maanantaina, syyskuuta 16, 2019

Sitra ja UPI-FIIA - vastuuta puolueettomuudella ja riippumattomuudella




...

HS:

Eduskunnan täytyy pitää sopiva etäisyys laitoksiinsa

.
Ilkka Luoma 

Varsinkin Sitra, jonka ideaalitoiminta on innovatiivisuuden, kehityskelpoisuuden ja kilpailukyvyn ennakointi, valmennus ja ratkaisujen löytäminen kehitysideoineen - olisi pidettävä erossa poliittisesta ohjauksesta.

Sitran tyyppisen toiminnan etäisyys vaihtuvasyklisestä politiikan eduskuntakentästä on erinomaisen tärkeä asia pitää kaukana maallisen poliittisista "sulle-mulle" -malleista.

Sitran hallintoneuvoston on syytä tarkoin miettiä, onko itsenäisyytemme Juhlavuoden 1967 rahaston johto annettava puhtaan politiikan valtaan - Jyrki Katainen edustaa poliittista ajattelua, jonka ideologia ei tarttune helposti innovatiivisuuteen - vrt. Kataisen tilaus "himaskohussa" - oliko siinä millainen hyöty kansakunnallemme, jonka eteen aikanaan Sitra on perustettu?

Sitra voisi olla laajempikin toiminta-alueeltaan ja luoda omia itsellisiä innovaatiosuhteita ja -verkostoja - niin itään kuin länteen; olla yhdistäjä - sillä varsinkin ympäristöongelmien tila on jo niin hälyttävä, että tässä on Sitralle erikoisalueellinen kehityssektori.


...

UPI-FIIA (Ulkopoliittinen Insituutti) on luottamuslaitos, tai sen pitäisi olla tutkimuskeskus, joka osaa, kykenee ja haluaa löytää todellisuuden puhtaan puolueettoman tarkasteluperiaatteen mukaisesti.

Valtiomme poliittinen johto tarvitsee luotettavaa tietoa - niin idästä kuin lännestä. Vieläpä siten, että noihin ilmansuuntiin ei sijoiteta tarkoitushakuista
West trolling manipulation - tai East trolling propaganda mentaliteettiä.

UPI' n tulee tuottaa tietoa siten, että poliittinen johto osaa tehdä päätöksiä täällä meidän erikoislaatuisella geopolitiikan alueella - lännen ja idän vedenjakajalta. Presidentti Sauli Niinistö on kertonut perussävelen - "Olen suomalainen".

UPI' n idea voisi olla laajempikin kuin "vain" suomalainen ulkopolitiikan tarve - me voisimme olla arvostettu puoluettoman tiedon tuottaja myös EU' lle, Venäjälle ja vaikkapa Kiinalle - täältä idän rajamailta - meidän ollen kuitenkin nousemassa omanlaisekseen länsimaaksi.

...

Ei kommentteja: