sunnuntaina, elokuuta 18, 2019

Miksi USA' n presidentti sekaantuu Kiinan sisäisiin asioihin?





....

HS

Trump kehottaa Kiinan presidenttiä neuvottelemaan suoraan Hongkongin mielenosoittajien kanssa

.

Ilkka Luoma 

Tunnetusti Kiina ei sekaannu muiden itsenäisten sisäisiin asioihin, kuten amerikkalaisten joukkomurhiin, joita tapahtuu USA' ssa taajaan - viimeeksi jopa kolme muutaman päivän sisällä.

Kiina kokee, etteivät nuo murhat kuulu heille - vaan ovat amerikkalaisten ja Yhdysvaltain oman hallinnon oma sisäinen asia - kaikkine niihin liittyvine yhteiskuntaongelmineen.

Kiina ei myöskään halua, että heidän sisäisiin asioihin puututaan. Peking noudattaa Hongkongissa yhden valtion ja kahden järjestelmän filosofiaa, jota se ehdottaa kysyttäessä myös korealaisille - tavoitteena rauhansopimus korealaisten kesken ja amerikkalaisten taistelujoukkojen poistumista koko Korean niemimaalta.

Kiina takaa hongkongilaisille turvan ja vakaan yhteiskuntarauhan - suitsemalla kapinoivat pienvähemmistömellakoitsijat - tuo takaus on osa erityisaluesopimusta, jossa HK' ssa on tietty määrä itsehallintoa.

Tänään mielenosoitukset ovat muuttuneet mellakoiksi, joiden takana näyttäisi olevan ainakin Englannin sekaantumista - todentuen ainakin ministeritukena entiselle kolonialistiselle "eglantilaissiirtomaalle".

US presidentti Donald Trump käytti omaa väkivaltaa Syyriaa kohtaan, jopa niin, että kun antoi käskyn risteilyohjushyökkäykselle itsenäiseen YK-jäsenvaltio Syyrian - totesi vieraanaan olevalle Kiinan presidentti Xi Jinping' lle aloittaneensa ohjushyökkäyksen Syyriaan - meneillään olevan valtiovierailupäivällisen aikana! Miksi USA sekaantuu muiden sisäisiin asioihin - kuka kertoo järjelliset syyt?

Jos Trump sanojensa mukaan sanoo tuntevansa Xi' n - niin hän tietää tarkoin tuon kiinalaisdiplomatian sekaantumattomuuden ja puuttumattomuuden muiden sisäisiin asioihin.

Ehkä Trump ei hoksaa tuota kiinalaisdiplomatiaa, luullen itse omaavansa vielä jonkin asteisen maailmanpoliisiroolin - joka todentuu vahvasti jatkuvista US-hyökkäyksistä - alkaen 2001 Afganistanista, jatkuen 2003 Irakissa - pommittaen 2011 Libyaa - jatkuen salaisena CIA-aseistamisoperaationa Syyrian kapnallisille vuonna 2013.


...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006205971.html -
.