torstaina, lokakuuta 24, 2019

Lihaa - enemmän lihaa!





...

HS:

Näin Suomesta tuli intohimoisesti lihaan suhtautuva kansa: ”Pelko on, että koko se elämänmuoto katoaa”

...

Ilkka Luoma 

Olisi kiintoisaa tietää kuinka paljon syömme lihaa makkaroiden yhteydessä - uskoisin sen olevan suuri määrä, samoin kuin sika-nautajauhelihan. Nuo siivittävät ruokakulttuuriamme, kuten enenevässä määrin broiler-tuotteet.

Vaikka lihankulutuksemme on noussut vuodesta toiseen - olemme paljon jäljessä yhdysvaltalaisista, jotka mättävät lihaa noin 125 kiloa per nenä - vuodessa! Samaan aikaan intialaiset käyttävät lihatuotteita noin 5-7 kiloa! Intiassa emme juurikaan näe ylipainoisia ihmisiä. EU' n keskiarvo on sekin suurempi kuin meillä Suomessa.

Kiina on noussut maailman suurimmaksi, myös taloutena (bkt/PPP - IMF 2014/-15). Samoin lihankulutus on noussut huimasti. Vielä noin 30 vuotta sitten kiinalainen söi lihaa noin 10 kiloa vuodessa, nyt se on jo lähellä 55 kiloa - kehitys on ollut valtavaa. Kiina on maailman suurin lihamarkkina ja ylipainoisuus jäytää jo joitain ihmisryhmiä.

Suomessa ylipaino on kasvava ongelma. Voisimmekin tutkia millaista lihaa syömme ja miten rasvaprosentti seurailee kulutusryhmiä ja miten noihin projisoituvat ylipaino-ongelmat. Se näkyy selvästi, että siipikarjan syönti on lisääntynyt jo ohi naudanlihan. Entä lihanjäljittelijät, miten käy "mifujen ja tifujen"?


...
.

Ei kommentteja: