keskiviikkona, elokuuta 07, 2019

Miksi Kiina on vahvempi kuin Yhdysvallat - I




...

HS:

Aiemmin valtiot toivat vakautta talouteen, mutta nyt niistä on itse tullut riskien lähde

.
Ilkka Luoma 

1 - Nappinosto tähän päivään! On syytä katsoa noin 40 vuoden taakse, jolloin Kiina aloitti silloisen vahvan miehensä Deng Xiaopingin johdolla "Menkää ja rikastukaa" reformin. 

Reformi tuotti Kiinasta jo vuonna 2015 maailman suurimman talouden (bkt/PPP - IMF), tuo "rikastumisen tie" tuotti suunnattomat ympäristöongelmat, ja sitä vauhditti läntisten tuotantolinjastojen siirtyminen halvan ja ahkeran toverin, maailman suurimman sisämarkkinapotentiaalin ja olemattomien ympäristölakien vuoksi - Kiinaan. 

Länsikoneiston siirtäminen nopeutti Kiinan "rikastumista", toki tuottaen länsiyhtiöille suuremmat voitot! 

Ehkä Dengin todellinen rikastumiskehote oli tavoitteeltaan jotain muuta kuin kuluttamisen mantra - siis kaupankäynti, jonka kuulemma pitää olla jatkuvalla kasvukäyrällä. Nyt Kiina on maailman suurin viejävaltio - ohitti Saksan joitain vuosia sitten. 

US' ssa on taas jättimäinen liittovaltiovelka, hyvin suuri ulkomaankaupan vaje ja maatalouden osalta vahva riippuvuus Kiinan ostoista - ja Kiina ehkä suurimpana vajeen aiheuttajana. 

Amerikkalaiset haluavat ostaa (vapaaehtoisesti) halpoja ja yhä laadukkaampia kiinalaistuotteita, vaikka US-pr. Donald Trump koettaa ohjata kulutuskäyttäytymistä kieltämällä esimerkiksi kiinalaisen Huawein edistyksellisimpien matkaviestimien myynnin. Huawein verkkotuotteet ovat myös kieltolistalla. 

Lisäksi Trump nostattaa tulleja, siis verottaa US-liittovaltiolle lisää rahaa, kun amerikkalaiset jatkavat edullisten kiinalaistuotteiden ostamista - onhan US vapaan markkinatalouden luvattu maa. Siis Trump aloitti tämän kauppasodan, tosin väitteillä Kiinan vääryyksistä, joita ei täysin ole edes kyetty todistamaan. 

Nyt US innostui havaitsemaan pitkässä juoksussa rauhallisesti käyttäytyvän Kiinan valuutan liikahduksen yli länsimaagisen seitsemän juanin rajan (yhdellä USD' lla). Kyse on devalvaatiosta, joko tieten tai markkinaohjattuna. US hoksasi, että Kiina vastasi US-lisätulleihin vastalääkkeellä, mitä devalvaatio tunnetusti on >
2

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

-
2 - Kiina ei kärsi pidemmässä ajassa tästä trumppistisesta "uhkaa, kiristä ja pakota" politiikasta - juurikaan, koska sillä on valtava sisämarkkinapotentiaali.
Muistamme Kiinan edustavan maailmallisesta ihmispopulaatiosta noin 1,4/7,9, kun US' lle lohkeaa suhdeluku 0,32/7,9! Btw. EU' n vastinarvo on englantilaiset vielä mukana 0,52/7,9 - siis US + EU eivät ole edes yhdessä Kiinan mittaisia - ihmispopulaatioissaan.

Kiina sisämarkkina kehittyy koko ajan ja bkt' n kasvuprosentti vääjäämättä hyvinkin mennessään laskee "Menkää ja rikastukaa" -reformin alun noin 13 prosentista noin 3-4 prosenttiin ja lopulta nollaan, koska loputonta kasvua ei Kiinassakaan voi olla.
Tässä on hyvä muistaa, että Kiina on ulos velaton maa, kun taas muun muassa US-liittovaltio on velkaa Kiinalle yli 1000 mrd USD. Kiina on muuten yksi maailman suurimmista kullan ostajista - miksiköhän?

Kiina on voittaja, mutta miksi? Siksi, että se on jo aloittanut ilman suurta mediamyllytystä uuden suurreformin - "Vihertyvä Kiina", joka tulee korjaamaan kaikki ne ympäristöongelmat, jotka ensimmäinen 40-vuoden Dengin "Menkää ja rikastukaa" reformi tuotti.

Nykyinen Kiina presidentti Xi Jinping käynnisti vihertyvän Kiinan ja se on valmis vuonna 2049, jolloin Mao Zedongin perustama vuosituhantinen kiinalaisuus täyttää Kiinan Kansantasavaltana (P.R.O.C) 100 vuotta.

Kiina on ilmoittanut kaksi merkittävää asiaa Xi' n johdolla: "Otamme vastaan ympäristökorjaajan johtajuuden ja meidän yhteiskuntajärjestys on jo vientituote". Nyt jokainen voi miettiä, mitä nuo merkitsevät maailman suurimmalta kansakunnalta - nyt ajassa, jossa maailma on syöksymässä ympäristökriisiin - hallitsemattomine ilmastonmuutoksineen!

Kiinalaiset miettivät nyt yhä tiiviimmin mitä Deng lopulta tarkoitti kehotteellaan: "Menkää ja rikastukaa!" Tuota kehotetta edelsi arvoituksellinen toinen kehote: "Kun ylitätte tuntemattomia jokia, tunnustelkaa varpaillanne pohjan tuntemattomia kiviä" ... ".

...