sunnuntaina, marraskuuta 03, 2019

Yllättävä rauha palaa Ukrainaan - Putin ja Zelenskyi pääsevät sopimukseen!



...

HS:

Maailma tuijottaa Petrivsken kyläpahaseen, jossa voidaan pian ottaa askel kohti Ukrainan sodan loppua


...

Ilkka Luoma 

Nykyinen Ukraina oli osa Neuvostoliittoa - yhtenä sen monista sosialistisista tasavalloista, joka sai 1950-luvulla Krimin niemimaan lahjaksi Moskovalta. Ukrainalaiset ovat osa laajaa slaavien kansallisuuskirjoa - samoin Venäjän historia kumpuaa osaksi Kiovan Venäjästä.

Nämä seikat ovat varmasti ainakin osin mukana niin yhteistyössä kuin yhteisriidoissa - kielikin on liki sama. Ukrainassa asuu suuri venäläismielinen vähemmistö - joissain kohdin jopa enemmistö, varsinkin Krimillä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Venäjän kollega Vladimir Putin kykenevät ratkomaan nuo ongelmat jopa
kahdestaan, tai sitten yhden ulkoisen puolueettoman tahon läsnäollessa - kattamassa pöytää ja tarjoten hyviä palveluksia. Nato on väärä kumppani, se on kaukana Ukrainan mustan mullan alueista - varsinkin USA' na, joka on Naton ainaissotilasjohtaja ja sotaliiton merkittävin rahoittaja.

Itäisen Ukrainan alue on helposti rauhoitettavissa, sillä siellä oleva merkittävän suuri venäläisasutus haluaa turvan omalle kielelleen, joka oli yksi Kiovan tehtäviä Minskin sopimuksessa - jota ei ole toistaiseksi täytetty, ollen ehkä tulppa rauhankehitykselle (?)

Uudelleen rauhoittuvan itäisen Ukrainan - Donbassin alueen tulisi voida ottaa vastaan ne sadat tuhannet Venäjän puolelle paenneet Venäjän ukrainalaiset; se omalta osaltaan käynnistäisi alueen normalisoinnin.

Zelenskyillä ei ole mitään rasitteita olla tekemättä sopimusta Putinin kanssa. Zelenskyin ei tarvitse välittää kiovalaisen voimaoikeiston galitsialaisesta vähemmistöhengestä. On tunnettua, että Ukrainassa on ollut tämä aiemmin fasistinen ääriklikki jo Operaatio Barbarossasta lukien.

Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi Neuvostoliittoon 1941. Galitsian hengen ravitsemia oli paljon Saksan SS-joukoissa, kuten myös Saksan keskitysleirien vartijoina. Tältä osin tosiasioita voi olla vaikea niellä, mutta se on lähde siihen, jotta nyt rauha palaa koko alueelle. Moskovan mietteissä tuo vanha historia on yhä edelleen kipeä, ja se sävyttää tuota aluetta.

...

Ei kommentteja: