lauantaina, lokakuuta 19, 2019

Työmobilisaatio nuorille ja kokeneille - yhdessä motivoitumaan!




...

HS:

Järjestäkää työllisyystöitä yli 50-vuotiaille työttömille

...

Ilkka Luoma 

Tarvitsemme koko maan kattavan työmobilisaation - eikä vain yli 50-vuotiaille, vaan erityisesti ajelehtiville nuorille. Voisimme yhdistää nämä ikäryhmät samaan työmobilisaatioon. Kokemus auttaisi nuoruuden heräävää intoa. Mobilisaation tulisi olla yhteiskuntahyödyllinen, motivoiva ja sellainen, joka ymmärretään tarpeelliseksi.

Mikä tämä voisi olla? Yksinkertaista kuin piuhan veto, sillä kyse olisi koko maan kattavasta putkituksesta, johdotuksesta - niin vesihuoltona, datayhteyksinä kuin sähköenergian siirtoina, ja kaikki maa alle piiloon kriisiajoilta kuin kasvavilta sääilmiöiltä. Valtio ottaa tässä vastuun rahoituksesta, sillä se saa edullista lainaa!

Puhutaan 22-35 miljardin investoinnista huomiseen. Siis kaikki järkevät putket, johdot kuin kaapelit maan poveen - koko Suomen mitassa. Uudet vesijohdot, uudet jätevesiputket, uudet valokaapelit ja uudet sähkönsiirtokaapelit.

Maa jaettaisiin piireihin ja työllistäminen tapahtuisi alueittain, alkaen esisuunnittelusta ja päätyen viimeiseen lapion heilautukseen. Tähän työmobilisaatioon tarvittaisiin yhteensä noin 40-60 000 henkilötyövuotta per vuosi - neljäksi vuodeksi.

Tuntuuko liian massiiviselta, sitähän se ei ole - onnistuttiinhan me aikanaan sijoittamaan 400 000 Karjalan evakkoa. Nyt tarvitaan tälle mobilisaatiolle todellinen johtaja - kansallinen esimerkki suurella toteutusvallalla, joka osaa luoda ositettuja projekteja, mutta erityisesti osaa valita vastuullisia tekijöitä, sekä jonka motivaatiokyky tulisi olla poikkeuksellisen suuri ja uskottava.

Normaalistihan nuo vesijohdot, viemärit, data- yms. sähkökaapelit kuuluisivat kunnallisille vesiyhtiöille, sähköyhtiöille ja tietoliikennelinkkien omistajille. Nyt kun valtio ottaisi tässä kokonaisvastuun, niin alueittain ja yhtiöittäin jokainen asianomaisen vastuualueen yhtiön luovuttaa omistustaan valtiolle sen verran, että se vastaa valtion tekemää sijoitusta! Näin valtio saisi omistustien yhteiskuntatärkeisiin infrastruktuuriratkaisuihin, joita ei sitten enää ulkomaille myydä.

Ei kommentteja: