sunnuntaina, kesäkuuta 02, 2019

Ympäristöjälkemme henkilökohtaisena maailmankuvana!





Kuka päästi kaiken hiilen ilmaan? Kuva suurimmasta päästäjästä muuttuu, kun katsotaan historiallisia hiilidioksidipäästöjä


Ilkka Luoma 

Vihdoin asiaa, jota on odotettu kauan. Päästöistä puhuttaessa, analysoitaessa ja kerrottaessa mistä, miten ja keiden toimesta johtuvat - on ainakin kaksi merkittävää vähemmän kerrottua seikkaa. HS avasi lippaan, joka kertoo sen, mikä on rehellisyyden nimissä ehdottoman tarpeellista - meille kaikille. 

Ensimmäinen on kumuloituvuus, joka tulee tässä erinomaisesti esille - asiantuntijoiden tietämä tulee nyt näin Suomen suurimman informaatioputken myötä julkiseksi. Ympäristö- ja ilmakehäkuormituksella on erilaisten tekijöiden osalta eri pituiset pysyvyys ja puolittuvuusajat - noin muutamasta vuodesta satoihin vuosiin! 

Toinen on per capita ajattelu. On ehdottoman oikeudenmukaista projisoida ympäristöjälki kaikkinensa per asukas valtioittain tietoisuuteen. Kiinan populaatiosuhde on maailmanlaajuisessa tarkastelussa noin 1,4/7,9. USA edustaa samalla suhteella 0,32/7,9 ja EU 0,5/7,9 (britit vielä mukana) - Suomen rooli käyttäytyy täältä 0,0055/7,9. 

EU pyrkii oikeudenmukaisuuteen. Hyvä. Nyt voimme laajentaa tuota tavoitetta koko Maapalloa käsittäväksi, jos tämän osaisimme olisi raaka-aineiden ja energiankäyttö aivan erilaista kuin eilen ja tänään. Ihmisillä on oikeuksia - meillä kaikilla, aivan kaikilla! 

Ympäristövastuu koskee meita kaikkia ja kannamme sen aiheuttamisperiaatteiden mukaisesti - unohtamatta kumuloituvuutta ja henkilökohtaisen jäljen ominaisuutta! Ollaan ME, sillä pallo on yhteinen, eikä vain ihmiskunnalle vaan koko biosfäärille, jossa tulisi vallita se riittävä biodiversiteetti, joka takaisi elävien biomassojen suhteellisuuden ja tasapainon.

Ei kommentteja: