tiistaina, lokakuuta 15, 2019

Syyrian laillinen al-Assadin hallinto ja kurdit sittenkin yhteistyöhön?




...

HS:

Syyrian hallinto ja kurdijoukot tekivät sopimuksen vastatakseen Turkin hyökkäykseen – Asiantuntija arvioi, miten sodan asetelmat muuttuvat


...
Ilkka Luoma 

Tilanne kääntyi nopeasti, mutta miksi ja milloin tuo suunnanmuutos oli jo suunniteltu? Pala historiaa:

US CIA aloitti vuonna 2013 salaisen Syyrian laittomien kapinallisten aseistamisoperaation ja samalla tavoitteeksi asetettiin Syyrian laillisen johtajan presidentti Bashar al-Assadin eliminoimisen. USAF aloitti ilman mitään YK-mandaattia Syyrian ilmapommitukset (vrt. US-hyökkäys Irakiin 2003, jonka seurauksena Irak vaipui kaaokseen ja sen laillinen itsevaltainen johtaja Saddam Hussein teloitettiin).

Syyriaan kutsuttiin laillisesti al-Assadin toimesta Venäjä sekä Iran nujertamaan kapinointia ja sivulauseena ISIS-järjestön kurittamista, mikä muuten syntyi Irakista - osin US-miehityksen aikaansaamana. US-presidentti Donald Trump iski Syyrian vajaalla 100' lla risteilyohjuksella.

Trump oli luvannut presidentinvaaleista tuovansa sotilaat kotiin rakentamaan mahtavaa Amerikkaa; nyt Trump vie loputkin sotilaansa pois Syyriasta - ja tätä ennen hän peruutti aiemman US-presidentti Barack Obaman siunaaman salaisen CIA-operaation sekä purki al-Assadin eliminoimistavoitteen.

Turkki hyökkäsi US' n innoittamana, mutta Trump kiristelee nyt uusnormaalillaan: "
Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikalla - Turkkia, natoveljeään. Turkki sotii nyt hyökkäyksessään paljolti amerikkalaisin asein. Tosin Turkki osti ilmapuolustusjärjestelmiinsä venäläisen S-300-systeemin; se hikeennytti Naton ja US' an.

Nyt Venäjän presidentti Vladimir Putin piirtää Moskovasta
Kremlin tiekarttaa tavoitteena rauhoittaa tilanne ja piirrättää uudelleen nuo jo yli 100 vuotta sitten Sykes ja Picot karttaharjoituksen väärät linjaukset. Sykes ja Picot olivat entisiä kolonialisteja, eivätkä kyselleen karttaharjoitukseensa mitään paikallisista asukkaita ja heimoilta. Trump yhdessä kohdin puhui "heimoista" - Syyrian kriisin yhteydessä!

Turkki saa suojavyöhykkeensä, kurdit oman kansallisvaltionsa ja al-Assad pitää toistaiseksi paikkansa - näin Kremlin tiekartta* ohjailee. Trump lienee tietoinen tuosta tiekartasta.

.
* Ikään kuin Pekingin tiekartta - kaukana idässä; toisessa konfliktimahdollisuuspisteessä Korean niemimaalla ... [X]

...

Ei kommentteja: