perjantaina, toukokuuta 10, 2019

Trumppistinen kauppasota - sahaa oksaa, jolla istuu





HS seuraa: Epävakaus ravistelee Yhdysvaltojen osakemarkkinoita – Trump uhkaa uusilla tulleilla kaikkea Kiinasta tulevaa tuontia



Ilkka Luoma 

HS-teksti kertoo kaksi faktaa, mutta ei jatka todellisuutta pidemmälle: a) US' n kansatalous toimii ja tulee toimeen pitkälti oman jättimäisen sisämarkkinan (320 milj. asukasta) avulla. US' lla on vuosikausia jatkunut vientialijäämä - siis USA on vahvassa ostajan roolissa maailmalta, tämän taatessa ns. asiakkaana kiristämismahdollisuuden! 
US presidentti Donald Trump on omaksunut uuden toimintamallin - uhkaa, kiristä ja pakota. Se on nyt amerikkalainen uusnormaali paikattaessa kansantalouden alijäämää - varsinkin, kun US-liittovaltio takoo valtavaa alijäämää ja sen velkatalous kasvaa vuodesta toiseen. 

Toisaalta todetaan oikein, että b) Kiina elää suuresti jättimäisellä vientiylijäämällä; ollen maailman suurin liukuhihna ja tehokkain tuotekehittelijä 340 000 uuden, joka vuotisen insinööritulvan täyttäessä tehtaiden suunnitteluosastot. Kiina takoo jo eniten maailmassa maapatentteja. Voimme nähdä miten vientiteollisuus kehittyy Kiinassa - palkat nousevat, robottien määrät kasvavat ja useat tehtaat siirtyvät halvempien toverien maihin - edelleen kiinalaisomistuksessa. 

Kiinan on sisämarkkina (1400 milj. as.) on potentiaaliltaan maailman suurin, mutta huomattavasti kehittymättömämpi kuin Yhdysvalloissa. Maailmalle onneksi, sillä, jos jokainen kiinalainen kuluttaisi kuin amerikkalainen, tarvitsisimme neljä uutta maapalloa lisää - se lienee kiinalaisillekin mahdotonta. 

USA ei kykene ympäristön tuhoamatta enää lisäämään omaa kulutustaan (sisämarkkinaansa), vaikka kasvuhokema on trumppistinen mantra - The Great America' n ohella. US' ssa päästöt suurista maista per capita ovat ylivoimaisen suuret. Onkin maailmanluokan ongelma, jos US lisää kotimaista kulutustaan ja kasvua, johon se pyrkii oudolla tavalla rakentamalla muureja - eli puolustamalla reviiriään. 

Kiinalla on taas valttikortti. Kiina valmistaa lähes kaikkea, ja kohta huomenna aivan kaikkea - myös vaikeimpia ja monimutkaisimpia tuotteita ja järjestelmiä, vieden niitä lähes kaikkiin maailman maihin.

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
Kiina aloitti kostotoimet kauppasodassa: Osakkeet halpenivat Yhdysvalloissa ja Aasiassa

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000006103997.html -

Ilkka Luoma 14.5.2019 - 7:04

Huomio kiinnittyy HS-otsikon valikoivaan sanavalintaan - "kostotoimet", tunnetusti lukijat katsovat otsikot ja usein siirtyvät toisaalle - lukematta ingressiä pidemmälle. Tuo "kosto" jää manipulaationa elämään tässä ehkä 100 000 lukijan mieliin, kun taas tämä kommentti saattaa koston arvosteluna saavuttaa noin 100 lukijaa. Kysynkin HS' lta - oliko tuo sananvalinta tietoinen ja tarkoitushakuinen? Koston sijasta kyse on vastatoimista, siis seurannaisilmiöstä - kausaliteetista, syyn ja seurauksen laista. Samoin teki aikanaan Venäjä, kun asetteli vastatoimia EU-pakotteille - ei venäläisetkään kostanut, koska vastatoimet olivat väliaikaista hallaa myös itse venäläisille - ei siis kostoa omalle itselleen!

Trump jatkaa uusnormaaliaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota"; tässä kohdin US ei voi pakottaa Kiinaa, sillä on vaihtoehtoja. Raakaöljy, nesteytetty kaasu ja lentokoneet voidaan tuoda muualta - muistamme muutaman viikon takaa Kiinan presidentti Xi Jinping' in allekirjoittaneen Ranskassa Airbus -yhtiölle jättitilauksen, ei Boeingille. Aiemmin Kiina julkisti tilauksia molemmille - usein yhtäaikaa - nyt ei. Siis EU-Airbus hyötyy - amerikkalainen Boeing ei. Venäjä taas mielellään toimittaa maakaasua ja raakaöljyä - suorat putketkin ovat olemassa - ei tarvita laivoja.

Pahin isku US' lle on Kiinassa olevien amerikkalaisyhtiöihin mahdollisesti tulevat toimenpiteet, joita vältellään viimeiseen saakka, sillä Kiina ei halua hankaluuksia omille työntekijöille, eikä huonoa signaalia muiden maiden kiina-tehtaille, joskin Kiina on korvaamassa joka tapauksessa jo kaiken jalostetuonnin ja ulkomaalaisen osaamisen omallaan - siihen antaa pontta 340 000 joka vuosi valmistuvaa insinööriä - tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan.

Kiina on maailman suurin kansantalous (bkt/ppp - IMF*). Kansantalous kasvaa Kiinassa koko ajan ja viejänä Kiina on maailman suurin ja vientiverkosto laajin, sillä kiinalainen komponetti- ja välituoteteollisuus on myös maailman suurinta. Vaikutetta on siis riittämiin!
.