torstaina, maaliskuuta 28, 2019

Miten Te kehtaatte - ja kyllähän Te kehtaatte!*




Ehdokkaat kertovat poikkeuksellisesta ilmapiiristä: ”Haistatellaan, että sinä kapitalistisika” – näistä asioista vaalikojuilla puhuttiin



Ilkka Luoma 

Keskusta sinisen kokoomuslaisuuden kanssa hehkuttaa työllisyyden noususta, joka otetaan sumeilematta hallituksen aikaansaannospiikkiin. Todellisuus on erilainen - aidon normipalkatun työllisyyden nousu johtui suurelta osin maailmanlaajuisesta vedosta, Kiinan puskusta ja investointitavaroiden kysynnän kasvusta - unohtamatta sellubuumia, kun kiinalaiset haluavat pakata miljardeja pahvilaatikoitaan. 

Hallitus kikyili sen sijaan työttömien perusrahasta tulonsiirrolla monia alipalkka- ja osa-aikapätkätöihin. Syntyi uusi palkka-aleluokka, jolla voi olla kauaskantoinen vaikutus rospuuttosuomalaisten luokkajaon syntymiseen. Nyt tehdään kikkailutöitä, ollaan osin turhilla kursseilla, kun on pakko - vain muutaman euron tähden ... siksi tiukkaa tuo työttömän perusrahalaisen elämä on. On otettava ilman motivaatiota vastaan kurssi, pätkätyö tai jokin harjoittelu johonkin, mihin ei todellista tarvetta ole. 

Hallitus oli ja on kirkasotsaisuudessaan härski, oli niin kivaa liimautua ministeri-audin takanahkapenkille - sieltä ei haluaisi pois. On siis keksittävä jotain sellaista jostain sellaisesta, mihin todellinen vaikutus on ollut vähäinen, miltei olematon. Pm. Juha Sipilä hehkuttaa, että maan talous on laitettu kuntoon - niin, olisiko se poliittista jargonia, sillä maa on velkaisempi kuin koskaan. 

Suurella mediahuudollakin mainostettu valtionvelan "vähennys" oli kosmeettinen "kirjanpitosattuma" - maamme on kulkenut velalla jo viimeiset 10 vuotta ... suurien Lippos-kautisten vientiylijäämät ovat historiaa, nyt tuomme enemmän mitä jaksamme maksaa eli viedä - vain lyhytnäköinen selluloosa omista metsistä hakattuna piristää kansantaloutta. 

Hallitustodellisuutta koettiin "oikeaan aikaan" uutisoiduilla vanhushoidon shokkiepäkohdilla. Sote taisi kaatua jo kolmannen kerran - yksikään perinteellislupaileva puolue ei saa puhtaita papereita - kaikki ovat jossain vaiheessa vastuussa, kun vastuu juoksee sotea karkuun. Eläkeläisten määrä nousee ja lapsia syntyy yhä vähemmän! Mitä tehdään?
* Timo Soini

...
88 Helsinki

Ei kommentteja: