torstaina, lokakuuta 17, 2019

Pelastaako Venäjä Turkin ja tämän presidentti Erdoganin kasvot?



*

...

HS:

Asiantuntija arvioi: Venäjä tekee nyt taustalla kaikkensa, jotta Turkille löytyisi kasvoja suojeleva ulospääsy Syyrian konfliktista

...
Ilkka Luoma 

Recep Tayyip Erdoganin ja Turkin kasvot säilyvät Kremlin tiekartalla. Tuo kartta määrittää sopivan kapean turvavyöhykkeen Turkille Syyrian alueelta - sieltä ensimmäinen kompromissi. Tuon kompromissin voivat hyväksyä ensimmäisenä itse kurdit, sillä he saavat tuon suojavyöhykkeen eteläpuolelta ja Eufrat-virran itäpuolelta oman esiaihion omasta itsenäisestä valtiosta nimeltä Kurdistan tai Kurdistania.

Miten Syyria taipuu luovuttamaan omaa alueettaan, onkin jo visaisempi kysymys, mutta tässä Kremlin ote on tiukka - sillä ilman Venäjää Syyrian laillinen hallitsija Bashar al-Assad ei olisi saanut pitää virkaansa ja tointaan. Venäjä vie ja Syyria vikisee.

Entä miten muu maailma näkee tämän? Historiaa tuntevat tietävät, että entiset kolonialistit - Englanti ja Ranska piirrättivät alueen rajaviivoja omin näkemyksin I Maailmansodan päätteeksi - kysymättä mitään alueen asukkailta ja heimoilta. Kyseessä sopimus ja rajanveto -
Sykes ja Picot, nimitys tulee herroista, jotka tehtailivat tuon epäkelvon sopimuksen. On tullut aika tehdä korjaussarja - se on nyt tässä.

Case Turkki, Syyria ja kurdit -ratkaisee nelikko: presidentti Vladimir Putin, Erdogan, al-Assad ja Iran - nimeämistä Iranin osalta ei arvaa tehdä, se olisi liiallista heidän asioihin puuttumista. US jää tässä taustalle, pitämään peukkuja sille, että presidentti Donald Trump voi jatkaa muualtakin sotilaidensa kotiutusta - ehkä Korean niemimaa seuraavana - Pekingin tiekartan viitoittamana? EU' lle, sen kahtena jäsenvaltiona jää seremoniallinen rooli olla se historiallinen taho, joka piirsi alueen rajat aikanaan väärin.


Sykes ja Picot
...

Ei kommentteja: