lauantaina, maaliskuuta 16, 2019

[Brexit] Epävarmuus taloudessa, mitä se merkitsee?







Yle lauantain 16.3. aamulähetyksessä oli haastateltavana vahva Brexit-vastainen kansanedustaja (ei hae jatkokautta) ja Kokoomuksen ympäristövalokuvaaja Pertti Salolainen, joka on ollut myös Suomen suurlähettiläs Lontoossa – palkkiovirkana lyhyestä Kokoomuksen puheenjohtajuudesta (?) Pertti vanhana toimittajana on aina ymmärtänyt yksinkertaisten sanojen merkityksen kuulijoille; se sitten mikä on yksinkertaisuuden totuusarvo – jää kuulijan harteille!


Salolaisen lohkaisu Yle-haastattelussa oli Brexit kuvioon liittyvä yllättävä toteamus talouden epävarmuudesta – oletko Sinä koskaan kuullut mistään talouden varmuudesta - pl. valtion monopolit ja yhteiskunnan verotusoikeus. Et varmaankaan. Pertti kuitenkin löysi epävarmuuden Iso-Britannian yhdeksi suurimmista uhista, kun maa siirtyy brittienemmistön tahdon mukaisesti eroon EU' sta.

Yleisenä huomiona on ollut merkille pantavaa, kuinka systemaattisen negatiivisena media ja yhden silmän poliitikot näkevät brittien Brexitin |1, jossa kansa halusi pöydän puhtaaksi ja täysin uudet sopimusneuvottelu 7,2 miljardin ihmisen kanssa – näin paljon ”kuluttajia” on maailmassamme – EU' n ulkopuolella.

Nyt briteillä on mahdollisuus laatia puhtaalta pöydältä uuden sopimukset kaupasta ja muustakin – avoimin silmin – sellaistenkin valtioiden kanssa kuin Kiina (maailman suurin liukuhihna, tuotanto ja kohta kysyntä), Yhdysvallat (maailman suurin sotilasvoima, toistaiseksi) ja Venäjä (maailman suurimmat raaka-ainevarannot – unohtamatta viljeltävää maapinta-alaa ja makean veden lähteitä)!


Miksi media lietsoo pelkoa Brexitistä – juuri Salolaisen tavoin, sen epävarmuudesta?

Taloudessa, kansantaloudessa ja rahan liikkeissä on aina epävarmuuskomponentti. Nyt on kysymys tuon komponentin todennäköisyysprosentista – 100' n ollessa varma epävarmuus ja nollaahan ei ole olemassakaan, kuin vain siinä, että tiedämme tämän ihmistalouden varmasti päättyvän – joskus.

Niin kauan kuin on enemmän kuin yksi kuluttaja so. ihminen – on olemassa epävarmuus, sillä emme juuri koskaan tiedä toisen täysiä aivoituksia. Nyt EU' ssa aivoitukset ovat sekaantuneet niin moniin itsekkyysleireihin, että britit saari-ihmisinä halusivat turvata oman reviirin, omat kansalaiset ja oman tavan nähdä kuinka omaa epävarmuutta ja toimintaedellytyksiä hoidetaan. Britit valitsivat reviiripuolustuksen ja omaehtoisen tavan rakentaa uutta huomista – ehkä enemmän kahdenvälisin sopimuksin?

Lopulta on myös huomioitava se, että Euroopan toiseksi suurimpana taloutena – kukaan liikemies ja kansainvälinen yhtiö ei hylkää 65 miljoonan britin ostovoimaa ja kulutushalua – siis yksikään yhtiö ei lähde Englannista pois, vain Euroopan pääkonttoritoimintoja voidaan vähentää – tässäkin tuo uutisoinnin manipuloivuus on huomattavaa tasoa!



Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä


VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 196242

16032019 - 352_2986_88 HKI_09:48 BR05

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Yle:
~ https://areena.yle.fi/1-4575969 -

Paavo Lipposen haastattelu

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS-mielipide [ ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006132452.html - ], joka kertoo pääkirjoitustoimiston näkökulman Brexit-kansanäänestykseen, jossa 52 prosenttia briteistä sanoi ei EU' lle. Miksi media käy puolittaista informaatiosotaa Brexit-kansanpäätöstä vastaan?

Nyt media on lietsonut lähes yksipuolisesti Brexitin huonoja puolia mielipitein ja "asiantuntijalausunnoin", joiden todenperäisyyttä ei kukaan voi tietää - sillä vain arjen todellisuus tapahtumina tulee kertomaan Brexitin jälkeen mitä lopulta seuraa!

Media ei pidä "jätetyksi tulemista", sillä brittien lähtö lohkaisee 500 miljoonan löyhästä talousliitosta (matkalla liittovaltiosuhteeseen?) noin 60 miljoonaa pois - sen ollen talousmerkitykseltään asukaslukuaan suurempi vaikutus.

Brittien lähtö voi merkitä italialaisten ajautumista myös pois - ensin eurosta ja sitten lopulta EU' sta, sillä siellä erityisesti reviiripuolustajat ovat noususuunnassa - ainakin nyt. Ehkä tämä on yksi syy, mikä pelottaa lännenmiehen perinne- ja laatumediaa?

Nyt US pr. Donald Trump koettaa lohduttaa erityisliittolaistaan - lupaamalla kymmen suurta ja 12 vieläkin suurempaa. US tarjoaa kahdenvälisyyttä, joka on trumppistinen uusnormaali - alun "uhkaa, kiristä ja pakota" -ilmiönä.

Nyt median on tarpeen vähätellä tuota trumppismia, sillä se ei sovi EU-Brysselille, jos Englanti saa paremmat kauppaehdot US' sta kuin itse EU! Tuota samaa kahdenvälisyyttä saattaa tarjota myös koko muu maailma - kuin EU, mikä edustaa ilman brittejä maailmamme ihmispopulaatiosta noin 0,44/7,9 suhdetta. Kiina tunnetusti edustautuu suhteella 1,4/7,9. Entä jos britit saavuttavat kahdenvälisyyden myös Kiinan kanssa?

Britit Brexitissään halusivat puhdistaa reviiripuolustajina ja saarikansalaisina kaupallisen pöydän ja aloittaa uusitsenäisyyden päättämään itse omista tärkeistä asioista - mm. maahanmuutosta. Ehkä britit kokivat ihmispaljouden taakaksi itselleen, kun entisistä alusmaista on liiaksi tunkua saarivaltioon? Mene ja tiedä, mutta ilmeisimmin vanha kolonialismin haamu pelkona jäytää nyt brittejä?
.