torstaina, marraskuuta 14, 2019

Synkkä kuva ympäristökatastrofin kiihtyvästä kehityksestä



*


...

HS:

Uusi raportti maalaa synkkää kuvaa ilmastonmuutoksen terveysriskeistä, osassa maailmaa vaikutukset alkavat heti lapsen synnyttyä


...

Ilkka Luoma 

Ilmastonmuutos on vain osa ympäristönmuutosta. Biosfääri on yhtä kuin elollinen luonto, joka taas on viimeisten vuosimiljoonien aikana muuttunut ennenkin, mutta nyt lähinnä yhden lajin vuoksi muutostahti kiihtyy ja tällöin evoluutio tulee hitaana "jälkijunassa" - toistaiseksi.
Evoluutio vaikuttaa kaikkeen elollisen ja "se" osaa keinot palauttaa kaikki hallinnassaan oleva uudelleen tasapainoon. Millaisilla algoritmeillä "
nyt-tilassa* oleva" evoluutio toimii; emme tiedä sitä.

Ihminen on häviävän pieni osa biosfäärillisestä kierrossa olevasta elon ja kuoleman biomassasta. Tuo kiertobiomassa pitää meidät kaikki hengissä. Jokaiselle lajille on säädetty osansa (reviirinsä), valvottuna biodiversiteettinä - elämän monimuotoisuutta!

Meidän ihmisten ympäristöllinen jalanjälki on suhteeton biomassaamme nähden; me siis muutamme ympäristöämme kokoomme nähden hallitsemattomasti - siis jopa kiihtyvästi.

Kiihtyvyys johtuu päästöjemme kumuloituvuudesta, jo viimeiseltä noin 200 vuodelta. Aktiivisimmat päästelijät summana ovat länsimaat ja jos laskemme vuosittain per capita, on US suurten maiden ylivoimaisessa kärjessä. Ei Kiina, kuten meillä lännessä halutaan nähdä. Tosin Kiinan absoluuttinen hiilidioksidipäästö on suurin. Hiilidioksidi on pitkävaikutteinen eli kumuloituva ilmakehäkaasu.



Onko kiinalaisilla sama oikeus asukasta kohden aiheuttaa haitallista ympäristöjälkeä - kuten meillä suomalaisilla ja amerikkalaisilla. Tämä on se oleellinen kysymys. Jos on, niin tarvitsemme puolikkaan Tellusta lisää - se ei liene kiinalaisellakaan tekniikalla mahdollista.

"Evoluutio ei katso vierestä". Tällä sopeumavalvojalla on käytössään koko elollinen biosfääri, jota se on kaitsenut jo pari miljardia vuotta. Evoluution voima on sen "software", joka on jostain säädetty - emme tiedä sitä. Sen me tiedämme, että bakteerit ja virukset ovat olleet "elollisen aikojen alusta" alkaen.

Ovatko nämä bakteerit, virukset ja jopa prionit evoluution "sotilaita", jotka vain odottavat "toimintakäskyä"?
...
...
* Ilmeisesti evoluutio ei toimi kuin vain ja ainoastaan nyt eli tässä hetkessä tilassa - ajanhetken ollessa meille äärimmäisen lyhyt toiminta-aika, jossa peritty tieto seuraa kehityskaarta analogisena jatkumona. Tätä on vaikea ymärtää, koska nykyinen digitalisaatio ohjaa meitä pätkittyihin pisteisiin, digitteihin - luonto on analoginen, ja sen paras perustelu on pallo ja ympäyrä ja niihin vaikutta piin-arvo (3,14 ... ) - Tuo lukuhan on päättymätön - eikä siitä ole löydetty systemaattisuutta kuin toistuttavuuttakaan! Näinköhän koko tuo elämän ja olevaisuuden arvoitus matemaattisena päättymättömänä yhtälönä kätkeytyy tuonne Piin arvoon ja sen vieruskäsitteisiin! 


...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
Australian ”katastrofaaliset” maastopalot uhkaavat Sydneyta – viranomaiset julistivat hätätilan

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006303928.html -

...
Ilkka Luoma 12.11.2019 - 19:19

Australia on meistä kaukana - hyvin kaukana. Australia valloitettiin englantilaisten toimesta joku sata vuotta sitten - sitä ennen sitä asuttivat aboriginaalit. Heitä oli vähän, kuluttivat vähän - nykyiseen valkoiseen yhteiskuntaan nähden. Pitäisikö tehdä jotain, entä me - voisimmeko mitenkään olla mukana talkoissa?

IPCC julkisti tylyn, uhkaavan ja lohduttoman kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta ja poliitikkomme vastaavat, joka on ryöstäytynyt käsistämme – oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.

Meidän pitää kasvaa – kuuluu ympäristöllemme hyytävä kasvuhokema. Poliitikot vaativat kasvua, liikemiehet huutavat ja ja kansa komppaa – lisää, enemmän ja nopeammin.

HS kirjoitti toimittajien Minttu Mikkosen ja Heli Saavalaisen näppäimistöiltä, ... Mihin totuuteen me lukijat voimme luottaa?

Ilmastoteoissa pitää kiristää tuntuvasti tahtia – Maailman pelastaminen vaatii tutkijoiden mukaan muutoksia myös tavallisilta ihmisiltä
LINK ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005854489.html -
...
Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme?

Gaia on maaemo, intiaanien pyhä äiti maa. Aloitetaan kulutuksemme jäähdyttely - puolitatko sen? Viaton kysymys: miten käy, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat kuten amerikkalaiset?

Kiinan ja Intian väkilukusuhde on ~2,8/7,8 ja amerikkalaisten ~0,32/7,8. Millainen on amerikkalaisten päästömäärä kumuloituneena viimeiseltä sadalta vuodelta, entä kiinalaisten?

Entä per capita kehitys graafisena esityksenä samalta sadalta vuodelta? Entä meidän suomalaisten osuus per capita?

Kysyin tätä kirjoitellessani itseltäni: mitä minä teen tämän yhteisen talkoon hyväksi. Entä Sinä?

...