perjantaina, huhtikuuta 12, 2019

Israelin vaalivoittopolitiikka uhkaa rauhankehitystä?






Israelin politiikka vaikuttaa Euroopasta katsottuna kovin tutulta


...
Ilkka Luoma 

Mikäli mahdollinen viidennen kauden pm. Benjamin Netanjahu ei saa tuomiota ehkä alkavista oikeudenkäynneistä, on suurena vaarana laaja koko Lähi-idän sota, jossa USA on linnoittautunut Israelin taakse - ulkopuolisia ärsyttävällä Syyrian Golanin tunnustuksella Israelille kuuluvaksi. US pr. Donald Trump on tukenut Netanjahua vävynsä Jared Kushnerin opastamana - Yhdysvaltojen suurlähetystön siirrolla Jerusalemiin - joka oli tekona US-lakien mukainen, mutta vähintäänkin moraalisesti YK' n lausumiin nähden täysin väärä. Eikä tässä vielä kaikki. 

Netanjahu varmisti voittonsa vaalilupauksella, jonka rikkominen estäisi suursodan mahdollisuuden - sillä lupaus ottaa Länsirannan YK-lausumien myötä laittomat juutalaissiirtokunnat Israelin haltuun - on laiton ja YK-päätösten vastainen. Näin Trumpin huumassa Netanjahu on viemässä Israelin linjalle, jota lähes koko maailma tullee tuomitsemaan ja näin todelliset Israel-boikotit saattavat nähdä päivänvalon. 

Netanjahu voi nyt maailmanrauhan nimissä pyörtää vaalilupauksensa ja puolet israelilaista voisi hengähtää helpotuksesta. On selvää, että rintamalinjat ovat jo selvillä: Iran, Syyria, Palestiina ja heidän taakseen tullee Venäjä ja toiselle puolelle tulee Saudi-Arabia, Israel ja Yhdysvallat. Kiina jää seuraamaan tilannetta - sivummalle; Kiinan tapoihin ei kuulu puuttua toisten ulkoisten sisäisiin asioihin. Kiina tulee vain toteamaan, ettei maailma voi enää yhden pillin mukaan tanssia ja keskittyy Pekingin tiekartan loppuun saattamiseen Korean niemimaalla.


...
88 Helsinki