keskiviikkona, huhtikuuta 27, 2016

Perintö – velat = tasapaino


(Perintöjä on useanlaisia. Me ihmiset perimme omaisuutta, henkisyyttä ja geenejä, jotta pärjäisimme elämisen taistelussa, joka on sopeutuvaa kilpailua kukin omaan ”lokeroonsa” – jatkamaan sukua)
Joka kevät saamme perinnöksi luonnon heräämisen ja uuden kasvukauden alkamisen - lapset ovat ihmiskunnan arvokkain perintö-oikeus. Photo by Nokia Lumia 1020. [IL] - 2015 (cliccaamalla kuvaa, sen saa suuremmaksi)[ … keskimääräinen kansalainen Liisa tulee jättämään tämän päivän materiaalisessa maailmassa suuremmat perinnöt |1 kuin koskaan aiemmin, ainakin jos rahassa sitä mitataan …

 … kansalainen Erkki pohtii suuressa velkataakassaan miten siitä selviää – tällöin herää oivallus, että vanhemmiltahan on tulossa asunnot, mökit ja sievoinen pankkitili, eikä noita sisaruksiakaan ole paljoa sotkemaan astiastoja ja muita minulle tärkeitä muistoja... ]


Raha ratkaisee velat. Kuranttina peritty omaisuus voidaan myydä ja näin maksaa ylisuuriksi paisuneet velat |2. Näinhän monessa perheessä ajatellaan, kun tuli ostetuksi liian suuri asunto – varsinkin pääkaupunkiseudulta, jossa asuntojen hinnat eivät edusta enää valtakunnallista reaalimaailmaa.

Perintöodotus rauhoittaa, joskin käräjillä on useita riitoja, kun sisarukset eivät päässeet sopuun siitä äidin taulusta ja suurpapan sotamuistosta.


Tärkein perintö ei saa riittävää kaikua ymmärryksen puolelta

Tänään olemme saamassa perinnön, joka on uhkaavampi kuin maalliseen maailmanmenoon orientoitunut ihminen edes tajuaa. Ympäristöperintö on lähestymässä mahdollista katastrofia. Maallinen ahneus halusi aina koko ajan lisää, enemmän ja nopeammin. Hekumoimme 1900 – luvulla kasvuhuuruisessa hokemassa – piti saada näyttö- ja vertailutaloutta |3 kohennettua, jotta aidan takainen naapuri näki miten meillä meni.


Perintöoikeus

Kaikilla ihmisillä kuten myös koko biosfäärillisellä elojärjestelmällä on perintökaari kauas historiaan. Kaari on niin pitkä, että se ulottuu kaiken alkuun. Olemme laina-atomeissa, joiden yhdistelmä kuljettaa perintöä, jonka hidasmuuttujat ohjelmistoksi sävelsi evoluutio |4. Evoluutio ”halusi” monimuotoiset edellytykset tasapainoon aina kulloinkin saatavilla oleviin resursseihin nähden.
Veden perintö ~ http://areena.yle.fi/1-3405816


Nyt syömme nuo biomassalliset elämän edellytykset loppuun ennen kuin vuosi päättyy |5, syömme siis seuraavien vuosien varantoja. Luomamme perintöoikeus on ylittänyt kasvun rajat – sen kasvun, joka luontaisesti ylläpiti ja – pitää sukuyhteyden elossa jatkamaan ikuista säädettyä tehtävää. Tämä tehtävä pitää sisällään juuri sen perinnön, joka loisi edellytykset jatkumolle, jota voimme myös kuolemattomuudeksi |6 kutsua!


Taloudellinen perintö

Markkinatalous muun muassa EKP – Euroopassa |7 on luonut perinnöksemme inflaatiotavoitteen, joka on noin kaksi prosenttia. Mitä tämä tarkoittaa? Yksinkertaista, se on se rahamäärä, joka olisi talousasiantuntijoiden mielestä oikea määrä lisää – siis palkkaa, tuloa, jotta voimme ostaa enemmän ja useammin – kahden prosentin verran. Tämä on markkinatalouden perintö. Se synnytti myös velkaantumisen.


Velkaantumisen perintö
[… otamme esimerkiksi Yhdysvaltain liittovaltion ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/de-facto-usan-liittovaltio-on.html - ]|8

Saamme joka sukupolvi lisää velkaa, koska asunnot, autot, ravinto ja muut hyödykkeet kallistuvat. Nyt toivotaan toki, että palkat ja tulo seuraavat tätä lisääntymisen yhteyttä. Onneksemme täällä läntisessä kulutusjuhlayhteiskunnassa syntyvyys vähenee |9, jolloin ylisuuri maapallo-osuus valkoisen markkinamiehen osalta kaventuu, ehkä jopa kiihtyvästi – koska syntyvyys ei korvaa valkoista kuolevuutta.

Kohtaako kuluttamisen vähennys osto-orientoitunutta ihmistä? Näin saattaa olla, sillä osa ihmisistä on havahtunut mitä ympäristössä tapahtuu, eikä vain ilmastossa, vaan myös merissä ja maalla.


Ravintotuotanto saattaa hallitsemattoman kulutusperintömme myötä romahtaa,

 … varsinkin, jos poltamme biosfäärillistä kasvustoa omaan energianälkäämme. Millaisen perinnön arvelet meitä odottavan, kun oikein tosissaan tankkaamme biodieseliä autojemme tankkeihin kulkuenergiaksi?


Ylikulutus lyö nyt korville

Käytimme enemmän kuin meille ihmislajina oli säädetty. Meidän populaatiomassa on vähäisempi kuin merien elämää ylläpitävien krillien |10. Olemme suunnilleen samoissa kokonaislajimassoissa kuin muurahaispopulaatiot.

Jälkemme ympäristöömme on kasvanut sukupolvi toisensa jälkeen – olemme siis perineet kuluttamislisäämisen autuuden. Tosin nyt osa meistä on oivaltanut, ettei se kasvuhoenta, vaan toimeliaisuus |11.


Me tarvitsemme perinnöksemme työn,

 … joka aktivoi meitä ryhmähenkisiksi korjaamaan ne virheet, joita aiemmat ovat tehneet. Sanat ovat loppuun kulutetut, on tekojen aika, eikä vain nopeasti – vaan nyt heti.


On luovuttajat ja on jatkajat - tämä on perintökaari, joka on jatkunut kuvassa olevien kaksostenkin osalta aivan alun alkuhämäristä asti - katkeamattomana perintöjen virtana. Lapset ammentavat sitä osaamista, mitä heille annetaan, kunnes antajien kohtalo on taakse jäänyttä elämää. Photo by Nokia Lumia 1020 [IL] 2015.Leipätekstiin liittyvät numeroviitteet

|1 Kollektiivista hoivaa – yksilöllistä perimistä ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/11/kollektiivista-hoivavastuuta.html -
|8 Suomen valtion velkakello ~ http://velkakello.fi/ -
|8 Yhdysvaltojen velkakello ~ http://www.usdebtclock.org/ -
|9 Suomessa syntyvyys vähenee ~ http://www.hs.fi/tiede/a1443153505337 -
Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä...
AL | US | PZ | BL | BLOG 74526PVM 26042016
DOC: Perinto_26042016 – Microsoft Word Starter

585 | 671