tiistaina, marraskuuta 29, 2016

Itsenäisyyden happikato 99


(Nyt pyydetään nuorisolta uutta itsenäisyysjulistusta – ensi vuonna 2017 tulee 6. joulukuuta täyteen 100 vuotta edellisestä ~ http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611282200033338_uu.shtml - Tehtävä on monimuotoinen, sillä tämän päivän itsenäisyys on paljolti menetetty ja luovutettu Euroopan Unionille Brysseliin)

[ … kansalainen Erkki mietti sotaveteraanina mitä tapahtui Tali – Ihantalassa, kun vihollinen painoi päälle niin lujaa, ettei uskoa pelastumiseen juuri ollut – kunnes taivaalta ilmestyivät ujeltavat sotakoneet. Saksan Luftwaffe, lento-osasto Kuhlmey oli tullut paikalle, viimeisellä hetkellä – mustaristit pelastivat oman sitkeytemme, tykistömme ja rautaisen puolustustahdon ohella itsenäisyytemme

 … kansalainen Liisa ymmärsi ollessaan rintamalla Lottana auttamassa omia haavoittuneita, ettei tätä kauan kestetä – olemme liian pieniä, liian heikkoja ja Saksa ei kohta enää pysty auttamaan. Liisa oivalsi, että piti päästä irti sodasta – se pelastaisi itsenäisyyden, joka oli jo maksanut yli 92.500 hengen … ]


Itsenäisyysjulistus annettiin ja sitten odotettiin tunnustuksia

Käytiin Saksan puheilla jo 1917, saksalaiset sanoivat, että teidän tulee saada ensitunnustus Neuvosto-Venäjältä, käykää hakemassa se sieltä, olemme sen jälkeen heti valmiit omaan tunnustukseemme. Näin kävi ja loppu onkin historiaa |1.

Käytiin rajaneuvotteluja, oli Aunusta, miehitystä – ja heimosotia. Oli uskoa, että kommunistit kaatuvat idässä ja valkoiset voittavat. Toisin kävi – Suomen kävijät, Vladimir Lenin ja Josif Stalin ottivat vallan.


Itsenäisyyden veri

Suomi kävi sodat syyttään ja syyllisenä. Emme mahtaneet Talvisodan alulle mitään – emme osanneet neuvotella – erkkolaisuus jylläsi. Jatkosotaan ajauduttiin puoliaktiivisina antaen jopa koko Pohjois-Suomi Saksan sotakoneelle keväällä 1941.

Tiesimme Saksan Barbarossa suunnitelman – oli tarkoitus kaataa bolsevismi, me halusimme Karjalan takaisin. Turvauduimme Saksan kolmanteen valtakuntaan. Jopa suur - suomalaisuus välkkyi eräiden mielissä. Sodat maksoivat 92.500 suomalaisen hengen.


Suojasäässä itsenäisyys kohentui puolueettomuudeksi – presidentti Urho Kekkosen tahtipuikon tahdissa |2

Neuvostoliitto oli haaste, mahdollisuus ja tärkeä kauppakumppani, jopa niin tärkeä, että selvisimme helposti kaikki öljykriisit, koska me maksoimme tuontimme viennillä – kuuluisalla bilateraalisella kauppavaihdolla.

Kekkonen puolestaan ojensi vikuroivia ja myllytti liian itsepintaisia herran nuhteeseen – olihan kysymys itsenäisyydestä ja kahdesta Kekkosen pyhästä tavoitteesta, joista toinen toteutui:

1.       Karjalan ja Petsamon palautus – oli lähellä 1970 – luvulla |3, ei kuitenkaan onnistunut – voimat loppuivat ja eläkevuodet jäivät terveenä kokematta. Maan isä oli antanut kaikkensa – puoli itsevaltiaana ja taitavana taktikkona, joka osasi käsitellä jopa Kremliä.

2.       Hallitun hitaalla luottamuksen kasvulla saavuttaa liittoutumattomuuden kautta kansainvälisesti tunnustettu puolueettomuus. Juhlat tämän Kekkosen toisen päämäärän saavutuksesta pidettiin ETYK 1975 |4 päättönuijan kopautuksella, tällöin saimme sen mitä Kekkonen oli haaveillut - laajasti tunnustetun puolueettomuuden tänne lännen ja idän vedenjakajalle. Olimme itsenäisyytemme huipulla – meillä oli tuolloin kaikki itsenäisyyden tunnusmerkit.


Nykyinen itsenäisyys on luovutettu pois – monin osin

Kekkosen hiipuessa, seuraava presidentti Mauno Koivisto |5 halusi parlamentarismille lisää valtaa. Tästä alkoi vahvojen presidenttien ja itsenäisyytemme hiljainen alasajo.  Koiviston seuraaja Martti Ahtisaari |6 oli jo tahdoton kansainvälistäjä, oli kiire lännettyä Länsi-Eurooppaan ja Euroopan Yhteisöön.

Pidettiin kuuluisa kansanäänestys Euroopan Yhteisöstä, jonka yhteydessä meiltä vietiin, äänestäjiltä salaamalla, markka – tuo oma raha |7, jolla säädeltiin ulkomaankauppaa, jonka varassa me paljolti elimme ja kasvatimme materiaalista hyvinvointiamme.


Alkoivat itsenäisyytemme rapauttamisen aikakausi

Aikakautta on perusteltu turvallisuudella, hyvinvoinnin kasvulla, tiukemmalla yhteydellä läntiseen yhteisöön ja turvatakuilla Euroopan Unionista – Lissabonin sopimukseen |8 viittauksella. Niin tai näin – itsenäisyytemme on kaiverrettu nyt liki tyhjäksi kuoreksi.

Me emme voi päättää ulkopolitiikasta, kauppapolitiikasta – emme myöskään tärkeästä idänpolitiikasta, finanssi- ja rahapolitiikasta. Mitä meille jäi, no, ainakin vielä oma postimerkki, jonka saimme jo Venäjän tsaarin autonomian aikana jo 1850 – luvulla, kuten myös oman rahan ja armeijan. Nyt me pakottauduimme myös meille hyvin haitallisiin EU – pakotteisiin Venäjää kohtaan.


Millainen olisi uusi itsenäisyysjulistus seuraaville 100 vuodelle?

kuten todettua – tulevaisuus on aina nuorten käsissä. Meillä on kohta sellaiset vallassa olijat, jotka eivät enää tiedä, mitä merkitsee kansallinen itsenäisyys, oma päätöskyky meille tärkeistä asioista. Nykyisin valitsee kansainvälisyys ja ”eeuuismi”, jolle ei ole edes tarkkaa määritystä. Herääkö nuorisomme tähän epävarmuuteen, luovutettuun omavaraisuuteen ja epätasapainoon muiden 28:n EU – valtioiden kanssa.

Nuoret määrittävät itsenäisyysjulistuksen pohjakosketukseksi tämän ”eeuuismin” – se saa myös selitteensä. Pohjalta määritetään tie takaisin Pohjolan Sveitsiksi |9, sillä historiaa tutkineet nuoret oivalsivat maantieteemme tänne idän ja lännen vedenjakajalle, joka tarkoittaa vilpitöntä, kiihkotonta ja rakentavaa yhteishenkeä kaikkiin ilmansuuntiin.


Itsenäisyysjulistuksen oleellinen viesti on rakentava vastakkainasettelun purku

Me emme voi olla rajallamme ulkoisin muualta tuotetuin sotavarustein vastassa toista ydinasesuurvaltaa. Me voimme olla välittäjä – takaisin puolueettomuuden tielle, joka koki sen edellisen huippukohtansa vuonna 1975.

Meidän nuoret oivalsivat perehtyä Kekkosen filosofiaan ja hänen toteutumattomaan toiseen päämääräänsä. Nuoret oivalsivat erikoislaatuisuutemme, historiamme ja kytköksemme niin itään kuin länteen.


Lopulta nuoret laativat itsenäisyysjulistuksen koko yhtenäistyvälle Euroopalle,

 … joka jatkuu kauas Uralille asti. Tavoite oli rakentaa yhteinen Eurooppa, joka tarvitsee Venäjän suunnattomat materiaali- energiavarat. Suomi sai uudelleen luottamuksen rakentamisen jälkeen puolueettomuuden tunnustuksen – meistä oli tullut uudelleen luotettava rajanaapuri, joka lopulta takasi kaikille nuorille sen rauhan jatkumisen, mitä oli tätä kirjoitettaessa jo koettu yli 70 vuotta.

Oli jälleen alkanut terve kansallisvaltioiden aikakausi, joka ymmärsi eurooppalaisuuden suuren kuvan.


Linkit tekstistä

|1 Erkki Räikkönen – Svinhufvud ja itsenäisyyssenaatti ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki_R%C3%A4ikk%C3%B6nen_(s._1900) -
|3 ”Menetetty Karjala” – Jukka Seppinen ~ http://www.hs.fi/arviot/kirja/a1353061469677 -


PS Mikäli et näe tekstistä linkkejä tai ne eivät aukea, voit lukea koko tämän tekstin toimivine linkkeineen täältä ~ x -



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


AL | US | PZ | VU | T | BL | BL | BLOG 100455

DOC Itsenäisyyden happikato 99_28112016 – Microsoft Word Starter
PVM 28112016








|884|

maanantaina, marraskuuta 28, 2016

Villejä arvioita Venäjän ja Yhdysvaltojen etupiirijaottelusta


(Yhdysvalloissa Donald Trumpin valinta uudeksi presidentiksi aloitti meillä Suomessa kiihtyvän huhumyllyn etupiirijaottelusta |1 – kummallekin omansa. Niin tai näin, on tuo jaottelumielikuvitus täysin näiden kahden ydinasesuurvallan oma asia, johon meillä Suomena ei ole mitään puuttumista – ehkä sanomista)

[ … kansalainen Erkki on aina tiennyt, että Suomi ja suomalaiset ovat maantieteellisesti idän ja lännen vedenjakajalla |2, omalla erityisellä lännen ja idän historialla – ensin ruotsalaisten itäisenä alamaismaakuntana, sitten Venäjän tsaarin autonomiana. Autonomian aika oli meille historiamme pisin rauhanjakso samalla …

 … kansalainen Liisa on oivaltanut jo kauan sitten, että meihin vaikuttavat niin läntiset kuin itäiset piirteet; kulttuurina, uskontona Itä-Suomessa, kielenä, tapoina ja geeniperintönä |3. Liisa tietää myös Venäjän – Neuvostoliiton ja jälleen Venäjän olleen meidän yksi tärkeimmistä kauppakumppaneista … ]


Etupiiri on reuna-alue, joka estää toisen etupiirillisen etenemisen väärään suuntaan; toisen etupiirin yli. Suomi oli Neuvostoliiton etupiiriä 1944 lähtien aina 1975 ETYK-kokouksen päätöskopautukseen asti. Presidentti Urho Kekkonen oli saavuttanut yhden tavoitteensa – suvereenin puolueettomuuden ja vedenjakajalla liittoutumattomuuden kaikkiin ilmansuuntiin.
|1 ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201611252200032422_ul.shtml - ”Tällainen on Trumpin ja Putinin etupiiridiili” – Iltalehti 27.11.2016


Donald Trumpin etupiiri

Trumpilla ei ole perinteellistä etupiiriä, vain sisäpiiri, joka käsittää oman valtion, tämän itsekkään kauppapolitiikan sekä uutena ilmiönä mahdollisen puuttumattomuuden muiden kolmansien sisäisiin asioihin.

Trump ei halua sotia – se on este hyville diileille, liiketoimille. Trumpin etupiiri on amerikkalaisten työ, siihen liittyvä menestys ja uusi suuruuden nousu – varsinkin paljon hävinneelle alemmalle keskiluokalle.


Presidentti Vladimir Putinin etupiiri

Putinilla on myös oma etupiiriajattelu – se on suojavyöhyke maansa rajojen vieressä, jonne ei mahdollisen vihollisuhan taisteluvoimia, sotilaita ja asevarikkoja pystytetä. Näin se esimerkiksi Suomelle tarkoittaa suvereenia omaa vahvaa puolustusta |4 – ilman ulkoisia viholliskandidaatteja Venäjää kuin muitakaan kohtaan.

Samalla tuo erityispiirre tarkoittaa meille erinomaista mahdollisuutta olla tarvittaessa idän ja lännen välinen uskottava ja luotettava välitysneuvottelija, jota puolimenestyksellä jo presidenttimme Sauli Niinistö harjoittaa omalla yksilöllisellä kahdenvälisyydellään |5.


Perinteellinen etupiiriajattelu

Kuubasta kantautui suru-uutinen; liki 50 vuotta maataan rautaisella otteella hallinnut Fidel Castro oli kohdannut voittajansa – kuoleman.  1960 – luvun alkupuolella oli paljon vahvaa esimerkkiä etupiirijaottelusta, kun Castro pyysi apua Neuvostoliitosta |6, USA’ n hyökkäyksiä vastaan |7. Yhdysvallat ei ollut hyväksynyt Castron vallankumousta ja oli yrittänyt järjestellen jopa sotajoukoin maihinnousua itsenäiseen Kuubaan |8.

Castro halusi Neuvostoliitolta turvatakeet ja Moskova tarttui ajatukseen – syntyi Kuuban ohjuskriisi |9, jonka myötä USA asetti muun muassa kauppasaarron – yli 50 vuodeksi. Tämä on konkreettinen esimerkki etupiirijaosta. Meitä suomalaisia ei ole vuoden 1944 jälkeen etupiireihin boikotteina aseteltu, vaan olemme tehneet kauppaa kaikkiin ilmansuuntiin.


Tänään ei ole enää entisen kaltaista etupiiriä - Suomeen nähden

Tänään ovat suojavyöhykkeet erilaisten (suurvalta) kulttuurien, maan tapojen ja puolustusmallien väleillä |10. Suomi on, kuten todettua – idän ja lännen vedenjakajalla – ”sveitsittymässä” |11 hyvää vauhtia uskottavaksi välittäjäneuvottelijaksi. Me emme voi olla uhka muiden kautta itään emmekä länteen; me emme voi laskea vieraita taisteluvoimia maahamme, varsinkaan sellaisia, jotka luovat uhkaa itään.


Venäläiset muistavat erittäin hyvin maamme hallituksen luovutettua koko Pohjois-Suomen Saksan kolmannen valtakunnan armeijan etupiiriin, Wehrmachtin ottaessa rintamavastuun aina Kuusamosta pohjoiseen – jo vuoden 1941 alkukeväästä lukien – ennen maailmanhistorian suurimman, verisimmän ja kuluttavimman sodan, II Maailmansodan Itärintaman – Saksan operaatio Barbarossa |12 suunnitelman mukaista hyökkäystä Neuvostoliiton kimppuun.


Asiantuntijat tietävät Venäjälle kaksi hyvin tärkeää kohdetta – toinen on sotilaallinen ja toinen historiallinen; kyseessä ovat Kuolan niemimaa ja Pietarin vaikutusalue. Kuolassa ovat Venäjän strategisten ydinsukellusveneiden tukikohdat, joista operoi se ainoa todellinen suursodan mahdollisuutta eliminoiva tasapainouhka – Borei - ja Typhoon -luokan ydinsukellusveneet, jotka luovat tasapainouhkaa USA’ lle ja Natolle olla liiaksi hyökkäysintoisia muita valtioita vastaan.

Pietarin alue on historiallisesti venäläisille tärkeä; se on Venäjän ja venäläisyyden vuosisatainen kehto, joka ei antautunut edes II Maailmansodan Itärintaman sodassa, vaikka sitä piiritettiin 900 päivää – miljoonien menehtyessä. Pietari on venäläisyyden ja slaavilaisuuden itsenäisyys- ja historiakeskus, jonka puolustaminen on priorisoitu korkealle.

Venäjän mukaan on täysin Suomen asia liittyä Natoon tai ei

Venäläiset hyväksyvät Suomen omat päätökset naapurivaltiona siten, että varautuvat omin keinoin kaikkea sitä kohtaan mitä Suomi päättää. Mikäli Suomi olisi natovaltio, toisi se runsaammat asevoimat Suomen vastaisille rajoille, koska Natoon liittyneet valtiot luokitellaan suuremmaksi sodanuhaksi kuin maat, jotka eivät ole Natossa. Yksinkertaista – eikö?

Venäjällä, kuten muillakin valtioilla, on oikeus asetella omat sotapelinsä nappulat tavallansa |13| – ulkoisiin uhkiin nähden projisoituna.


Etupiirijako

Kapeimmillaan etupiiri, eli vaikutteen päättöalue on valtioiden rajojen molemmin puolin oleva rajavyöhyke. Tämä rajavyöhyke vaihtelee maittain. Ruotsin ja Suomen rajalla se lienee olematon ja Suomen ja Venäjän välillä se saattaa olla Venäjän puolella kilometrejä – jopa kymmeniä kilometrejä. Mikäli taas jokin valtio on toisen valtion etupiirijaon sisällä, on tämän valtion sisäiset ja ulkoiset toimet jo vahvasti tämän toisen vallassa tai vaikutteen alla.


Etupiirijako on myös turvallisuusalue, vähintään vaikuttavammalle
[Reviirien hallinnalla omavaraisuuden turvahaentaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/reviirien-hallinnalla-omavaraisuuden.html - ]

Turvallisuutta vahvistetaan usein myös demilitarisoinnilla (Ahvenanmaa) – toisaalta vastakohta-ajattelijat kertovat aseettoman joutuvan usein hyökkäysten kohteeksi. Ahvenanmaa ei ole joutunut suoranaisten merkittävien hyökkäysten kohteeksi itsenäisyytemme aikana – eikä ole näin ollut merkittävästi miehitettynä ulkoisten vihollisten toimesta.

Etupiiri voi olla myös kaupallista toimintaa, toisen tai jonkun ylivoimaista/ merkittävää hallintaa muihin nähden – tapahtumiin saattavat vaikuttaa taloudellinen riippuvuus, uskonto, kulttuuri, elämäntavat, perintötekijät ja sukulaisuusvierailut.


Suomen osalta emme ole missään etupiirijaon tilanteessa –

 … ehkä kuitenkin olemme toistaiseksi euron ja Euroopan Unionin etupiiriä täällä Peräpohjolassa itävaikutteen vastaiselle rajalle. Tässä on se meidän täysin poikkeava asema muihin euro- ja tai EU-valtioihin.

Emme ole olleet idän miehittämiä, emme ole hävinneet suomalaista itsenäisyyttä itään emmekä ole olleet idän kiristyksen kohteena vuoden 1945 jälkeen, pientä normaaliin ihmiseen nähden huomaamatonta itäpaimentamista lukuun ottamatta.

Lähihistoriasta löytyy yksi etupiirimäinen tapahtuma ja se on COCOM – säännöstön mukainen lähinnä amerikkalaisten kielto Suomelle myydä ja markkinoida tiettyjä tuotteita muinoiseen Neuvostoliittoon – tosin nyt olemme etupiirimäisesti mukana EU – talouspakotteissa Venäjään nähden.


EKSTRA

Kansakunnallemme tarjoillaan puolivillaisia ja paljolti yksipuolisia näkemyksiä ja mielipiteitä Natosta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/nato-selvitys-toispuolisella-ja.html -


Tekstilinkit
|3 ~ https://www.facebook.com/groups/5749603299/ - SJE suomalaisuuden juurien etsijät - ryhmä
|7 ~ USA pommitti Kuuban lentokenttiä … ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuuban_vallankumous -



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


...
AL | US |VU | PZ | T | BL | BL | BLOG 99959

DOC Villejä arvioita Venäjän ja Yhdysvaltojen etupirijaottelusta_27112016 – Microsoft Word Starter
PVM 27112016







|1018|

sunnuntaina, marraskuuta 27, 2016

100.000:s lukuavaus







*

Tänään 27. marraskuuta 2016, illalla tuli 100.000:s lukuavaus 


SUURI KIITOS!

*


lauantaina, marraskuuta 26, 2016

Elämän pyhä kolmijako – miten Sinä asemoidut?


(Yhteiskunta, eduskunta ja kansalaiset, demokratian alimpana kastina, miettivät kuumeisesti |* kuinka käy tämän elämän kolmijaon keskinäisille suhteille – ideaalisesti ottaen niiden tulisi olla toistaan tukien tasapainossa)


... Elämä jakaantuu kolmeen osaan –

A] Lapsuus ja nuoruus, jolloin opitaan leikkimään - yhdessä, lukemaan, kirjoittamaan ja googlettamaan sekä ymmärtämään yhteiskunnan säännöt ja lopulta tekemään työtä, kesto noin 23 – 24 ikävuoteen asti.  

B] Seuraavaksi aktiivinen työelämässä olo, noin 65 ikävuoteen, jolloin tuotetaan yhteiskunnalle enemmän veroja kuin aiheutetaan kuluja.

C] Kolmas vaihe on eläkkeellä olo, mitä kestää noin 77 - mies/84 – nainen, ikävuoteen saakka. Eläkkeellä kulutetaan se, mitä kerättiin työaktiiviaikana ja loput perintöihin, jotta lapset pärjäisivät. Näinkö se menee? Ei mene, vaan jokainen kolmasosa on suurien muutosten kourissa!

Kuten todettua, tuo ideaalimalli ei toimi, ja se pitäisi saada toimimaan. Toimivana se tuottaisi meille ongelmattoman materiaalisen ja ostovoimallisen elon kaaren, oletuksella, että vain muutama prosentti tekee poikkeuksen noissa kolmivaiheen eri osajaksoissa. On ajateltu, että terve yhteiskunta sietää esimerkiksi noin viiden prosentin työttömyyden.


Poikkeamakohdat kolmijaossa

A] Vanhempien kyvyttömyys kasvatukseen |1, koulukiusaus |2, nuorisomasennus – huumeet |3 ja syrjäytyminen |4
B] Työuupumus, aikuismasennus |5, elintasosairaudet |6, työttömyys |7 – työhaluttomuus ja automaatio |8
C] Loppuun kuluminen, yksinäisyys, piilopäihteet |9 – modernit elintasosairaudet ja lisääntyvä eliniänodote |0

Loppuun vain yksi kysymys –Mitä teemme poistaaksemme kaikki nuo A], B] ja C] poikkeamakohdat?



Linkit tekstistä

|1 ~ http://www.hs.fi/elama/a1479789503877 - Testaa oletko moderni kasvattaja (HS)
|3 ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6432610 – Mistä maksetaan huumekokeilut? (935)


Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

...
AL | US | PZ | VU | T | BL | BL | BLOG 99110

DOC Elämän pyhä kolmijako_24112016 – Microsoft Word Starter
PVM 24112016






|342| 330.000