perjantaina, lokakuuta 18, 2019

Venäjä harjoituttaa omia valiosotilaitaan Syyriassa




...
HS

Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

...
Ilkka Luoma 18.10.2019 - 17:36

US on tosi- ja aitoharjoituttanut omaa armeijaansa niin maalla, merellä kuin ilmassa jo vuosikymmenien ajan - todellisissa sodissa. Erityisesti alkaen 2001, kun USAF aloitti raskaat ilmapommitukset Afganistaniin-

Afganistanin sota on kestänyt jo kauemmin kuin kuuluisa tv-sota Vietnam. Seuraavana vuorossa oli Irak v. 2003, jonne US hyökkäsi miehityksen kera - sodan tämänkin kestäessä yli 10 vuotta. Näin US Army ja USAF ovat saaneet runsaasti taistelukokemusta todellisista tilanteista, joskin alamittaisilta vastustajilta.

Syyria oli Venäjän armeijalle "lottovoitto" - näin se pääsi myös harjoituttamaan tosiolosuhteisiin omaa armeijaansa. Syyrian arvoa nosti se, että Venäjä kutsuttiin sinne laillisesti Syyrian hallinnon kutsumana, US tuli omin lupineen, ilman mitään YK-mandaattia.

Nyt Venäjä pääsi myös harjoituttamaan omaa armeijaansa, olihan se jäänyt sotilastekniikoissa ja -taktiikoissa pahasti jälkeen siitä toisesta ydinasesuurvallasta - USA' sta.

Venäjällä on vähän sotilastukikohtia - Syyria on liki ainoa valtio, missä Venäjällä on ulkomailla tukikohta. USA' lla niitä on kymmenissä valtioissa ympäri maailman. Venäjä on nyt laittamassa puntteja tasan Lähi-idässä, mutta vain toistaiseksi Syyriassa olevana asemoitumisena.

Syyrian kriisin osalta Venäjä on taitavasti diplomatiaa pelaamalla ottanut niskaotteen alueen rauhoittamiskehityksestä. US on jäänyt kakkosviulun soittajaksi. Nyt Venäjän presidentti soittaa ykkösviulua, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vierailee Kremlissä. Arvaamme, että peliä pelataan tuon viiden päivän tulitauon - jäädyttämisen jälkeisiin tapahtumiin. Suuri yllätys voi olla se, että kurdeille hahmotellaan omaa valtioaihiota.

Historiaa tuntevat tietävät Sykes & Picot sopimuksen, jossa Syyrian ja Turkin aluetta piirreltiin kolonialistien, Englannin ja Ranskan osalta väärin ja mitään kysymättä alueen asukkailta ja heimoilta.
Ehkä nyt Syyria taipuu Kremlin tiekartan mukaisiin karttapiirroskorjauksiin, joista syntyy rauhan eväät.

...

Ei kommentteja: