tiistaina, huhtikuuta 19, 2016

”Ihminen siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen”


(Tänään tiedemiehet, ennakoijat ja insinöörit ovat innoissaan esineiden internetistä * – siis kommunikaatiosta esineiden välillä. Hyvä niin, sillä tällä jo 1990 – luvun toimintamalli-idealla saatetaan saavuttaa runsasta aika-, materiaali- ja energiasäästöä. Lopultahan me olemme lämmittämässä Telluksemme lämpöhalvaukseen)


[ … kansalainen Erkki pohtii viikonlopun autojonossa maaseudulle farmariautojen suurta määrää sekä yhä lisääntyvää peräkärryjen ilmaantumista autojen perään – on tapahtunut massiivinen siirtymäriitti kaupungeista maalle ja takaisin. Tavara kulkee myös edestakaisin – mökille ja kotiin ja toisin päin

 … kansalainen Liisa onkin jo pohtinut elämän ydintehtäväksi lisääntyä siirtelemään itseään ja tavaroitaan edestakaisin, kunnes siirtelyä jatkaa jälkikasvu. Väliin tungetaan materialistien huutona kasvuhoenta, kun kaiken pitää lisääntyä ja kasvaa. Liisa mietti kuitenkin minimalismin vastaiskua? … ]


1990 – luvulla, kekseliäisyyden auvoisella vuosikymmenellä hoksattiin sähköinen/ elektroninen logistiikka. Ensin puhuttiin teknologialogistiikoista, koska insinööri oli saanut määrittää jo informaatiotakin siirtelevän EDI – OVT |1 periaatteen. Filosofin herättämä insinööri oivalsi informaatiologistiikan, koska lopultahan ei ole mitään muuta kuin tiedon kulkua, ja siinä sivussa Gaiaa lämmittävää |2 materiaalien ja energian kulkua, vaiheesta toiseen.


Ensin 996 - ulkomaanpuheen juhlaa

Yhdysvaltalaisten omistamassa ulkomaanpuheluita tarjonneessa Suomen yhtiössä nähtiin ulkomaanpuheluiden lähentävän ja tuovan kustannussäästöjä – oli näin saavutettavissa kiinteämpää yhteydenpitoa eri toimijoiden välillä. Elettiin kuitenkin vielä puheen aikaa.

Nokkelimmat pohdiskelivat tuolloin tekstiviestien keskinäistä kommunikaatiota laitteilta toisille. Toisaalla syntyi myös pioneerina Dynexco Oy, joka olisi tarjonnut reaaliaikaista pankkien välistä siirtoa ja txt - kännykkämaksamista jo vuonna 2001.

Internet oli löytänyt itsensä läpi vallankumouksellisella osoitteistolla ja niiden linkityksillä – tämä jos mikä räjäytti informaatiologistisen ajattelun, vaikka edelleen insinöörit puhuivat informaatioteknologioista – tarkoittaen reitittimiä ja kännyköitä kuin tietokoneita. Elettiin tekniikka edellä.


Taivaanrannassa siinsi jo kuitenkin koneiden välinen kommunikaatio,

 … koska ahneet kännykkäliittymämyyjät oivalsivat, ettei Suomi pysähdy 5,2 miljoonaan GSM-liittymään, vaan lopulta informaatiotuottajien kuin –  vastaanottajien määrät voisivat olla kymmenkertaiset, ellei jopa satakertaiset! Oli hoksattu tekniikoiden puhuvan keskenään.

Nyt ei puhuta, ei edes GSM tekniikoista, vaan reitittämisestä |3, pilvipalvelimista tietovarastoina |4 sekä informaatiotuotannosta, aina autoista jääkaappeihin – puhumattakaan tuotantokoneistosta, jossa myös jo 1990 – luvulla JOT – eli juuri oikea-aikainen toimitus |5 oli menestys, sillä se tehosti sarjatuotantoa, ja Saabin etupenkkikin tuli Uudenkaupungin tehtaan liukuhihnalle vasta kun etuovi aukesi asennusta varten.


Nyt 2010 – luvulla puhutaan esineiden internetistä

Tämä huippuoivallus perustuu jo vanhaan ajatteluun EDI – EDI yhteydestä jossa tietokoneet olisivat voineet lähetellä laskuja toinen toisilleen – ihmisen siihen väliin puuttumatta, ehkä vain paratiisisaarisiirtoina.

Business on aina tuottanut sivuvirtoja rikastuttamaan laajaa rahankäyttöä ja – siirtelyä |6, toisten eduksi ja muiden harmiksi. Yleensä nuo aggressiiviset ostovoiman siirtelijät ovat myös erinomaisia kulutus- eli arvonlisäveronmaksajia, joka halutaan usein näissä veroparatiisikeskusteluissa unohtaa.

Internet ja reitittämisen filosofia räjäytti lian pois – pinnan alle, ja vasta nyt huomattiin, että tulontasauskoneisto yskii, kun poliitikkosuunnitellut verot jäivät kertymättä yhteiskuntien verolaareihin. Näin lakimiesvahvistettu verosuunnittelun informaatiologistiikka oli lyönyt itsensä läpi – kiitos massiivisen verkottumislogistiikan, mitä maailmojen verkko – internet – tarjosi ja tarjoaa.


Ihmisetkin keskustelevat ja puhuvat, edelleen, mutta vähenevästi kasvokkain!
[ … tänään ihmisten välissä on tuo Nokian luoma lasittunut informaatiokapula, joka välittää suodattimena tunteitamme verkkoihmisten sekametsässä …, katso seuraavan kerran ajaessasi bussissa tai junassa, mitä ihmiset tekevät – niin teen myös minä … ]

Teknologisesti puhe on hyvin ohutta bittivirtaa maailmojen verkoissa. Paksuimmat tietovirrat muodostuvat kuvista ja videosta. Voimmekin arvioida, että valokaapelit hehkuvat punaansa, kun maailma astuu peliaikaan |7, jolloin virtuaaliviihdyke ja – kiihdyke sitovat keskinäisyyttä bittien väliseksi informaatioksi – toisen ja toisten olemassaolosta – kunnes ”avattaret” |8 syrjäyttävät henkisesti laiskistuvat vesihiili-ihmiset.

Virtuaalitodellisuus väijyy jo teknologiaunena taivaanrannassa |* ja meidän fyysinen kutistuminen aivolliseksi kuutioksi |X – jumalapilvipalvelimen orjaksi, sen jaellessa mielihyvää ja – pahaa, kitsaasti kuukausitoimituksina, mutta anteliaasti provisiotuotantona.


Ollako vai ei? Siinäpä se ylihuomisen kuva –

 … illuusiokuva menetetystä otteesta luontoon, joka meidät lopulta elättää – biteissä on vähän vitamiineja. Luonnossa taas reitittämisen filosofia ja keskinäinen tiedonkulku on harjoiteltu evoluutio-ohjattuna jo satojen miljoonien vuosien aikana.


Digitaalinen ohjeistus

Me kompastuimme keinotodellisuuteen, jota kutsutaan digitaaliseksi ohjeistukseksi; nollien ja ykkösten mielikuvitusmatemaattiseksi kuvantamis- ja ihmismielen ymmärtämisen menetelmäksi. Biosfäärissä ei näy jälkeäkään tästä ”digittien” |9 maailmasta – oliko evoluutio sen hylännyt jo kauan sitten torsona, on todennäköisempää, sillä evoluutio kiiruhtaa hitaasti, kokeillen meille tuntemattomien pienliikkeiden sarjassa (kehityspolvessa) soveltuvuutta ja sopeutuvuutta.

EXTRA
Mallintamisen maailma on itseriittoinen kokonaispelijärjestelmä, josta opitaan tai sitten se oppii itse!

Tekstin numerolinkitykset

|1 EDI – Electronic Data Interchange ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_data_interchange -
|3 Reititys ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Reititys - [routing - router]

|5 Just – in – Time ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Just-In-Time - [JOT]
|7 Elämän peli – mikä on Sinun pelisi? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/elaman-peli-mika-on-sinun-pelisi.html -

|9 Digitit eli ykköset ja nollat, jotka tietokone ymmärtää, ja vain ymmärtää [!], on muodostettu liipaisujen jälkeen eli transistori, jossa todellisuudessa diodityyppinen ominaisuus tietyn jännitetason jälkeen liipaisee (trigger level) virran kulkemaan, jolloin syntyy uusi tila – ikään kuin hana kiinni – vesi ei kulje (0) ja hana auki – vesi kulkee (1), niin transistori päästää sähkövirran kulkemaan, ja tälle auenneelle virrankululle on annettu nimitys, joko 0 tai 1. Näin yksinkertaista se on! Biosfäärillisessä luonnossa ei ole löydetty jälkiä nollien ja ykkösten ”liipaisuista”, vaikka hermosykkeet koetaan selittää virran kulkuna ja eräänlaisina tietopaketteina – synapseina dendriittien ja aksonien välissä. Ykkösten ja nollien selite tietokoneelle on sopimusjärjestelmä.

Jos sähköpostiohjelmasi ei avaa sinisiä linkkejä – voidaan nuo tarkastella kokonaistekstistä sivun ~  http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215668-%E2%80%9Dihminen-siirtelee-itseaan-ja-tavaroitaan-paikasta-toiseen%E2%80%9Dalta.Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


...
AL | US | PZ | BL | BLOG 74044
---19042016---

DOC: esineiden_internet_19042016 - Microsoft Word Starter

690 | 883 .