lauantaina, helmikuuta 06, 2016

Niin sähkön kuin vedenkin pitää virrata yhteiskuntavastuullisesti


[U][Original Message - 2nd Nov. 2007, updated 5th Feb, 2016]

(Media pompsahti, kun veroäyrit julkaistiin vuonna 2007 -  fortumilaiset ylsivät kärkeen, Nokian Jorma Ollilakin jäi puoleen Mikael Liliuksesta |0)


[... yhteiskunnassamme vettä ja sähköä ohjaavat samat mekanismit, ne virtaavat. Välttämättömyyksiä laskutetaan kulutetun määrän mukaan ja ovatpa vielä yhteiskunnan peruselementtejä, joiden tehtävä ei ole ruokkia markkinavetoista omistus- ja osinkorulettia...]


"Ennen hyvinä aikoina" vesi, sähkö, maantiet ja vesireitit olivat yhteiskunnan suojeluksessa

Liikelaitosten johdossa oli insinöörejä, jotka takasivat sähkön saannin ja osinkotavoittelut monopoleista olivat tuntemattomia ilmiöitä. Vesi ja sähkö olivat yhteiskuntavastuuajattelun alaisia toimia ja niihin ei sovellettu arvonnousuja omistajilleen - ehkä joskus pönkittämään kunnan taloutta jaettaessa niukkuutta kansalaisille.


Suomi on edelleen miltei täynnä valtakunnallisia ja paikallisia sähköyhtiöitä ja vesilaitoksia

Sähkö vapautettiin. Ensin syntyi omistuskaruselli, jossa välistä vetäjät rikastuivat - operaation näyttävä alku kietoutui Lapuan Sähköön |1. ja puheiden mukaan muun muassa ”laari tyhjä” Reima Kuislaan |e, joka oivalsi tehdä rahaa ”piironginlaatikoista” - laillisesti. Toisessa vauhtikaarteessa syntyi markkinakilpailu sähkönmyynnistä. Sähköä myytiin jopa tappiolla ja joidenkin laitosten olisi ollut parempi keskittyä vain monopolisiirtoon.
|e ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Reima_Kuisla -

Nyt sähkölle ja kulutuksellemme on säädetty vastuita ympäristöstä - olemme päästökaupassa ja maksamme lisääntyvästi käytöstämme. Eräät yhtiöt osasivat hyödyntää nämä ominaisuudet ja synnyttivät ehkä kuuluisimpana ns. Fortum-ilmiön
|2., jossa kansakunta tuomitsi lailliset saannot ansiottomina ja moraalittomina.


Sähkö joutui yhteiskuntavastuusta osinkovastuuseen

Yhteiskuntavastuullinen sähkö ja vesi eivät kuulu markkinamekanismien piiriin. Sähköä ja vettä tulee säästää - ja se säästö säädetään veroilla, ei hintakikkailuilla, joilla pönkitetään kurssinousua ja omistajahyväilyä.

Alkuperäistä kirjoitettaessa vuonna 2007 Tanskassa on miltei Euroopan kallein sähkö, mutta myös suurin verotus. Suomessa on yksi Euroopan halvimmista sähköistä ja silti Fortum nappaa liikevaihdosta ylivoimaiset ~30 % voittoa - toki valtio saa sievoiset summat tulontasaukseen, mutta niin saavat muutkin omistajat, jotka hyötyvät yhteiskunnallisista monopoleista. Pörssipeleihin eivät kuulu monopolitekijät - vain valtiolla on niihin oikeus – ehkä myös velvollisuus! (?)


Sähkö- ja vesi voidaan yhdistää samoihin yhtiöihin ja liikelaitoksiin

Eduskunta voi säätää lain, jolla yhdistetyt sähkö- ja vesilaitokset yhtiöityvät kaikki samaan toimintamalliin. Hintasäätö, voitontuotto ja tekninen tuote- sekä palvelukehitys eriytetään muista yhtiöistä yhteiskunnan valvovan elimen alle turvaamaan näille välttämättömyyksille yhteiskuntavastuu niin kulutuksena, saantona kuin säätelynä huomioiden erityisesti ympäristötekijät.


Millaisia kokeiluja Kiina tekeekään?

Mielenkiintoisesti Kiinassa kaupunki-/ aluehallinto tarjoaa muun muassa ulkomaalaisille vesilaitosten laitetoimittajille pääsyä monopoliliiketoimintaan. Vastineeksi Kiinan viranomaiset haluavat toimitetuille huippulaitteistoille maksuaikaa vesilaitosyhtiön voitoista maksettavaksi.

Idea on länsimaalainen tienrakennusmenetelmä - yhteiskunta säästää, kansalaiset saavat puhdasta vettä nopeammassa aikataulussa säädeltyyn hintaan. Länsimaalainen laitetoimittaja, mikäli kilpailun voittaa - saa varman takaisinmaksun tuotteillensa sekä näyttävän markkinapaikan. Todellisuus kertoi myöhemmin, että yhteiskunta-asetettu kuluttajahinta ajoi jotkut voittoa tavoittelevat toimittajat ajamaan huonolaatuisempaa vettä – säästösyistä!


Puhutaan, että mm. Etelä-Savossa olisi vielä sähköyhtiöitä,

 … joissa oikeasti ajatellaan yhteiskuntavastuuta. Tämähän tarkoittaa huolehdintaa jakelusta, riittävästä energiansaannosta, tarkasta mittauksesta, siis laskutuksesta ja teknisestä kehityksestä esimerkiksi koviakin myrskyjä vastaan. Tämä saa maksaa, mutta itse yhtiön ei tarvitse tuottaa juurikaan voittoa.

Mikäli omistajat tai osa heistä/ niistä eivät hyväksy yhteiskuntavastuuajattelua, vaihdetaan heidät ulosostolla ja tämän jälkeen omistuksen betonoinnilla sinne, missä sitä vastuuta löytyy. Kansakunta ei tarvitse enää riidankylväjiksi sinänsä hyvin tuottavia "fortumien" johtomekanismeja.


Lopuksi

Sähkö ja vesi ovat kuten rauta- ja maantiet, yhteiskunta säätelee niitä ja vastaa saatavuudesta, toimivuudesta ja kehityksestä ympäristötekijät huomioiden. Ollaan suurremonttien edessä
|3, kokeilu markkinamekanismeista sähkön osalta voidaan päättää epäonnistuneena kokeiluna.

Voimme palata yhteiskuntavastuun aikakauteen, viisastuneina niin menneistä kuin nykyisistäkin virheistä. Silti kansalaiset eivät enää tule saamaan Euroopan halvinta sähköä, tältä osin kulutusjuhlat ovat ohitse.


Tekstilinkit


|3 Kansallisen eheytyksen työmobilisaatio (versio 0.75) kirjoituksen ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/04/tyo-ja-toimeliaisuus-ratkaisevat.html - ehdotusosa
Työ on ihmisen oleellisin tehtävä, heti ravinnon ja lisääntymisen jälkeen. Ilman työtä ei ole yhteisöjä – ja ilman yhteisöjä ei ole yhteistoiminnallista yhteiskuntaa. Nyt maassamme on de facto 450.000 työtöntä, joista noin 65.000 on ”ajelehtivia nuorisotyöttömiä” **] – unohtamatta noin 100.000 pitkäaikaistyötöntä kuin heitäkään, jotka eivät ole enää jaksaneet tai viitsineet hakeutua tilastoihin.
**] Varjossa olevat nuoret jäävät yhteiskuntarattaiden hampaisiin” ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/04/varjossa-olevat-nuoret-jaavat-jalkoihin.html -


TIETOISKU 
Perustamme maahamme ’New Deal’ – Uusjakotyömobilisaation. Se tarkoittaa suurprojektia, jonka tavoitteena on työllistää yhteiskunnallisesti ja tarvittaessa vaikka velkarahalla koko maan kattava työllisyysoperaatio, johon osallistuu 40 - 60.000 henkilöä – eri tehtävänimikkein. Arviohinta projektille on yhden atomivoimalan hinta, ehkä 10 -15 miljardia euroa.

Olemme jo huomanneet, että kesäisin maatamme ravistelee yhä voimakkaammat myrskyt, jotka katkovat sähköjohtoja ja rikkovat tietoliikenneyhteyksiä. Nyt kaivamme kaikki järjelliset johdot, kaapelit ja putket kuin niiden tarvitsemat ohjaus- ja valvontajärjestelmät maan alle – seuraavan 3-4 vuoden aikana.

Suunnitelmaan kuuluu jakaa maamme sähköyhtiöruutuihin ja jokainen ruutu kunta-alueisiin. Kunnat koordinoivat kuntakohtaisen mobilisaation. Projektille perustetaan keskus, joka tekee perussuunnitelman valtiotasolla ja sähköyhtiöt kulminoivat suunnitelmat teleoperaattoreiden kanssa – kunnille jää yhteistoiminta vesi- ja viemärilaitosten kanssa. Jokainen kunta on työnjakamisen koordinaattori ja töiden järjestäjä ja maksumies.

Koko projektin kustannuslaskenta on valtiotasoinen ja jakaantuu sähköyhtiöruutuihin ja kuntatasolle. Kun kunnat toimivat koordinaattoreina, voidaan osaprojektit pilkkoa siten, ettei pakollista EU-tasoista kilpailutusta tarvita, vaan Uusjakomobilisaation kotimaisuusaste nostetaan hyvin lähelle 100 prosenttia. 

Nyt ohitamme kaikki turhat direktiivit ja työllistämme maksimaalisesti työttömiä tai työttömyysuhan alla olevia. Pienille yksityisurakoitsijoille varataan erityismahdollisuudet.  Kotimainen työ ja materiaalit kuin laitteistot ovat etusijalla. [ver 0.75]Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


KESKUSTELU - TIEDE [23698]_____________________________________
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
(kuvia saa käyttää yllä olevan kirjoituksen yhteydessä - copyright Ilkka Luoma)


1)
--- 
http://www.panoramio.com/photo/5679293 -

Teksti
Yhteiskunnan peruselementtejä ovat vesi, kaasu, sähkö ja teleliikenne. Yksityistämisaallossa vain kaasu ja vesi ovat jääneet kiinnostuksen puutteessa yksityistämisten ulkopuolelle. Paluu menneeseen sähkön osalta saattaa olla lähempänä kuin arvaammekaan. Virheistä voidaan oppia, paluu ei ole pettymys, vaan se voi olla oppi, jossa piuhat ovat kaikilta osin järjestyksessä - yhteiskuntavastuullisesti.

2)
--- 
http://www.panoramio.com/photo/5679317 -

Teksti
Jos katsoo tarkkaan saattaa huomata presidentti Kekkosen virka-asunnosta, nyk. Kekkosen museo - suoraan edessä kuuluisan Raadeen hampaan, joka nykyisin on Fortumin pääkonttori. Kekkosen aikana johtajat eivät viritelleet omiaan ja myllykirjeet olisivat eliminoineet Fortum optiorähäkän ennen kuin se olisi edes julkisesti syntynytkään. Puhutaan myös Kekkosen perinnön systemaattisesta tuhoamisesta - mutta tämä onkin jo oman juttunsa arvoinen!
*]


3)
--- 
http://www.panoramio.com/photo/5679332 -

Teksti
Huomisen liikenne on raideliikenne ja se toimii sähköllä, vieläpä ydinsähköllä. Ennen veturit olivat puilla ja hiilillä käyviä, välissä dieselillä ja lopulta sähköllä. Hallituksen arvaisi satsaavan raideliikenteeseen, eikä innoissaan olisi sitäkin yksityistämässä, kuten sähkölle kävi tunnetuin seurauksin.

4)
--- 
http://www.panoramio.com/photo/5679367 -

Teksti
Elämme kulutusjuhlan maassa, meillä on vettä ja sähköä yllin kyllin. Kulutusjuhlallinen hulabaloo onkin tältä erää ohitse - vastuu on heräämässä ja joudumme puolittamaan kulutuksemme. Hyötysuhteissa, laitteissa ja käyttötavoissa on huimasti vielä työtä edessä, se tuo lohtua, sillä se tulee tämän puolituksen lopulta tekemään. Meillä on Suomessa yksi maailman suurimmista ekologisista jalanjäljistä.

5)
--- 
http://www.panoramio.com/photo/5679384 -

Teksti
Nykyinen Fortumin pääkonttori, entiseltä nimeltään Raaden hammas, onko se kaatumassa omaan mahdottomuuteensa? Puhutaan, että sateenkaaren päässä ovat kultapadat, näin tässä tapauksessa onkin, mutta onko se kohtaloksi nykyiselle ansiottomalle saannolle? Viime kädessä kaiken maksaa perimmäinen kuluttaja, niin ansiottomat optiot kuin muutkin palkat ja palkkiot.

6)
--- 
http://www.panoramio.com/photo/5679409 -

Teksti
Suomi torppasi Venäjän merikaapelin, olisiko se sittenkin pitänyt rakentaa ja lopulta kaksisuuntaiseksi? Venäjä ja Pietari tarvitsevat itse kaiken sähkönsä, siksi innoissaan venäläiset "loputtomia" energiavarojaan käyttävät - kasvu on erinomaista A-luokkaa ja lopulta hekin saavuttavat meidän ylivoimaiset lukemat. Sähköjohtojen epäjärjestystä Pietarin kaupungissa  –  johdinbussien - ja raitiovaunujohtimien sekamelskaa.JK [06022016][LAINAUKSET]

[HS] Kuka teki ratkaisevat päätökset – miten valtionyhtiön sähköverkko siirtyi kansainvälisten sijoittajien hallintaan?
http://www.hs.fi/kotimaa/a1454658082635 - [IL]... Kun vaaditaan varmuutta, pitää siitä myös maksaa. Olisiko ollut viisainta siirtää koko sähköverkko tuotannosta aina kulutusliittymään saakka valtion omistamaksi siirtovarmuusyhtiöksi?

[HS] Kuluttaja-asiamies jatkaa neuvotteluja Carunan kanssa – ryhmävalitus ja ryhmäkanne yhä esillä
http://www.hs.fi/talous/a1454651042058 -...[IL]... On aika käsitellä yleishyödyllisten yhteiskuntavälttämättömyyksien omistusperusteet ja voittopyyteet!

[MTV] Näin Jyrki Katainen sanoi sähkönsiirron hinnasta pääministerinä ja näin nyt ~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nain-katainen-sanoi-sahkonsiirron-hinnasta-paaministerina-ja-nain-nyt/5723114 -...[IL]... Aika sähköistää muistot, Jyrkilläkin.

[IL] Molemmat ”pojat” (Katainen ja Jan Vapaavuori) pakenivat Suomesta, toinen vähän hienostuneemmin. ~ http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kokoomuslaiset-poliitikot-sossivat-kansa-maksaa-sahkoyhtioiden-satojen-miljoonien-investoinnit/?shared=308540-999615c6-500

[IL] Jäämme odottamaan mitä todellisuudessa sähkön toimitusvarmuuden hintalappu on ja ketä investoinnit työllistävät. ~ http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2016/02/03/carunan-hintapiikin-tausta-energiavirasto-kaansi-takkia/20161320/12 -

[YLE] Haavisto: Vastuu Fortumin kaupoista koko hallitukselle ~ http://yle.fi/uutiset/haavisto_vastuu_fortumin_kaupoista_koko_hallituksella/8645784 -... [IL] Poliitikot pallottelevat. Onko edustaja Pekka Haavisto poliitikko?
Aiempi sähköpostitus
Cc: perttu.rinta@sssoy.fiasta.sihvonen-punkka@energiamarkkinavirasto.fijorma@vakiparta.net ;tarja.filatov@eduskunta.fi ; mauri.pekkarinen@ktm.fi
Sent: Friday, November 02, 2007 12:32 AM
Subject: MIELIPIDE: Niin sähkö kuin vesikin virtaavat lopulta yhteiskuntavastuullisesti


AL | PZ | BL | FB | BLOG


Päivitys 05022016

Dokumentti – monopoli_kuuluu_yhteiskunnalle_05022016 - Microsoft Word Starter

887 | 1343
.

Ei kommentteja: