perjantaina, kesäkuuta 06, 2014

Normandian maihinnousu - Saksan näkökulmasta

Normandian maihinnoususta tulee kuluneeksi 70 vuotta. Tuo lähinnä USA:n ja Englannin yhteisponnistus ei ollut nähnyt vertaistaan. Kahden valtion yhteistä voimaa oli vastassa vain Saksan kolmannen valtakunnan Länsirintaman joukot. Merkittävää oli se, että Saksan suurin armeija oli toisaalla – paljon suuremmassa ja verisemmässä sodassa Neuvostoliittoa vastaan.
”Monia ihmetyttää se, miksi Saksan kolmannen valtakunnan luhistamiseen tarvittiin Venäjän, USA:n, Englannin, Ranskan ja koko brittiläisen kansainyhteisön armeijat ja vastassa oli todellisuudessa merkittävästi vain yksi valtio - Saksan kolmas valtakunta. Miten Saksa kykeni taistelemaan niin monia armeijoita vastaan? Kertoiko se jonkinlaisesta ylivoimasta - kornisti ajatellen jopa loppuun saakka?! … ”


Normandian maihinnousuun osallistui 150.000 miestä – kun esimerkiksi Saksan ja Neuvostoliiton keskinäiseen Itärintaman totaalisotaan osallistui samaan aikaan miljoonia sotilaita. Saksan operaatio Barbarossan jälkeistä sotaa pidetään maailmanhistorian verisimpänä ja raaimpana sotana, joka tuhosi ennätysmäärät siviileitä.


Miksi pitää juhlia jotain erityistä taistelua,

jossa edelleen ja jälleen siviilit olivat enimmin kärsijöitä. Miksi pitää ihannoida sellaista taistelua, jossa yhdistyneet voimat vain eräällä rintamanosalla käyvät täydellisesti piiritetyn yhden valtion kimppuun? Miksi Saksan kaatamiseen tarvittiin niin valtavat ja monikertaiset voimat – miksi jokin yksittäinen valtio oli niin ylivertainen, ettei se nujertunut vähemmällä. taistelutahto ja uhrautuvaisuus oli ja on vaikea pala liittoutuneille, koska he tietävät erinomaisen hyvin, että juuri tämä ominaisuus, jossa Saksa kävi totaalista sotaa kaikilla rintamilla, kasaan puristettuna, niinkin kauan – herättää sitä ääriryhmien ihailua, mistä syntyy tämänkin päivän pelko siitä, että jälleen jostain se alkaa *] … ?

Onko nyt lännenmies ampumassa omaan nilkkaan, kun painostaa ilman täyttä näyttöä Venäjää – ei ole esimerkiksi mitään todisteita venäläisten joukkojen osallistumisesta Itä-Ukrainan konfliktiin – sen sijaan on tiedossa, että Kiovaa tukee ja neuvoo amerikkalaisia yksityissotilaita ja –upseereita.

Nyt Normandian maihinnousun 70 –vuotisjuhliin osallistuu niin USA:n presidentti Barack Obama kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kumpi lopulta vetää pidemmän korren – ja siitä voidaan olla täysin varmoja, ettei Normandia olisi onnistunut ilman Stalinin Neuvostoliiton massiivisia Itärintaman suurhyökkäyksiä samaan aikaan, kun lännenmiehet nousivat maihin Pohjois-Ranskassa. Apu oli tietysti molemmin puolista.


Normandiassa saksalaisten Waffen-SS joukot taistelivat sinnikkäästi,

 … ja niin rajusti, että liittoutuneiden oli käytettävä massiivista ilmasotaa tukeakseen maavoimiaan. Liittotutuneiden ilmaherruus oli ratkaisevaa, ne olivat myös pommittaneet Saksan sotakoneen alkulähteet – tehtaat jo miltei rauniokasoiksi ja siitäkin huolimatta Saksa kykeni valmistamaan enemmän hävittäjälentokoneita kuin Englanti, jonka valmistusta USA massiivisesti auttoi – kuten myös Stalinin Neuvostoliittoa.


”Ei enää koskaan!”

Normandian juhlissa päästään taas sanomaan, ettei enää koskaan ja samaan aikaan Obama lietsoo EU- Eurooppaa sijoittamaan lisään rahaa aseisiin ja sotatehokkuuteen – kuka täällä oikein sitä sotaa ja sodanmahdollisuutta lietsoo?

Mitä kaikkiaan USA tekee nyt toisella mantereella, onko tämä se USA:n ulkopolitiikka, joka pitää aina varsinaiset sodat oman mantereen ulkopuolella? Nythän USA:n asevoimat ovat taistelleet kymmeniä vuosia kaikkialla muualla paitsi Pohjois-Amerikassa. Ketä viedään ja miten?


Kun Saksa ei saanut asein Eurooppaa,

eikä vahdittua omanlaistaan reviiriä – niin miten käy nyt, kun Saksa on ylivertainen EU- ja eurovaltio maanosassamme. Entä miten Saksa suhtautuu Venäjään, jonka kanssa sillä on ainoastaan tosikokemus – venäläisten ohella, mitä tarkoittaa raaka ja totaalinen sota.

Pelkääkö Saksa Venäjän lipsahtavan kiinalaisten kelkkaan, kun muutoinkin Kiina on jo de facto noussut ”maailman suurimmaksi” – monilla mittareilla ---


PS Muistamme Puna-armeijan kesähyökkäyksen Jatkosodassa 1944 ~  http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/toivon-p-iv-n-muistot-palaavat-vuoteen-1944 -
Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi AL  US  IL  Vf  BL  BLOG 00000 _ 05062014
doc.: Saksan ylivoima haviossaan_05062014 – Microsoft Word Starter

528

Ei kommentteja: