perjantaina, syyskuuta 13, 2019

Helikopteriraha ja uuden EKP-johtaja Christine Lagarden lupaus kertoa kansankielisesti pankin päätöksiä



*


...

HS:

Euroopan keskuspankki taiteilee oman uskottavuutensa rajoilla

.
Ilkka Luoma 

1 - Kiintoisaa on se, että uusi EKP' n pääjohtaja Christine Lagarde on luvannut kansankielistää EKP' n joskus kryptisiä lausuntoja ja päätöksiä.

Tässäkin HS-jutussa jo vihjeellisesti puhutaan: " ... Jos rahamarkkinoilla aletaan odotella, että seuraava keino on rahan pyryttäminen taivaalta, EKP:n keinot alkavat näyttää Aku Ankasta lainatuilta. ... " -HS-ote.

Aiemmin ulkomailta päin on puhuttu "helikopterirahasta", jossa idea on kansankielisesti kirkasta - jaetaan rahaa - siis käteistä - suoraan kansalaisten pankkitileille. Yksinkertaista, mutta tämän on tässä vaiheessa muun muassa Suomen Pankin eli EKP' n sivuviliaalin pääjohtaja Olli Rehn torpannut.

Sen sijaan EKP nyt näyttää jatkavan "arvopaperien" ostoa esimerkiksi valtioilta EKP' n taseeseen - rahalla, joka toimitetaan tyhjästä sivuviliaalien kautta valtioiden käyttöön ja muihin "yleishyödyllisiin" investointeihin - hyvinkin riskillisiin. Tätä työtä teki ansiokkaasti kohta Suomeen ja mahdollisesti Sitraan yliasiamieheksi tuleva Jyrki Katainen.

EKP laskee katteetonta bittirahaa verkostojensa kautta kulutukseen, jotta inflaatio tuplaantuisi nykyisestä noin prosentista kahteen. EKP voi sitten rehellisesti tuottaa tätä kulutusvoimaa inflaatioprosentin verran valtioiden, yritysten ja lopulta kuluttajien käytettäväksi.
...

Ennen oli rahalle kultasidos, jolloin kukin setelin omistaja olisi voinut vaihtaa vaikkapa 100 dollarin setelin tiettyyn määrään kultaa - tämä sitoi rahan jakoa keskuspankeista, jotka olivat kultasidoksessa kiinni. Pidettiin kiinni tietystä niukkuudesta, jottei "peli repeä käsistä".

USA' ssa FED irtautui kultakannasta jo US-presidentti Richard Nixonin aikana - Bretton Woodsissa, ja tämän jälkeen alkoi US' n liittovaltion lähes "hillitön" velkaantuminen, jatkuen tänä päivänäkin - jopa poliittisena sirkuksena, kun US-liittovaltion velkakattoa korotetaan korotusten jälkeen - US-kongressista
>2

...

Euroopan keskuspankki taiteilee oman uskottavuutensa rajoilla

-

Ilkka Luoma 
2 - EKP koettaa laskemalla korkoja yhä syvemmällä negatiivisen puolelle ajaa pankeilta rahaa mieluummin kuluttajille, yrityksille ja "mihin tahansa", kunhan sitä ei tuoda keskuspankkeihin (EKP) talletuksina - nythän se maksaa ja pankkien ei sitä kannata tehdä.

Entä hyperinflaatio, kun muinoin Saksassa postimerkki maksoi aamulla miljoonan ja illalla jo kaksi? Tätä Saksassa pelätään, sillä konkreettiselle kulutukselle on aina katto, ei voi kasvaa yli mahdotomuuden - mahdottomuuden, jossa luonto ja meitä kaikkia lopulta elättävä ympäristö loppuu hengenahdistukseen - sen loputtomasta kuppaamisesta. Jäljet jo näkyvät.

"EKP' n vitsit alkavat oleen vähissä" - näin kärjistäen sanottuna. Kaikilla maailman ihmisillä ei voi olla mersuja eikä 200 neliön asuntoja - rahalla kuitenkin saa ja hevosella pääsee, mutta nyt yletön kulutuksen lisääminen kasvuhokemana tuottaa kestämättömän tilanteen ihmisen ympäristöllisenä jalanjälkenä - erityisesti nyt EU' ssa lännen kulutusjuhlallisessa valtiokeskittymässä.
E

...

...
Kuva:

EKP' n uusi pääjohtaja Christine Lagarde

Ei kommentteja: