lauantaina, maaliskuuta 23, 2019

HS: Luonnon tuho etenee salakavalasti Helsingin arvokkailla alueilla



Helsingin keskuspuisto





Ilkka Luoma

Terve Helsinki, tämän pitää olla muutakin kuin vain poliittinen lause. Helsingin asukasluku kasvaa koko ajan ja vieraskielisten määrä kasvaa. Tästä syntyy kaksi toisiinsä yllättäen liittyvää seikkaa: asuinneliöiden suhde luontoarvoihin, joita voidaan mitata vaikkapa luonnonmukaisilla maa-alueneliöillä. Toinen seikka on vieraan kielen osaajien sijoittelu/sijoittuminen siten, että heidänkin osalta asuinneliö/luontoneliösuhde säilyy! Mitä tämä merkitsee? Se merkitsee tasa-arvon lisääntymistä ja luonnon arvostuksen nousua, sillä sosiaali-, kulttuuri- ja kieliryhmästä riippumatta kaipuumme luonnon keskelle on samanlaista.

Helsingin viheralueita ei voi enää nakertaa. Rakennusoikeusneliöitä ei oteta enää muun muassa Keskuspuistosta. Ihminen tarvitsee x-määrän viherneliöitä, joku voisi viisaasti määritellä tuon x-luvun per asukas. Viherneliöitä tarvitsevat muutkin kuin koirat. Luontoarvoille pitää määritellä minimit, ja kaupungin pitää "elää ja hengittää" näiden neliöiden sykkeessä. Luontainen alue on elämän - muunkin kuin ihmisen - sykettä.

Kaupungissa on osattava arvostaa ihmisen ja muun eliökunnan yhteyttä - toiset pitävät kukista, toiset puista - eräille riittää rauhoittava viherkenttä. Kolmannet haluavat seurata oravia, kettuja ja kohta nähdä vilahdus myös susistakin - luontaisesti susi pitää kurissa hallitsemattomasti kasvavan kanikannan. Luonnolla on sijansa - ja ihmisen "loputon" kasvuhokema on lopetettava mahdottomana elämän yhtälön parametrinä - emme ole evoluution näkökulmasta yhtään arvokkaampi kuin mikä tahansa muu eliökunnan edustaja! 

88

Ei kommentteja: