maanantaina, elokuuta 12, 2019

Mitä unkarilaiset pelkäävät?




....

HS:

Pelko on Unkarissa monitasoista ja vaihtelevaa

.
Ilkka Luoma 

Kerrotaan, että unkarilaiset olisivat meille suomalaisille veljeskansa - ehkä, kieliopissakin on paljon sijamuotoja, jopa enemmän kuin meillä suomenkielessä. 

Entä muuten? Näyttää siltä, että demokraattisesti valittu Unkarin enemmistöhallinto pm. Viktor Orbanin johdolla on hiukan herkempää reviiripuolustuksen kansaa kuin monet muut eu-kansakunnat, vaikka itsenäisyys- ja isänmaa-aatteet ovat useissa maissa nousussa - niin Suomessakin. 

Perussuomalaiset ovat nyt suosituinta yhteiskuntapolitiikkaa ja aaltonsa harjalla, ehkä jopa 25 prosentin kannatukseen saakka - reviiripuolustajien ajatushautomoista - halla-aholaisten filosofiana. 

Niin tai näin - mutta evoluutio loi satoja miljoonia vuosia sitten reviirit, niiden puolustamisen ja aika-ajoin niiden koettelemisen - ulkoa käsin. 

Nyt lähinnä kehitysmaista eli paljolti entisistä kolonialistien alusmaista on aaltoina tullut ja ehkä tulossa merkittäviä määriä ilmasto- yms. pakolaisia - entisiin isäntämaihin - Unkari eikä Saksa olleet merkittäviä kolonialisteja. Kuitenkin Unkari haluaa olla reviiripuolustaja - oma maa omilleen jne. 

Työvoimaakin tarvitaan, myös Unkarissa, koneisto käy täysillä. EU on ollut käenpoikaansa kohtaan armollinen ja tulovirta juuri Unkariin on ollut riittoisaa. Entä vastapalvelukset? Tulisi olla kiltti EU-Brysselin direktoraatin ja direktiivien edessä. Ilmaisia lahjoja ei ole! 

USA' kin elää monin osin halpatyövoiman voimin - kts. meksikolaiset kalifornialaisilla maatiloilla ja vihannestarhoilla. 

Entä yhteiskuntamalli? Pitääkö EU-jäsenistön tanssia EU-Brysselin pillin tahdissa? Kyllä, ainakin niin kauan, kun nautitaan EU' n etuisuuksia. 

Suomi on nykyään nettomaksaja ja näin PS' llä on oikeus olla kriittinen EU-järjestelmää kohtaan ja näin PS saa demokraattisesti nauttia omasta mallistaan ja jopa viedä sitä vähemmistösäännöin eteenpäin - laatumedian sitä yksipuolisesti arvostelematta. Enemmistö ei ole demokratiassa diktatuuria ja vähemmistöillä on myös sananvapaus - niin myös unkarilaisilla!


...

Ei kommentteja: