tiistaina, heinäkuuta 16, 2019

Provosoiko Yhdysvallat sotaa Persianlahdelle?





...
HS:

EU yrittää antaa teko­hengitystä Iranin ydin­sopimukselle, Britannian ulko­ministerin mukaan ”sopimus ei ole vielä kuollut”


...

Ilkka Luoma 

Kiintoisaksi tämän Iran-ydinvoima-asetelman ja -sopimuksen tekee sen lisääntyvä itä-länsi vastakkainasettelu, myös hienostuneesti laatumediassa. EU tosin pyrkii kippuroimaan isoveljensä ja ydinasesateenvarjonsa - US' n edessä - tasapainoillen (pokkuroiden?), ettei liiaksi lipsahtaisi idän (Kiinan ja Venäjän) leiriin.

Nythän tuo Iran-sopimuksen takuumiehinä olivat niin US ja EU kuin Kiina ja Venäjä. Tässä HS-jutussa näyttäisi jäävän taka-alalle juuri tuo "idän leirin" asennemaailma - mikä lienee Iran-sopimuksen säilymisen kannalla, ja jopa niin, että Kiinakin on jo ilmoittanut,. ettei se noudata US-pakotteita, vaan ostaa Iranilta öljyä - uskoisin, että mukavaan alehintaan.

Kiina WTO-jäsenenä ei tässä kohdin hyväksy yksipuolisia pakotteita, varsinkin, kun koko sopan keitti kasaan trumppistinen -'uhkaa, kiristä ja pakota'- USA. Tässä kolmiodraamassa näyttelee myös uinuva jokeri, mutta mistä; se voi olla yllätys. Jokeri voi olla BRICS, johon nyt Iran hakisi jäsenyyttä Meksikon ja Filippiinien ohella? BRICS kaikkinensa voi kirkastaa sopan ja eliminoida aiheettoman ja provosoivan US-pakoterintaman.

Iranilla on nyt valttikortti, sillä jos se ei lähde uhittelemaan asemastaan yhtään enempään, se kääntää maailman enemmistön puolelleen. Iran tietää erinomaisesti, että lännenmies edustaa Maapallopopulaatiosta noin 1,2/7,9 edustusvoimaa, jo pelkän Kiinan ollessa ~1,4/7,9. Entä koko BRICS?

EU' lla on myös ässäkortti hihassa, mutta hoksaako käyttää sitä - jää nähtäväksi. EU voi ottaa irtiottoa USA' sta ja sen uusnormaalista -'uhkaa, kiristä ja pakota'- politiikasta. Silti EU' n ei tarvitse rikkoa läntistä napanuoraa kaikkivoivaan vapauden valvottuun tyyssijaan - Yhdysvaltoihin. Näin muodoin EU saattaisi havaita, että Eurooppa jatkuu syvälle Venäjän Uralille ja Volgan mutkille. Venäjä voi olla ympäristömuutosten myötä vielä meille ratkaiseva ravintoaineiden toimittaja!*

...

...

Ei kommentteja: