maanantaina, kesäkuuta 17, 2019

HS: Iranin ja sen vastustajien konfliktille riittää sytyttäjiä





 ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006143133.html

...
Ilkka Luoma 

Mikä voisi olla kenenkin iskijän motiivi? 

Ainakin näin saadaan öljyn ja kaasun hinta nousuun, mikä on kaikkien öljyntuottajien etu - myös US' n , joka lienee tänään maailman suurin säröytyskaasun tuottaja - ehkä myös säröytysöljyn? Jos näiden hiilijakeiden maailmanmarkkinahinta on liian alhainen - ei USA' ssa kannata säröyttää öljyä ja kaasua, eikä näin viedä sitä EU-Eurooppaan LNG-kaasuna - syrjäyttämään venäläinen maakaasu. Btw. joidenkin asiantuntijoiden (prof. Atte Korhola Suomesta) säröytysmenetelmä lisää voimakkaasti metaanin tuottoa ilmakehään (?) 

Toinen motiivi voisi olla saada syttymään uusi Persianlahden sota - jossa lähinnä US saisi hyökkäyssyyn Irania vastaan - ehkä Saudi-Arabian tuella. Nythän US on rikkonut sopimuksen Iranin kanssa - muut kuten EU, Kiina ja Veänjä pitävät tuota "ydinaseiden rajoitussopimusta" kelvollisena - eivätkä ole sitä rikkoneet. Ehkä US haistaa ydinasee Iranista? Hajuaistia saattaa Israel vahvistaa, jolla on de facto oma ydinase. Siis missä olisikaan motiiveja? 

Aikanaan US kärtti hyökkäyslupaa Irakia kohtaan vuonna 2003. YK ei sitä myöntänyt; "todisteiden" valossakaan, jotka osoittautuivat puolivalheiksi myöhemmin - mutta US hyökkäsi kuitenkin - tunnetuin seurauksin. Irak vaipui kaaokseen ja nykymuotoinen ISIS syntyi. Entä Syyria, jonne US CIA aloitti salaisen Syyrian laittomien kapinallisten aseistamisoperaation jo vuonna 2013? USAF pommitukset Syyriaan alkoivat sitten vuonna 2014. 

Entä nyt, kun Iran on amerikkalaisten mielestä alueellinen uhka, rauhan häiritsijä ja sodan lietsoja - tarvitseeko nyt Iran rauhoittajaa maailmanpoliisilta - USA' lta? Mitkä olisivat reaktiot Venäjältä ja Kiinalta, jotka näyttävät tiivistävän yhteistoimintaansa - ehkä myös sotilaallisesti?

...

Ei kommentteja: