lauantaina, heinäkuuta 20, 2019

HS: "Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää"





...
HS:

Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”


...
Ilkka Luoma 

HS-ote: " ... ”Sellun myynti Kiinaan oli toukokuussa seitsemän prosenttia pienempää kuin vuosi sitten. Samaan aikaan Kiina on vähentänyt kierrätyspaperin tuontia. Ja kuitenkin siellä ennustetaan, että talous kasvaa tänä vuonna kuusi prosenttia. Jokin siinä ei täsmää”, hän sanoo. ... " 

-Kiinan osalta peliin on tullut uusia parametreja, joilla onkin suurempi vaikutus lukuihin kuin meillä osataan nähdä. Eräs niistä on "suuren laivan kääntö" vähäisempään ja hyötysuhteellisempaan kulutukseen sekä ymmärrys, ettei kasvavaa ja elävää biosfääriä voi loputtomiin imuroida - ja sitä on puolijalostesellun keitto! 

Kiina on monin osin maailman suurin markkina, myös selluloosan osalta ja onkin eräs merkittävä tapaus, jos Suomi saa lisää investointirahaa sellun keittoon - lähinnä Savoon ja Lappiin. Suuria kiinalaisinvestointipäätöksiä odotellessä Kiina vihertyy yllättävän nopeasti (US/Nasa tutkimukset*) - 

Kiina ei saata pehmoilla takapuoliaan enää joidenkin vuosien päästä sillä intensiivisyydellä kuin laskelmoimme, kun vaikkapa Metsäliitto-Äänekoskea kalkyloitiin. Kiina on jo aloittanut uuden suurreformin, jota kutsutaan "Vihetyväksi Kiinaksi", jossa korjataan ne ympäristöongelmat, mitä edellinen 40 vuotta kestänyt "Menkää ja rikastukaa -reformi** synnytti. Ympäristö hengästyy ja on pakko tehdä jotain. 

Kiina tekee, ja voisimme olla kohta varmoja, ettei nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot miljardein kappalein Kiinan verkkokaupoista ole enää Kiinan Keskushallinnolle in. Jotain täytyy siis tehdä - onko se uudentyyppisiä pakkausmenetelmiä vai jotain muuta - näitä asioita varmaan Kiinassa mietitään - joka vuosi 340 000 valmistuvan korkeamman insinöörin aivosopukoissa. 

Toivottavasti Kiinan imu puolijalosteellemme kestää vielä vuosia, jotta mm. Äänekosken jätti-investointi maksaa itsensä - peli oli kovaa, kun Äänekosken päätöksiä tehtiin - ylimpänä Metsäliiton pääjohtaja, vuorineuvos Kari Jordan, joka jäi sopivasti eläkkeelle noin vuosi sitten. 

Ne välisuhdanteet - onko kyse vain siitä?

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82056/kiinan-suuruuden-kaynnistaja-deng-xiaoping-menkaa-ja-rikastukaa?changed=1563864025 -
.