tiistaina, toukokuuta 14, 2019

Tuoksuuko Iranissa ydinase - II

Pompeo tapaa Putinin tiistaina Sotšissa – New York Timesin mukaan Yhdysvallat olisi valmis lähettämään Lähi-itään jopa 120 000 sotilastaIlkka Luoma 

Uho nousee Atlantin takaa. Monille tullee mieleen Irak vuonna 2003. Tuolloin US haki hyökkäyslupaa YK' lta. Ei tippunut, "vankoista todisteista huolimatta" - myöhemmin todisteet osoittautuivat vääriksi - eikä Irakista löytynyt US-väitettyjä joukkotuhoaseita. Nuoremman US pr. George Bushin piti saada oma kunnon sota, jota juhlia. Bush Junior juhlikin, mutta aivan liian aikaisin. Sota kesti yli 10 vuotta, syntyi ISIS ja Irak vaipui täyteen kaaokseen --- 

Nyt US' n mielestä Iranissa tuoksuu ydinase*, ja sopimuskin on huono - maailman huonoin, jos US pr. Donald Trumppia kuuntelee. Pieni historiakertaus: Aikanaan Irak kävi rajun vuosikausia kestäneen sodan Irania vastaan - US ja erityisesti pm. Donald Rumsfield oli silloisen Irakin vahvan miehen Saddam Husseinin paras ystävä ja aseellinen tukija. Toki US tuki Iran-contra skandaalissa vielä varmuuden vuoksi Iraniakin - tuntuu oudolta, mutta se on tätä yksipuolista suurvaltapolitiikkaa- ehkä oli tarkoitus heikentää molempia sodan osapuolia? 

Myöhemmin US kävi epäsuorasti teloituttamassa Saddamin - "
rakkaus on katoavaista - kun hyöty on syöty, on kohde hyödytön" -kertoo vanha kiinalainen sanonta. Nyt Kiina, Venäjä ja EU ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä Iranin kanssa tekemäänsä sopimukseen, jolla estetään Iranin ydinase, vaikka sen arkkiviholliseksi sanotulla Israelilla ydinase on - de facto. US suojelee Israelia - pahoilta voimilta. 

Nyt US um. Mike Pompeo hakee Venäjältä jo etukäteislupaa hyökkäykselle, jos iranilaiset käyvät amerikkalaisten kimppuun tai uhkaavat amerikkalaisten etupiirioikeuksia - joka ilmeisesti puolen pallonpuoliskon sijasta onkin koko pallo (?). Venäjä ei antanut aikanaan 2003 US' lle hyökkäyslupaa Irakiin, eikä varmaan nytkään - eikä Kiinakaan. Näinkö US joutuu jälleen sotaan vain omin luvin, kuten 2003 ja Syyriaan 2013/2014. Mikä ajaa amerikkalaisia sotimaan? Vai tehoaako nyt trumppistinen uusnormaali: "Uhkaa, kiristä ja pakota"?

...

Ei kommentteja: