keskiviikkona, heinäkuuta 31, 2019

Elämme jo kiinalaisten vuosisataa - länsi kamppailee sitä vastaan!




...

HS:

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvottelut päättyivät ennen aikojaan ja laihoin tuloksin


...


Ilkka Luoma 

Kaksi maailman suurinta koettelee voimiaan ja hermojaan. Ilman todisteita pölkylle USA' sta asetettu Huawei, maailman suurimpana verkkolaitetoimittajana tekee edelleen kovaa tulosta - vaikka sen tuotteet ovat väkevien US-pakotteiden haarukassa. 

Huawei selviää ilman USA' ta (?) ... Kiina on maailman suurin ulkomaankauppaa harjoittava valtio, varsinkin sen vienti on maailman suurinta. US on tärkeä vientimaa Kiinalle, sen myös US presidentti Donald Trump tietää - ja myös sen, että USA' lla on jättiläismäinen kauppa-alijäämä Kiinan kanssa ... ja kun kilpailukykyvyllä ei pärjätä, otetään trumppistinen "
Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka käyttöön. 

Apple on US' n ykkösluokassa - sen valmistus on paljolti Kiinassa, koska Apple hakeutui sinne kolmen syyn vuoksi: Halpa ja ahkera toveri, tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali sekä aikanaan Kiinan olemattomat ympäristölait. Nyt Apple piiputtaa ja laskua on selkeästi havaittavissa - Kiina on Applelle huomattavasti tärkeämpi kuin Huaweille USA. 

Meneillään oleva neljännes tuo paremman näkemyksen miten US' n pakotteet purevat omaan nilkkaan Applea ja muita Kiinassa olevia amerikkalaisyrityksiä sekä miten Huawei selviää muualla maailmassa, kun US uhkailee jo EU' takin, ettei se ostaisi Huawein "tietoturvariskillisiä" tuotteita - erityisesti 5G' tä, jossa Huawei on innovatiivisin ja edullisin - siis kilpailukyvykäs. 

Unohtuiko Trumpilta, että Kiina on maailman suurin kansantalous (bkt/PPP -IMF) sekä ainoita velattomia maita ulos, kuten sen, että Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto + vielä senkin, että Kiina on US-liittovaltion suurin rahoittaja (jvk-papereiden määrä on yli 1000 mrd USD). Piiputtaako USA' n 10 vuotta nousussa ollut talous, kun Kiinan vastatoimet aloittavat nakertamisensa? 

Entä Kiina, miten se selviää US-pakotteista, joiden perussyitä ei ole vieläkään todistettu, vaan väitteet ovat puhuttua sanaa paperilla ja twiiteissä. Kiina selviää, se on jo kaikkialla kauppakoneistoineen.

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
~ https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1183044408572151/ -
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

...

Et ehkä ole perehtynyt PPP - suhteutettuun kansantalouden laskentaan ja verrantoon ... tässä: " ... BKT ilmoitetaan yleensä US dollareina per capita, ja kun huomioidaan myös hintatason erot eri maissa, BKT-luvulla voidaan verrata eri maiden talouksia (= reaalinen BKT, ostovoimakorjattu BKT, ostovoimapariteetilla (PPP) korjattu BKT) ... " ~ https://peda.net/haapavesi/haapaveden-lukio/oppiaineet/yhteiskuntaoppi/yh2/luentorungot/km2:file/download/a5d5c13bbdccf887eeecf4efa1c8068a15014944/1-Kansantalouden%20mittaaminen.pdf  - 

.

"Kiinasta maailman suurin talous vuonna 2017

2.9.201314:10 ...  ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonna-2017/7f6eacbd-6293-39ab-a230-6c86c078d4c5  - 

...

"IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous. ... "

~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html  -  IS/Taloussanomat

.