keskiviikkona, maaliskuuta 20, 2019

HS: Kaveria en jätä






...


Ilkka Luoma 

Surullisen kaunis ulostulo julkisuuteen - tueksi heille tuhansille, jotka hiljaa ovat samassa asemassa - oli sitten kyse vaimon tai miehen muistin hiljalleen sammumisesta/hiipumisesta. Vilpitön tunnustus pariskunnan ja miehen rohkeudesta kertoa tiedetty julki - se antaa voimia monille tuhansille muille, joiden on ollut vaikea julkitunnustaa, vain piilotella ongelmaa - johon ollaan ajauduttu tiedostamattomasta syystä tai tietämättä syyttä. 

En tiedä onko tutkivat lääkärit selvittäneet syitä miksi muistisolujen "plakkiutuminen" alkaa (amyloidien maailma?) Voisi arvata, että kasvavalla ikääntymisellä on syynsä, mutta erityisesti omat elintavat - ehkä? Lisäaineet elintarvikkeissa, ympäristömyrkkyjä ja kiireen elämää (liikaa - liian nopeasti) unohtamatta. Tutkimus on varmaan Altzheimerin osalta kiihkeää, sillä se on ikääntyvän länsiyhteiskunnan kansakuntaongelma. 

HS otti vastuullisen ja huomaavaisen asennon mediana - tässä kohdin, kun oli saanut mahdollisuuden - pyydettynä tai itse pyytäen - tuoda kipea asia esille. Muistisairaudet yleistyvät ja myös jo nuorempina - jopa alle 50-vuotiaina. Ehkä tämä laittaa aivan uuden keskustelun liikkeelle - unohtamatta sitä avioliiton vastuuta kestää niin myötä- kuin vastamäet. HS-jutun mies kantaa vastuuta, ja luvannut sen tapahtuvan niin kauan kuin voimia riitää. Kunnoitus sille. Ei anneta periksi. Muistellaan mieluummin niitä hienoja ja kauniita yhdessäolon hetkiä, sillä muistisairas usein muistaa vanhat kauan sitten tapahtuneet asiat paremmin. 

Tiedän tilanteen - sillä sukulaiseni, joka osaa ottaa huumorilla asioita - kohdanneen aivoinfarktin jälkeisen leikkauksen jälkeen menetti lähimuistin. Lähimuistin menetys ei ollutkaan ongelma, sillä elokuviksi riitti yksi - sillä sitä pystyi katsomaan monta kertaa, koska aina sen juonen unohtaa heti katsomisen jälkeen - kornisti, mutta huumorilla ilmaistuna. Sukulaiseni pärjää hyvin, kun elää ja kulkee tutussa ympäristössä - muistijäljen ollessa ikäänkuin tiukemmin aivoihin kuvattuna.

...
https://keskustelu.suomi24.fi/t/15596110/herattava-hs-kirjoitus-muistisairaudesta-yleistyvasta-kansansairaudesta - tämän linkin alta huomaa jotain, mitä merkitsee nimimerkin alta huutelu - tuntuu surulliselta tämä sairaus ja synkkyys - ehkä katkeruus ja yksinäisyys --- 

Ei kommentteja: