tiistaina, toukokuuta 07, 2019

Kun ydinasesuurvallat ottivat yhteen - sanoin hevostellen lännestä


Lavrov & Pompeo



Rovaniemelle saapunut ulkoministeri Mike Pompeo lateli Kiinalle ja Venäjälle tiukat vaatimukset: ”Olen aina suora”


Ilkka Luoma 

Kreml on hyvin tyytyväinen VE-US -asioiden neuvotteluasetelmaan. Juuri äsken US-presidentti Donald Trump heitti uhkaa lisää - nyt Kiinan suuntaan; nostaa tulleja - mihin US' lla on tietenkin oma itsekäs oikeus ja omaehtoinen syykin, tosin WTO voi olla eri mieltä. 
Mutta US on valinnut trumppistisen uhkaa, kiristä ja pakota linjauksen. Nyt sillä on vastassaan kaupallisesti se maailman suurin - Kiina, jonka kärsivällisyys siirtyy seuraavaan vaiheeseen. Ja nyt Suomessa on syytä olla hyvin tarkkana! 

Venäjän um. Sergei Lavrov taas kohtaa US-um. Mike Pompeon, joka on kehottanut liki uhomielessä Venäjää poistumaan Venezuelasta, vaikka Venezuelan laillinen hallinto pr. Maduron johdolla on venäläiset sinne kutsunut. US ylittelee nyt vaarallisia kynnyksiä - jälleen nyt on oltava hyvin tarkkana mitä meiltä Suomesta sanotaan. Onkin aika saada demareiden Erkki Tuomioja ulkoministeriksi - tarvitaan älyä, kokemusta ja kykyä nähdä kaikki ilmansuunnat. 

Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Boltton oli mennyt vieläkin pidemmälle, ja kaivanut vanhan Monroe opin US' n takapihasta, ja näin kehottanut Venäjää pysymään poissa US' n pallonpuoliskolta. Vaarallista pelia. 
Nyt ei ole vain Venäjä, maailman toisena ydinasesuurvaltana US' ta vastassa, vaan Venäjän rinnalle saattaa asettua maailman suurin viejä ja liukuhihna - Kiina. Tuo kaksikko on Trumpillekin liikaa ja peli menee ruletiksi, jonka USA häviää varmasti - edes sen 1000 ydinasetta ei riitä, sillä niitä ei uskalleta käyttää, koska se saa niskaansa koko Venäjän 1000 ydinkärjen lastin. 

Nyt on Suomella superpaikka, ja viimeisiä päiviä ulkoministerinä toimiva Timo Soini on korvattava heti Rovaniemeltä tasavallan presidentillä, jolla on riittävä arvovalta uskomattoman tärkeän tapaamisen isännäksi. Nyt on kiire -Soini pois ja Sauli Niinistö tilalle. Näin Suomi astuu rooliin, joka sille sopii erinomaisesti täällä idän ja lännen vedenjakajalla - olla neuvottelupöytien kattaja - kaikkiin ilman suuntiin!


...

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

HS: Lavrovin ja Pompeon keskustelu Rovaniemellä sopii Venäjälle hyvin – sille keskustelu Venezuelasta on myös keskustelua Itä-Euroopasta


Comment: Ilkka Luoma 6.5.2019 - 20:46

Suomi on itää ja länttä - kun huomioimme oman kielemme, historiamme, uskontojemme kirjon, kulttuuritekijät erityisesti Itä-Suomessa, geeniperimämme - itäisen Suomen ruokaperinteet ja osaksi meille liittyvän kansanluonteen, jossa idemmäksi mentäessä Turun saaristosta löytyy enemmän slaavilaisuuteen liittyvää melankoliaa kuin myös karjalaista huumorintajua ja iloisuutta. Ensimmäiseksi voimme aloittaa perehtymisen historiaamme siitä - mistä olemme enemmistönä lähtöisin.

Läntisempi talousjärjestelmä ei tee meistä kokonaisuutena länsimaata, kokonaisvaltaisuuteen liittyvät kaikki nuo edellä mainitut kansalliset ominaisuudet ... Suomi jakautuu aikalailla kahtia tuosta "keskeltä" ... myös valitettavasti terveyteen ja yleisempään hyvinvointiin liittyen.

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
ilkkaluoma kirjoitti 7.5.2019 klo 21.48

HS: Yhdysvaltojen ulkoministeri perui viime hetkellä Saksan-vierailunsa

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006095570.html -

Comment: Ilkka Luoma 7.5.2019 - 10:11

Mitä ja mistä US um. Mike Pompeo oikeastaan puhui?

1. Ympäristöpäästöjen osalta US um. Mike Pompeo puhui puolittain faktaa. Todellisuudesta unohtui sanoa kaksi erittäin merkittävää seikkaa: päästöjen kumulatiivisuuden* viimeiseltä sadalta vuodelta ja per capita päästöjen arvot**, jossa US on Kiinaa suurempi. Onko amerikkalaisilla yksilöinä enemmän oikeuksia kuin kiinalaisilla? Kumulatiivisuuden osalta US on ylivoimainen hiilidioksidin päästäjä - CO2 päästöt säilyvät ilmakehässä 30-150 vuotta! -
|* ~ https://www.ekofokus.com/2009/03/kasvihuoneilmioon-vaikuttavat-kaasut.html -

2. Pompeo ei ilmeisesti ole katsonut karttaa; arktinen Koillisväylä kulkee lähellä Venäjän rantoja. Sotilastukikohdista sen verran, että USA' lla niitä on eniten - ympäri maailman - kymmeniä, ellei satoja. Venäjän tukikohdat ovat omalla maalla ja yksi Syyriassa! Uhka? Miten Kiina uhkaa, jos katsomme ja vertaamme US' n toimia Syyriassa ja ehkä kohta Venezuelassa. Onhan Pompeo jo uhkaillut sodalla ja US turvallisuusneuvonantaja John Bolttonkin kertonut, ettei Venäjällä ole asiaa heidän pallonpuoliskolleen. Saimme jo tiedon, että US Navy siirtää lentotukialuksen ja pommikoneita Iranin lähistölle - on kuulemma aiheuttamassa uhkaa amerikkalaisille ~ https://yle.fi/uutiset/3-10770288 - Yle.

...