lauantaina, marraskuuta 30, 2019

Talvisota - jota ei pitänyt olla!



*
...

1 - Talvisotaa edeltänyt poliittinen neuvottelutaidottomuus siirsi vastuun kansalle, joka uhrautui, kun poliittinen johto ei osannut sillejyvittynytta asiaansa - ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
Asiat ovat tänään täsmentyneet Talvosodan alun osalta tarkemmiksi - muun muassa Pekka Visurin ja Eino Murtorinteen uusi kirja - "Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939-1940" (Docendo 2019) - kysyy aiheellisesti:
Olisiko Talvisota voitu välttää tai edes "siirtää" - saatiinhan joka tapauksessa Saksan kolmannen valtakunnan itsekkäin tavoittein ohjaamana Jatkosota, joka piti suur-suomi-ajatuksen haaveena, olla vain Kesäsota ... tässä kohdin suosittelen Antti Hietalahden kirjaa "Talvisodan salainen strategia" - Otava 2018.

Ennen Talvisotaa sellaiset historian henkilöt, joilla oli jo aiemmin ja tuli olemaan vieläkin enemmän vaikutusta, ... mutta juuri ennen Talvisotaa heitä ei kuunneltu; he olivat: C.G.E. Mannerheim, J.K. Paasikivi ja Rudolf Walden - kaikki osasivat venäjää ja olivat vakaasti sitä mieltä - informoiden sen myös silloiselle maamme hallitukselle - että käykää neuvottelullisesti läpi loppuun saakka Neuvostoliiton maanvaihtoehdotukset.
Mannerheimin mukaan jopa Hanko olisi voitu vaihtaa Hangon edustan sopivaan saareen - kyse oli Leningradin pulustusvyöhykkeestä.

Suomen mies sotilaana ja nainen lottana antoivat uhrin - 25.000 menehtynyttä "turhan sodan" vuoksi.
Oliko niin, että vanhan sananlaskun mukaan "ne ovat eri miehet, jotka ruumiita tesee, kuin ne, jotka niitä pesevät" - tai arkisemmin "tyhmästä päästä kärsii koko ruumis" - niin tai näin, kansan syvät rivit yhdistyivät Sisällissodan traumoista ja kävivät rintarinnan Talvisodan juoksuhautoihin. Kunnia heille ja ikuinen muisto heillekin, jotka eivät rintamalta enää palanneet - hengissä. He olivat pesseet muiden tekemät ruumiit -vanhan sanonnan mukaisesti. >

FB ~ https://www.facebook.com/first.ilkka/posts/10156404281502364 - 


...

HS

Talvisota määritteli nykyisen Suomen

...

Ilkka Luoma 

2 - Jos katsoo kiihkotta Talvisodan aaton rajaehdotuksia, ei voi kuin ajatella millainen maamme olisi molemmin puolin onnistuneiden neuvottelujen jälkeen - olisi "oikea käsi", olisi Sallan kaistale suurine uraanivaroineen, olisi suuri osa Karjalaa ja ja Vienan Karjalaa.

Ei jossitella enempää, vaan toivotaan, että tänään osataan paremmin orastava "niinistömäinen" jatke Paasikiven-Kekkosen linjalle, joka rakensi Suomen talouden perusbetonin nykyisen materiaalisen elintason pohjaksi. Presidentti Sauli Niinistö on oivaltanut olomme idän ja lännen vedenjakajalla.


Tämä "niinistömäinen" suomalaisuuden oivallus voi luoda meille täysosuman - ilman sodalla uhittelua - sillä tänään pohjoissa Jäämerellä Nato - lännen sotilasliittona on lisännyt voimakkaasti läsnäoloaan* - Venäjän aluevesien lähellä - sen ollen sama, jos Venäjä siirtäisi sotalaivojensa harjoittelua Kuuban vesille.

Norja on Nato-maa ja kantaa huolta rajastaan Venäjän sekä tämän strategisesti tärkeän Kuolan niemimaan osalta.

Meillä oli joskus "oikea käsivarsi", ja se erotti Norjan Neuvostoliitosta. Nyt Moskova ja Kreml arvostaa kansakuntamme kykyä vastustaa vähemmistöpoliitikkojen ujutusta Natoon - kansakuntamme ei halua Natoon, koska me olemme oivaltaneet asemamme maantieteellisen erikoisuuden.

Meidän on tultava toimeen kaikkien ilmansuuntien kanssa, ja olla lietsomatta sodan uhkaa juuri idästä.

Mikä pelastaisi norjalaisten huolen? Sen pelastaa Suomen väliintulo sotilaspoliittisesti puolueettomana valtiona - juuri Petsamon - "oikean käden" - vuokraamisena! Miksi sen vuokraisimme?

Koillisväylä on nouseva kauppareitti Aasiasta ja Kiinasta Eurooppaan - sen olisi oltava puolueettomassa maassa, satamana Liinahamari - Suomen "hallinnassa", ja se voisi olla mahdollista nyt, jos osaamme tunnustaa tosiasiat, jotka ovat aina olleet viisauden alku. Uskoisin Kiinan olevan kannustamassa Venäjää vuokraamisen osalta - pidemmälle emme tässä aihetta ajattele.
e

...
Prof. evp ev ja tohtori Pekka Visurin esitelmä Talvisodan ympäriltä

Ei kommentteja: