perjantaina, huhtikuuta 19, 2019

Kääntyykö sunnuntaina Ukrainassa ilmansuunnan lehti?

Volodymyr Zelenskyi



HS: Vanhaan valtaeliittiin pettynyt Ukraina valitsee seuraavaksi poliittisesti tuntemattoman johtajan



...
Ilkka Luoma 

Ukrainan historia alkaa osaltansa Kiovan Venäjästä, sen ollen jopa kaupunki Kiovan osalta venäläisyyden pääkaupunkiehdokas. Ukrainalaiset kuuluvat laajaan slaavilaisuuden eripuraisuusyleisryhmään - jakaantuen vahvasti "galitsialaisiin" lännessä ja venäjämielisiin idässä, Krimin ollessa suurelta enemistöltään venäläisyyden vallassa - jo satoja vuosia - aina keisarinna Katariina Suuresta lukien, tämän vallatessa Krimin turkkilaisilta. Nyt Krim on liitetty lännessä hyväksymättömällä kansanäänestyksellä Venäjään "ikuisesti" - Kertsinsalmen sillan ollen konkreettinen kihlaus. 

Kiovan Maidanin tapahtumat ovat puolueettomasti selvittämättä, kuten Odessan murhapolttokin. Niitä ei nykypresidentti Petro Porosenkon hallinnon toimesta haluttane selvittääkään (?) Nyt läntisen median tituleeraama koomikko ehkä haluaa perata kaikkia ukrainalaisia hiertävän ulkoakin sekaannutetut verimellakat, kuten turhan idässä käynnissä olevan sisällissodankin, jossa siinäkin ulkoiset voimat ovat molemmin puolin seilaavaa rajaa - siviilien harmiksi ja onnettomuudeksi. 

"Koomikolla" Volodymyr Zelenskyi' llä voi olla yllättävä ratkaisuehdotus taskussa, jo valmiina. Matka Kremliin, rauha ja itäisen Ukrainan autonomiareformi, vähemmistön kielioikeuksineen. Näin Ukraina saadaan slaavilaisena yhteisönä enemmän yhtenäiseksi kuin nyt. Toisaalta voi olla radikaalikin ratkaisuehdotus, sisätaskussa - Ukrainan jako länteen ja itään! (Case Tsekkoslovakia) On toki varmaa, että Moskova suojelee omansa itäisessä Ukrainassa, jota Donpassin alueeksi kutsutaan. 

Historiasta kannattaa kaivaa esille Neuvostoliiton eräs aikakausi, jolloin ehkä tunnontuskissa presidentti Nikita Hrustshov luovutti Krimin (laittomasti?) Ukrainan sosialistiselle neuvostotasavallalle, joka ei periyttänyt yhteiskuntajärjestystään nykyisiellä Ukrainalle, kun Neuvostoliitto romahti ja neuvostotasavallat irtaantuivat Moskovan "ikeestä".

...

...

Ei kommentteja: