keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2018

Älyn jättiläinen – Stephen Hawking on kuollut








Elämä antaa ja ottaa [1. Stephen antoi enemmän kuin kukaan oikein jaksaa ymmärtää ja ottaa vastaan, toisaalta elämä otti itse Stepheniltä lähes kaiken. Hawking jätti viestin maailmalle – suuren älyn, josta hän viesti meille jotain sellaista, mitä suurin osa ei osaa ajatella – kaikkeudeksi, mikä on aina läsnä – tässä, nyt ja jossain tuolla toisella puolen.

Olin ja olen Stephen Hawkingin harras ihailija – jo 1970 -luvulta alkaen. Olen käyttänyt omasta mielestäni resursseistani merkittävän osan sen ymmärtämiseen mitä Hawking opetti ja kertoi …

Ymmärrykseni ei ole auennut täyteen tietoisuuteen siitä kirkkaan valon elämästä, mitä Stephen meille tasaisen systemaattisesti tarjoili – muun muassa ikikirjassa – monilla kirjahyllyssä, lukemattomana – ”Ajan lyhyt historia ---
Kommenttini ylläolevaan linkkikirjoitukseen:
” … ... Tämä oli hyvin surullinen uutinen - ihailin Hawking' iä - vuosikymmenet. Suuri, todella suuri mies - älyn kirkasta huippua. Stephen oli muutoinkin elämän kohokohta - sitkeyden ilmentymä - lahja ihmiskunnalle. Lyhyt historia tulee olemaan pitkä - Hawking tullaan muistamaan hyvin pitkään. Mustan aukon kulkija ja jonka elämä jää ikuiseen kiertoon tapahtumahorisonttiimme! … ” -Ilkka Luoma.




Yhden asian Hawkingin sitkeä elämä opetti – asioiden ja tapahtumien linkittymisen kaikkeen!

Tämä oli suuren surun päivä. Ei ollut koskaan mahdollisuutta tavata itse kirkkaan älyn suurmiestä, mutta jotenkin hän osasi sytyttää jotain sellaista, joka kirkastuu iän myötä – on havainto, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja olemme osasena jossain niin suuressa, että se on olemattoman pieni - me maallikot kutsumme tätä ”metsän näkemisellä puilta” tai ”aidan sen seipäiltä” --- nämä ovat yllättävän vaikeita meille fakkiutuneille ihmisille!

Näin muotoilin tekstin Iltalahden uutiseen Stephen Hawkingin kuolemasta:

” … Sitkeän elämän huippu. Kirkkaan älyn tapahtumahorisontti on nyt kohdannut ikuisuuden - matka Stephenin ymmärtämään Mustaan aukkoon [2 on alkanut kuvainnollisesti ja myös konkreettisesti!

Lohtuna Hawkingille hänen oma oivallus: Kaikki, aivan kaikki - jopa Mustat aukot höyrystyvät ja haihtuvat täyteen tyhjyyteen, ei edes muistoa, kun ei valoakaan - ei mitään. Mittakaavat katoavat, ja sen lyhyen ihmissekunnin ajaksi jäi Stephenin säkenöivä valo ja äly kirkastamaan ymmärrystämme siitä, että kaikki olivat yhtä! R.I.P. Stephen … ” -Ilkka Luoma.

Viite:


Ilkka Luoma





DOC stephen_siirtyi_omaan_tapahtumahorisonttiin_14032018.doc – OpenOffice Writer
PVM 14032018

[1] [2] [3] [4] [5]

348_2731

Ei kommentteja: