intohimoistumme luonnottomista ja lisääntymättömistä homoista 8].

Reviiripuolustuksemme intohimossa vauhkoonnumme, meille tuntemattomien uskontokuntien suvaitsemattomuudesta 9] – emme siedä omalle takapihalle elämän ominaisuuksia, jotka ovat meille vieraita. Puolustamme omaamme, kuten isoisämme Talvisodassa ja kesän 1944 Neuvostoliiton puna-armeijan suurhyökkäyksessä – veteraaneillamme oli intohimo, ja se oli vapaa ja itsenäinen isänmaa.


...
Mikä voisi olla meidän tämän päivän intohimo?

Olisiko se solidaarisuus ja kollektiivisuus hoitaa ensin omamme, ja sitten vasta ”vieraat” - tähän oivallukseen ei tarvita himaspohdintoja 700.000 eurolla 0], ainoastaan tervettä maatiaisjärkeä.


Linnunpönttömies antoi meille osviittaa arkikäytännöistä,

joilla on yhteisöllistä ja luontoarvokasta intohimoa olla tekemässä jotain sellaista, joka jättää jäljen – jälkihän on kirkas – lisääntyvät linnut. Lintumme kantavat perintöä kymmenien miljoonien vuosien takaa lajeista, jotka hallitsivat maapalloa lähes 200 miljoonaa vuotta – dinosauruksien perintöä.


Perinnettä, arvokkuutta ja huomioitsemista intohimoihimme;

jätetään vähemmällä puhtaat henkilökohtaiset itsekkyysintohimot – me emme rakenne yhteistä maailmaa verokalentereiden tiedoilla, emmekä lisäänny numeerisesta kateudesta tai vertailusta. Suurin intohimomme kulminoituu lisääntymiseen ja täyteen kasvatusvastuuseen, joka luo uusia sukupolvia täyttämään se kuuluisa kirjoittamaton sukupolvisopimus, jossa kannamme vastuuta synnyttäjiämme kohtaan.


...
VIITTEET
1] NuorilleNyt! - Sauli Niinistön haastattelu YLE Aamu-TV:ssa ~ http://nuorillenyt.yle.fi/ - [YLE/Areena]
2] Linnunpönttömies Urpo Koponen ~ http://areena.yle.fi/tv/2058761 - [YLE/Areena]
3] Ekofasisti Pentti Linkola ~ http://www.penttilinkola.com/pentti_linkola/ecofascism/ - [web]
4] Tohtori Eero Paloheimo ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Eero_Paloheimo - [wiki]
5] ”Syntymättömien sukupolvien Eurooppa” ~ http://www.eeropaloheimo.fi/eurooppa.html - [web]
7] Tuloerotkin ovat vertailutaloutta! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58856-tuloerot-ovat-nayttotaloutta - [US_P/il]
9] Nujertaako suvaitsemattomuus? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/nujertaako-suvaitsemattomuus.html - [BLOG/il]
0] 700.000 eurolla tulevaisuutta ~ http://jontikka.blogspot.fi/2013/09/filosofi-pekka-himanen-kohti-huomista.html - [BLOG/jontikka]


EXTRAIlkka LuomaSENT


Sent: Friday, November 01, 2013 11:55 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - "Intohimoinen linnunpönttömies" [YLE_TV 1]
...

"Intohimoinen linnunpönttömies"
(Syrjäytymiskeskustelu nosti pintaa arvosuusta intohimon, luokkayhteisöllisyyden ja solidaarisuuden toistamme kohtaan – kuinka intohimoisesti voisimmekaan noita perusarvoja tehdä?)AL – US
BLOGs 25407 | 2538 | 2789 – IL
---01112013---doc.: linnunponttomies_01112013.doc – OpenOffice Writer499 | 5030

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Tässä ehkä eräs suurisuuntaisimmista ympäristöteknologian hankkeista, mitä Suomesta on kuunaan tehty maailmalle ... [2007] " ... Kiinassa aiotaan hypätä muutamien meille tyypillisten ongelma-aluekehitysvaiheiden yli. He voivat ohittaa useita sellaisia tekniikkasukupolvia, joiden vahingollisuus meillä Euroopassa ja Yhdysvalloissa huomattiin; ei kannata tehdä virheitä kahdesti. Missään maailmassa ei ole niin paljon tapahtunut ympäristöasioissa, niin hyvässä kuin pahassa, kuin Kiinassa. ..." ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21474-ecocity-luo-huomiselle-menestysta-joka-suhteessa -