sunnuntaina, syyskuuta 15, 2019

Metsä on kaikille yhteinen voimavara ja sitä on käytettävä säästeliäästi!




...

HS:

Sinun metsäsi ei ole enää sinun

.

Ilkka Luoma 

Erinomainen ja ennakkoluuloton avaus. Kuka tai mikä /ketkä omistavat maan, ja siis metsät? Ei kukaan ihminen tai ihmisryhmä - edes.

Meitä kaikkia elättävä biosfäärillinen maaperä - metsineen - on "aina". Ihminen on vain sosiaaliturvatunnuksellinen ajanjakso, syntymänä ja kiertoon lähtönä. Ei muuta.

Kiinassa ei ihminen omista maata, ei metsää - eikä peltoja; sen sijaan maapintaan on käyttöoikeus, esimerkiksi kyläyhteisöllä, jolle on mitoitettu sellainen määrä maata, jonka pitäisi elättää omavaraisuudessa kyseinen kyläyhteisö - siis ideaalisesti.

Metsä on maapallon merkittävä keuhkon osa - siis hapen tuottaja ja hiilidioksidin aidosti hyödyntäjä - oman viherkasvunsa nimissä, ja samalla syntyy meille välttämätöntä happea - ilman tuota "räjähdysainetta" elämme muutaman minuutin.

Metsä on yhteistä koko biosfäärille - aina ensimmäisesti bakteerista viimeiseen ihmiseen - kaikki hyödynnämme tätä biomassallista elonkierron monimuotoisuutta, jota ihmisen oma itsellinen käyttöitsekkyys on vähentänyt systemaattisesti jo parisataa vuotta - tätä ennen metsät saivat olla omanaan.

Metsää on hakattu laivoiksi, polttopuuksi ja rakennuksiksi jo pari tuhatta vuotta - roomalaisista kiinalaisiin dzonkkeihin. Englannista metsät "katosivat" paljolti siirtomaakolonian imperiumin siirtomaalaivastoiksi - sota-aluksineen.

Metsä ja maa olivat Pohjois-Amerikan intiaaneille yhteistä nautinta-aluetta, samankaltaisin reviirein kuin Kiinan kyläyhteisöjen käyttöoikeus peltopinta-aloihin. Saamelaisetkin nauttivat tästä erikoisominaisuudesta, kunnes intiaanien harmiksi tulivat valkoiset valloittajat, jotka aloittivat piikkilangoituksen ja rajasivat alkuperäiset omiin hupeneviin reservaatteihin - entä saamelaiset?

Asenne metsiin on nyt ponnahtanut pinnalle, kun Brasilian nykyjohto sallii Amazonian sademetsän systemaattisen tehohyödynnöksen oman maansa vientitoiminnan eteen.

Mihin vedämme rajaviivat, kun käsittelemme maailmallisia keuhkoja - ikään kuin valtamerinä, jotka ovat "kaikkien".

...

Ei kommentteja: