tiistaina, maaliskuuta 26, 2019

Meksiko vaatii Espanjalta anteeksipyyntöä

Meksiko vaatii Espanjan kuninkaalta ja paavilta anteeksipyyntöä yli 500 vuoden takaisista valloitustoimista, jotka tuhosivat asteekki­valtakunnan





Ilkka Luoma 

Aivan ratkaiseva ulostulo. Meksiko on kasvanut riittävän suureksi tuodakseen tämän laajasti tiedetyn, nyt valtiollisesti julkiseksi. Mikä on seuraava kolonialismin ikeestä noussut valtio, joka vaatii vähintään anteeksipyyntöä. Valkoinen Australia on jo pyytänyt aboriginaaleilta anteeksi; entä Englanti? Kongo, joka voisi pyytää erityisesti hirmuhallitsija Belgian Leopold II' n toimia anteeksi.

Euroopasta lähti liikkeelle maailman vallankumous. Uteliaina ja riittävän laivanrakennustekniikan kehittäneinä muun muassa portugalilaiset ja espanjalaiset löytöretkeilivät itselleen uusia mahdollisuuksia laajentaa valtaa, kauppaa, ryöstöä ja kuningashuoneidensa rikastumista tai niiden velkojen maksua. Muistamme koko Väli- ja Etelä-Amerikan valloituksen. Tuolloin ja myöhemminkin oli kiivaimmillaan ristin ja miekan tie* – alkuasukkaan kuin eurooppalaisen henki oli halpa. Valkoinen koki olevansa ihmisyyden herra – hyväksymässään sivistyksessä.

* Lännenmies aloitti omat ristiretkensä jo satoja vuosia sitten – löytöretkien saattamina valloitussotina, joissa vietiin omaa ristin ja miekan filosofiaa vääräuskoisten maille. Valkoinen mies tappoi, alisti ja valloitti. Eurooppalaisilla oli tarve kultaan, raaka-aineisiin ja olemattoman halpaan työvoimaan – oli alkanut eurooppalaisen kasvun aika. Piti saada muilta, jotta itsellä olisi enemmän.

Kolonialismi. Eurooppalaiset valloittivat miltei koko maapallon – Amerikoista Aasiaan. Tavoitteena oli saada riittävä raaka-ainesaanto kehittyvälle teollisuudelle, siis lopulta kulutukselle, jonka myötä muun muassa kuningashuoneet rikastuivat ylläpitämään sotavoimia ja laivastoja tuoden järjestystä valloittamillaan alueilla. Alussa esitetty yhteys mustan Afrikan liitoksesta Belgiaan oli karmeudessaan poikkeuksellinen.

Eurooppalaiset isäntämaat ryöstivät alusmaitaan. Alusmaina olivat myös Lähi-itä, Afrikka ja Aasia – juuri sellaiset valtiot, joista tulee nyt EU - Eurooppaan hallitsemattomasti pakolaisia – elintaso- tai muista hädän syistä.


...
88 Helsinki

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.

HS: Miksi Suomi ei pyydä Vatikaanilta anteeksi ikävää välikohtausta Köyliön­järven jäällä?

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006053301.html -


Ilkka Luoma 30.3.2019 - 12:12

Oli arvattavissa, että tästä syntyy vastareaktio - juuri valkoisen miehen lännestä - voidaan sanoa, että osui ja upposi. Kyseessä on maailmanlaajuinen jälkikolonnialistinen ilmiö, jossa maailman ylivoimaisesti suurin enemmistö, ei-eurooppalaisuutena, hakee asemaansa uudelleen ylivoimaisena enemistönä. Nyt keskustellaan siitä, milloin valkoisen miehen nykyamerikkalaisperäinen maailmanpoliisiroolitus päättyy. Eletään idän aikakautta, ja valkoinen "löytöretkeillyt" mies maapallosuhteella noin 1,2/7,9 jää ansaitsemaansa asemaan - osuutensa mukaisena oikeutena.

Meksiko joutui raskaan espanjalaisikeen alle - sadoiksi vuosiksi. Kyse ei ole vain historian virheistä vaan periaatteista, joista "alkuperäiset" hakevat oikeuttaan ja hyväksyntäänsä. Australian valkoinen hallintokoneisto on jo oivaltanut pyytää aboriginaaleilta anteeksi! Samalla voimme tuosta Meksikon vierestä katsoa valkoisen aatemailmaa, kun US presidenttinsä myötä uhkailee Venezuelaan jopa sodalla ja sekautuu sen omiin sisäisiin asioihin - tosin Venezuelan oma laillinen hallinto on pyytänyt apua Venäjltä ja Kiinasta - tämänkin oikeuden valkoinen amerikkalainen on torppaamassa vaatimalla venäläisten vetäytymistä.

Ilmiöitä tästä valkoisen markkinamiehen jälkikolonialismista löytyy lähempää Euroopasta - Lähi-idästä ja arabimaista. Irakiin US-hyökkäys, ilman mitään mandaattia, vuonna 2003. Libyan USAF-pommitukset 2011 ja Syyrian salaiset US CIA aseistamisprojektit Syyrian laittomille kapinallistaistelijoille - vuonna 2013. Tästä on kysymys - hegemoniasta, jonka valtikkaa valkoinen lähinnä eurooppalaisuuden jälkeläinen omii vielä toistaiseksi itselleen. Muistamme myös USAF-pommitukset Balkanille, Serbiaan ja jälleen ilman mitään mandaattia, jo vuonna 1999. On siis lopulta kysymys lännen ja idän kiihtyvästä vastakkainasettelusta - joka ilmenee erinomaisesti amerikkalaisena nykyajan uhkailuna, kiristyksenä ja pakotteina.