torstaina, heinäkuuta 25, 2019

HS-otsikko-ote: "Taiwanin separatistit ovat vakava uhka ... "




...

”Taiwanin separatistit ovat vakava uhka”: Kiinan asevoimien linjauksista paistaa hermoilu Yhdysvaltojen aikeista


...
Ilkka Luoma 

US on innokas muiden ulkoisten sisöisiin asioihin sotkeutuja. Esimerkeiksi käyvät erinomaisesti Irak (2003-2013, Libya (2011) ja Syyria (2013-) - voimme myös lisätä luetteloon Afganistanin (2001-), joka on muuttunut Nato-operaatioksi, jossa Suomikin on yhtenä mukana - jo sodan osapuolena. 

Nykyinen Kiina muodostui 1949, kun kommunistit Mao Zedongin johdolla ottivat sisällissodalla valtion haltuun - hävinnyt Kuomingtang pakeni Formosan saarelle - Taiwaniin, joka nykyään ei ole YK-jäsenvaltio. 

Monilla valtioilla ei ole Taiwaniin valtiollisia diplomaattisuhteita. Manner-Kiina on suvereeni Kiina, ja Peking pitää Taiwania maakuntanaan, mutta on hyväksynyt toistaiseksi hävinneen sisällissotavastustajansa suhteen - kahden järjestelmän ja yhden valtion politiikan - kuten Hongkong, joka oli englantilaisten miehittämä satoja vuosia ...

Miksi US on niin innokas sekaantumaan muiden sisäisiin asioihin? Kiinan filosofia on täysin päinvastainen - se ei puutu itsenäisten valtioiden sisäisiin asioihin, varsinkin, jos siinä ei ole mitään tekemistä itse Kiinan kanssa. Lisääkö US' n innokkuutta sekaantumisiin sen ylläpitämä sotilaallisen ja kaupallisen voiman mahdollistama hegemonia maailmassamme? 

Taiwan on Pekingille yksiselitteinen asia, ja on varmaa, että USA' n puuttuminen Kiinan sisäisiin asioihin ajaa kaupallista sotaa entistä laajemmalle - onko nyt aika, jossa US vetäytyy pois - ja osaa jättää muiden sisäisten asioiden hoidon heille itselleen?

...

Ei kommentteja: